Sälj torkade blommor

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Den botaniska trenden växer sig allt större. I samband med denna trend finns det bland annat ett växande intresse för de klassiska pressade blommorna. Det är ett enkelt, billigt och unikt sätt att skapa vacker och personlig dekoration.

Details

Om du älskar att sköta om blommorna, torka och arrangera dem i buketter och vill göra din hobby till ett lönsamt företag kan du överväga den här verksamheten.

Eftersom blommor kan odlas i en liten gård och i önskad omfattning är det en idealisk deltid för dem som behöver ett flexibelt schema, som hemmafruar, lediga föräldrar, pensionärer eller alla som har ett annat jobb.

Affärsmodell

I grund och botten kan du starta verksamheten på två sätt. I det första alternativet odlar du och torkar blomman för att sälja. Ett annat alternativ är att du bara köper blommorna från odlarna och säljer dem efter torkning. Enligt din kunskap, skicklighet, ledigt utrymme och startkapital behöver du välja rätt affärsmodell.

En av de bästa aspekterna när det gäller att etablera den här verksamheten är det faktum att den enkelt kan startas direkt från ditt hem, med egen trädgård som den första källan för blommorna som säljs. När verksamheten är redo att expandera finns det ett par alternativ. Den första är att hyra tom mark för att öka blomproduktionen, och det andra alternativet är att köpa mer blommor. Medan det andra alternativet är enklare kan det minska din vinstmarginal.

Ditt företag kommer att sälja torkade blommor främst till hobby- eller hantverksbutiker. När du har torkat och förpackat dem, kan blommorna också säljas till återförsäljare på grossistbasis.

Du kan också sälja direkt till konsumenterna ex. online, på marknader och torg eller via egen butik.

Vem är den här verksamheten rätt för?

Denna verksamhet är utmärkt för någon som älskar att spendera tid i sin trädgård, och som förstår hur växter reagerar på en mängd olika omständigheter. Du behöver inte ha formell utbildning i botanik, men du borde vara villig att experimentera med olika typer av tekniker och växter. Och du behöver förstås kunskaper om hur blomtorkning fungerar.

Nya företagare kommer också att behöva färdigheter för att hitta antingen direkta kunder i sitt område eller att skapa relationer med större detaljhandel aktörer.

Innan du börjar

Vid planering av ett nytt företag bör utrustningskraven noggrant övervägas. Ditt produktionssystem måste ta hänsyn till din plats, jordkomposition och värmekällor. Du måste tillhandahålla frost- och vindskydd, dropp eller dricksvatten, gödselmedel, ogräs och skadedjurskontroll, sjukdomshantering och lagrings- och torkningsanläggningar. För några grödor kommer ytterligare mervärdearbete och material att behövas för att tillhandahålla en omsättbar produkt.

Om den nya grödan kan integreras i befintliga jordbruksinsatser, har företaget en mycket bättre chans att bli lönsam än när utrustning måste köpas enbart för att användas på en ny gröda.

Investering

Initiala kostnader beror på vilken affärsmodell du väljer och är vanligtvis anknutna till trädgårdsredskap. När du ska binda buketter behöver du bl.a. ståltråd, sax, kniv, torkade växter och lim.

Du kan behöva hyra ledig mark om du inte har tillräckligt med utrymme i din egen gård för att odla de grödor du vill ha. Om du väljer att frysa torra buketter, behöver du skaffa bra utrustning för bästa resultat. Du kanske också vill starta egen hemsida eller investera i online annonsering för att locka kunder.

Oavsett storleken på ditt företag, skapa en affärsplan. Det är viktigt. En affärsplan håller dig i rätt riktning och hjälper till ex. att ordna startkapital.

Vilka blommor och växter passar för torkning?

Över 100 årliga, tvååriga och fleråriga snittblommor och prydnadsgräs kan odlas av frö för torr eller specialblomproduktion. Det finns många olika växter och blommor som är lämpliga för torkning. De vanligaste torkade blommorna är förmodligen den romantiska rosen och den fräscha lavendeln. Men även den vackra hortensian och de doftande liljorna är lätta att torka. Du kan också överväga att torka röllika, blåklint och dahlior. Det finns givetvis många andra växter du kan välja, men de ovan nämnda är de som enklast och bäst låter sig torkas.

