Henna tatuering

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Hennatatuering är en smart lösning för dem som inte vill - eller är redo att skaffa en riktig tatuering. Hennatatueringen målas på kroppen och sitter kvar i ca 1 - 4 veckor beroende på hur man sköter den. Så till skillnad från en permanent tatuering som sitter kvar för resten av livet, kan man göra en hennatatuering.

Details

En perfekt lösning för dem som väljer att måla sig tillfälligt, som t.ex. till festen, bröllopet eller någon annan tillställning som gör att man vill bära en speciell teckning på sin kropp.

Tillfälliga tatueringar är ett billig och låg risk verksamhet att starta, efterfrågad särskilt under sommaren. Du kan hyra ett bord på lokala gallerior, stränder, promenadstråk, konserter eller installera dig på mässor och festivaler runtom i staden. Dessutom kan du gå på födelsedagskalas, invigningar och andra event.

Ingen speciell licens eller konstnärlig skicklighet krävs för att börja erbjuda tillfällig kroppsmålning. Designa unika konstverk för kunder eller använda egna stenciler blir däremot mycket lättare om du har konstnärliga talanger.

Kompetens

Skapa ett företag som sysslar med henna tatuering kräver inte att du är en stor konstnär. Allt du behöver kunna är att lära dig att göra enkla armband tatueringar och handdesign. Du bör träna att göra det tills du kan göra det perfekt. I takt med att tiden går börjar du skapa mer komplicerade tatuerings mönster.

Tänk på att i den här branschen, tid är pengar. Detta innebär att ju snabbare du är klar med ditt arbete, desto mer pengar kan du tjäna.

Likaså måste du också vara veta hur- och var du ska marknadsföra dina tjänster för att överleva med verksamheten.

Vad är henna?

Henna är ett rödbrunt färgämne i form av ett vanligen grönt pulver som i Sverige framför allt används för att färga hår. Hennafärgen kommer ifrån Hennabusken som har sitt ursprung i Nordafrika, Mellanöstern och Australien. Busken eller trädet, kan vara mellan 1 - 8 m hög. Den har grå kvistar och har ett glest växtsätt. När plantan är ca 3 år är den redo för skörd och då plockar man bort bladen från den. De blad som växer på toppen används till hennamålningar och resten tas bort och används till hårfärgningsmedel.

Henna har använts framför allt i Asien, Mellanöstern och Afrika under tusentals år för att göra mönster på händer och fötter, men är mest känt i Väst som hårfärgningsmedel. Även på andra kroppsdelar förekommer det att man gör icke-permanenta tatueringar med henna.

Historia

Att måla med henna på kroppen är en mycket gammal företeelse. Traditionellt har den använts till att bringa lycka och kärlek åt sina bärare. Det som gör hennamålningar så intressanta är att de har olika rituella och religiösa betydelser inom olika kulturer. Det är även en gammal kvinnokonst som utövats av kvinnliga konstnärer på andra kvinnor, oftast endast för skönhets skull. Hennans färger varierar mellan ljusorange till mörkt röd/brun. Det var först på 1900-talet som hennamåleriet slog igenom här i västvärlden.

Mönstret har utvecklats och påverkats av de olika kulturernas form- och symbolspråk. I Nordafrika dominerar geometriska mönster, medan det i Indien är sirliga och detaljerade mönster. Här i väst blandar man alltifrån det traditionella mönstret till dagens moderna tatueringskonst.

Innan du börjar

Identifiera lokala konkurrenter och lär dig tatuerings tekniker. Lär skicklighet bakom tatueringar genom att anmäla sig en eller två-dagars kurs. Välj en kurs som gör att du kan experimentera med olika airbrush samt lära dig att flytta schablonen smidigt längs kroppen, använda flera färger och stenciler, samt utveckla skräddarsydda stenciler.

För att skaffa dig en vana med din utrustning, praktisera på villiga vänner och familjemedlemmar innan du börjar ta betalt för dina tatueringar. Du bör alltid rengöra hudområde som ska tatueras med tvätt sprit innan du börjar med schablonen och bläck. Experimentera genom att tillämpa olika schabloner för olika kroppsdelar - armar, ben, händer, rygg eller mage - innan du hanterar tekniken. Att lära sig tatuera med schabloner är relativt lätt, med lite övning kommer du att känna dig redo ganska snabbt. Senare, om du vill vidareutveckla dina kunskaper, kan du öva frihandsritning, en mer avancerad version av denna stil av kroppskonst.

Innan du startar ett företag med henna tatuering bör du säkra först de nödvändiga tillstånd och försäkringar. Den typ av tillstånd du behöver beror på var du ställer upp verksamheten. Denna typ av verksamhet kan fastställas i hemmet och många tatuerare som arbetar i hemmet har yrkesmässig licens.

En annan sak att tänka på när du startar en henna företag tatuering är försäkringen. Försäkringen är ditt bevis på att du får göra tatueringar och konster i kroppen på andra människor.

