Sälj din konst på gatan

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Du behöver inte vara mest begåvad konstnär på planeten. Du kan vara vanlig skapare, målare, allmän konstnär eller konststuderande som behöver tjäna lite pengar. Du kan fortfarande förvandla din passion eller hobby till en blomstrande verksamhet. Du säljer din konst eftersom du själv är entusiastisk, älskar det du gör och vill utveckla en verksamhet runt dina skapelser som gör dem tillgängliga till flera människor.

Details

Att bli en effektiv konstnär betyder inte bara utveckla hantverk som går att sälja utan också hantverk som fortsätter att förknippas med dina passioner som konstnär. För att kunna göra detta behöver du en handlingsplan, och du kan behöva använda några olika tekniker för att se hur du kan faktiskt börja tjäna pengar. 

Ta reda på allt du behöver veta om konst marknadsföring och skapa en plan och koncept för försäljning av din personliga konst. Oavsett om du behöver kunskaper för att starta en heltid konstverksamhet på egen hand eller kanske söker sätt att tjäna pengar på dina fritidsintressen, kommer denna lärdom bli en utmärkt resurs.

Glöm inte affärssidan

Att skapa är inte allt som du måste tänka på om du planerar att sälja ditt arbete. Det finns en företagssida, vilket innebär att du måste veta hur man hanterar försäljning och hanterar transaktioner inklusive kontanter, kvitton och order.

Du måste också tänka på några andra saker som kan eller inte kan påverka dig som konstnär. Behöver du debitera moms? Och i så fall hur mycket ska du räkna? Försäljningen av konstverk för en konstnär med en begränsad årsomsättning är normalt momsfri. Behöver du tillstånd för att sälja din konst där du vill? Dessa aspekter av konstmarknaden är viktiga och måste planeras i detalj för att du ska lyckas.

Försäljning

Den viktigaste biten. De flesta konstnärer är bättre på att tillverka en att sälja sina verk. Ett enkelt sätt att sälja egna konstskapelser är på gatumässor, loppmarknader och festivaler som särskilt vänder sig till människor benägna att köpa dina konstprodukter. Om du väljer rätt händelser med rätt besökare har du givetvis bättre förutsättningar att sälja mer. Men även mer allmän inriktade händelser som ger rätt exponering kan bidra till försäljning, så begränsa dig inte. 

Det första du måste fokusera på är att locka kunden nära ditt bord. Det bästa sättet att göra detta är att ha en spektakulär skärm. Om det är färgstarka, interaktiva och skapar intresse kommer kunden komma till dig. När kunden är i ditt "sfär" så du kan koncentrera dig på att göra ögonkontakt med kunden, och inte ha en alltför repeterat manus. Du måste låta uppriktig och lyssna på kunden. Om du inte är uppmärksam, kommer kunden känna att de inte är viktiga. Gör varje kund känner sig som om han eller hon är den enda, och sedan visa produkten. Men först, fånga deras uppmärksamhet med en visuell presentation som får dem överraskade och intresserade.

Strategier som kan öka din försäljning

En viktig strategi som kommer att öka din försäljning är att du finns på rätt platser och säljer till rätt människor. Du vill att din publik består av folk som är där just för konst, och därmed vet att det kommer finnas konst till försäljning.

Andra strategier involverar presentationen av din konst (hur du visar din konst och det bästa essenser av varje stycke), samt din presentation. Du bör se professionell ut, och du vill låta din målgrupp veta att du tar ditt konstskapande på allvar. 

Många konstnärer använder olika tekniker som gör dem framgångsrika. Det brukar dock ta tid att gå igenom en inlärningskurva och göra olika saker, justera tekniker och upptäcka små godbitar som verkar fungera på marknaden. Det finns kanske framgångsrika artister där ute som du känner och som är villiga att dela på sina hemligheter, tips och tekniker, så att du kommer i gång snabbare?

Du säljer en upplevelse

Många fantastiska artister och kreatörer gör fenomenalt arbete och drömmer om en dag där de kan leva av sin konst. Andra vill komma igång, men saknar en hel del viktiga bitar. Sanningen är att du varken behöver ha konstdiplom eller vara virtuos för att sälja din konst. Utbildning kommer i så många olika former, och även om ett klassrum är ett giltigt är en examen inte alls nödvändig om du vill starta ett eget företag och sälja din konst.

Det räcker gott med en önskan att lära och förändra. Ingen som köper din konst bryr sig om du har en examen, men de bryr sig att du har en uppfattning om vad du skapar och säljer. Fokusera i stället på att skapa din konst och hitta människor som gillar det. Det är allt som betyder. Det finns en marknad för varje typ av konst och du behöver inte vara det bästa i världen för att sälja din. Du måste bara vara bäst i kundens värld. Folk gillar konst som ser bra ut, men de köper det eftersom det gör dem att må bra.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image