För att ge dina evighetsblommor en mer dekorativ touch, sätt några torkade blad i buketten. Torkade blad av bräkenväxter och mahonia blir vackert, liksom eukalyptusblad och grenar av trollhassel.

Välj rätt mängd och kvalitet

Du måste välja rätt blommor att odla. Naturen erbjuder oss ett stort urval av olika växter som passar bra i buketter med torkade blommor. Du kan använda långa grässorter, grenar, löv, bär, majskolvar, kottar, ax, frukter och många olika sorters blommor, men tänk på att inte alla växter går att torka.

Det finns flera viktiga aspekter du måste tänka på vid valet av blomman. Det viktigaste är efterfrågan på marknaden. Kontrollera specifikt för din tänkta demografiska grupp. I allmänhet ger unika och ”svårt att odla” blommor bättre lönsamhet än vanliga sorter. Dessutom bör du överväga dina klimatförutsättningar för blomsterodling.

Om du inte har tillräckligt med utrymme för egen odling, kan du skaffa blommor från lokala odlare och säljare. Du måste dock ägna särskild uppmärksamhet åt valet av blommor av hög kvalitet. Du kan inte producera torkade blommor av god kvalitet från skadade eller fullt utvecklade blommor.

Basera dina priser på efterfrågan i området. Nyckeln är att hitta stadiga beställare som kommer att förlita sig enbart på dina blommor.

Torkningsmetoder

Torkningsmetoden påverkar i allmänhet kvaliteten och utseendet på torkade blommor och andra prydnadsväxter. Det finns flera olika torkningstekniker tillgängliga för närvarande. Listan innehåller lufttorkning, presstorkning, inbäddad torkning, ugnstorkning och frystorkning etc.

De mest grundläggande metoder för att torka blommor är: luft-torkning och pressning. En teknik kan vara bättre än den andra, beroende på hur torra blommorna kommer att användas. Många konsthantverkare, till exempel vill använda pressade blommor i papper och kartong hantverk. Torkade blommor för dekorativ användning i hemmet är ofta lufttorkade så att de behåller sin tredimensionella form. Låt projektets behov avgöra vilken blomtorkningsmetod ska användas, liksom din tillgängliga arbetsyta och säsongen.

När blommorna är torra och klara att använda kan du börja skapa ditt eget konstverk.

Marknadsföring

I allmänhet är present- och dekorationsbranschen de största konsumenterna av denna typ av blommor. Sedan kommer alla hobby- och konsthantverkare.

En bukett torkade blommor är jättefint att ha i en vas i fönstret eller att lägga på en hylla eller ett bord. Dörrkrans med torkade blommor likaså. Man kan också smula loss de torkade blombladen och göra eget potpurri.

Det bästa sättet att marknadsföra ditt företag är att erbjuda de växter som människor mest vill dekorera sina hem med eller använda i sitt hantverk. Om du är i behov av lite inspiration kan du låna böcker på bibliotek eller kolla på nätet – där kan du hitta många fina bilder på vad kan man göra med torkade blommor.

Hantverks- och konstnärsföreningar och speciella webbsidor där hantverkare samlas är alla bra platser att marknadsföra sig på. När det gäller hantverksbutiker, visa din entusiasm för konsten att torka blommor. Ta prov och erbjud växtarrangemang som de olika butikerna för närvarande inte erbjuder för att skilja dig från andra i din bransch. Ju mer undersökning du gör innan du träffar de enskilda företagen, desto mer ökar dina chanser att få en affärspartner.

Blomstergrossister och återförsäljare kräver tillförlitlighet; de behöver jämn kvalitet och kvantitet. Etablerade volymodlare som kan lagra stora mängder, kan ge hård konkurrens till mindre och nyare företag. Ett annat problem som alla inhemska odlare står inför är konkurrensen från utländsk blomimport.

Köpare behöver ofta prov. Var noga med att reservera flera prover för visning vid etablering på nya marknader. Du kanske vill ta fullfärgsbilder av ditt bästa arbete för att illustrera hur vackra torkade blommor verkligen kan vara.

Glöm inte hantverksmässor, marknader och bröllopskunder.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image