Utrustning

För att starta ett hennatatueringsföretag bör du skaffa nödvändig utrustning och material. Detta inkluderar tvättvätska, kompresser, tvättbara markörer, bord och stolar, bärväska för material (med din logotyp), pulver, monter tält, handskar, stenciler, glitter, färg och airbrush. Om du tänker designa dina egna stenciler, se till att köpa något design program eller använda fri programvara på internet.

Var smart när du väljer leveranser. Köp inte saker som inte är nödvändiga i verksamheten och köp bara rätt mängd varor. De varor du behöver beror på hur och var du kommer att ställa upp verksamheten. Om du vill göra tatueringar på festivaler, måste du köpa bord, stolar, tält, dekorer och andra detaljer.

När du väljer tatueringsmönster, tänk på ställen som du planerar att arbeta på. Händelser som barnkalas, rockkonserter och kyrkomässor har olika grupper av människor som söker olika utföranden. Välj schabloner som är lämpliga för din målgrupp.

Komma i gång

Kontakta arrangörer av evenemang i ditt område för att ta reda på om de är intresserade av en mobil tattoo studio. Diskutera alla de grundläggande förutsättningar inkl. ekonomiska frågor, till exempel om de kräver att du betalar en avgift för att ta emot dina kunder, eller om de vill ha en procentsats av din förtjänst.

I vissa fall kan evenemangets arrangörer vilja betala dig en fast avgift så att deltagarna kan få tatueringskonst gratis. Om du kan, etablera en regelbungen närvaro vid olika händelser som ett sommarfirande eller julmarknad, så att du kan utveckla en regelbunden kundbas och etablera ett rykte. 

Skapa en lätt bärbar arbetsstation för att ta din tattoo studio till olika platser. Du behöver ha något sätt att visa upp alla val av tatueringsdesign, tillsammans med ett bord och stolar för kunderna att sitta på för att få tillfällig tatuering. Om händelsen är utomhus, ta reda på om arrangörerna har någon form av tält du kan använda i händelse av regn, eller om du måste ta med ditt eget. Få en färgglad banderoll för att dra uppmärksamhet till ditt bord.

Tvättbara tatueringar för barn

Tvättbar kroppskonst erbjuder barnen en chans att uttrycka sin kreativitet och personlighet utan de långvariga effekterna av en permanent tatuering. De olika typerna av tvättbara tatueringar för barn beror på hur mycket pengar föräldrar vill spendera, barnets tålamod och hur länge tatueringen ska sitta.

Hennatatueringar för barn består av konstruktioner som ritas på kroppen. Professionellt dragna hennatatueringar kan vara allt från enkla symboler till krångliga mönster och kommer normalt att ligga på huden under några dagar till några veckor.

Tillfälliga tatueringar är en populär aktivitet på ett barnkalas. Att sätta upp en tillfällig tatuering station i barnets hem kommer att skapa upplevelsen för alla unga gäster. Barnen har möjlighet att välja sin egen tatueringsdesign och sitta i stolen medan du tatuerar de valda motiven. Du kan även tatuera i ditt eget hus eller en butik. Dekorera huset med tatueringsmönster som drakar, dödskallar och piratfartyg så att barnen känner att de är i en riktig tatueringsbutik.

Organisera de temporära tatueringar i en pärm med tydliga fack. Ordna mönster i bokstavsordning, eller gruppera ihop liknande designer. Till exempel, placera alla animaliska mönster i en hylsa och blommor i en annan. Detta kommer att göra valet av tatuering enklare för gästerna en på fest eller händelse.

Marknadsföring

Utveckla marknadsföringsmaterial såsom visitkort och flygblad och dela ut till kunder. Skaffa en hemsida för din tatueringsverksamhet och lägg bilder av ditt arbete på din webbplats.

Ställ dina priser baserat på storleken av schablonen, färg som används, arbetstid och önskad vinstmarginal. Om du anlitas på fester, satt en timtaxa som gör att du kan få en vinst när du täckt dina utgifter.

Sätt upp en monter på mässor och festivaler. Kontakta din lokala turistbyråför att ta reda på kommande evenemang. Dessutom, kontakta lokala gallerior eller nöjesparker om att hyra monterutrymmen.

Allmänna händelser och evenemang är de bästa ställena. Här är några: sportarenor, mässor, stränder, konserter, köpcentra, karnevaler, daghem, turistorter, kampområden, sommarläger, privata kalas, kyrkliga basarer, invigningar m.m. Du kanske vill samarbeta med en event planerare för att delta i händelser som de samordnar.

Viktigt!

Hennatatuering är inte helt ofarlig. Det har uppkommit fall där människor fått allergiska reaktioner. Ett ämne kallat PPD som används när man blandar till svart hennafärg är kraftigt allergiframkallande när det sätts direkt på huden. Vid en allergisk reaktion kan man få alltifrån klåda till sår i hennamålningen, eller utslag över hela kroppen. Allergin är livslång och läkemedelsverket varnar för turistorternas hennafärger.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image