Konsthantverk

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Ett av de mest kreativa sätten att starta eget eller tjäna pengar på sin lediga tid är att ägna sig åt konsthantverk. Den väsentligaste skillnaden mellan konsthantverk och hemslöjd/handarbete är att det första förutsätter en konstnärlig formgivning. Och var den exakta gränsen går för vad som räknas till konsthantverk är inte fastlagd, liksom med allt annat slags konst. Viljan att skapa vackra och originella ting är en bra början.

Details

Vilka möjligheter du har i ditt hantverksyrke beror ofta på hur skicklig du är och hur duktig du är på att skapa möjligheter att sälja dina produkter. En stor del av hantverkare driver eget företag.

Innan du börjar

Fundera över vad som kommer att sälja. Gå runt på marknaderna och kontrollera priser. Betrakta inte andras idéer som låst område. Det som andra lyckats med kan också du lyckas med. Det är tom troligt att du kommer att lyckas med det eftersom det bevisligen finns en efterfrågan.

Det finns faktiskt tusentals föremål som du kan tillverka hemma med enkelt verktyg och som ger dig bra förtjänst. Vad som helst, smycken, handväskor, leksaker eller ljus. Skaffa dig idéer om vad du kan skapa och sälja till bra priser. Syssla gärna med produkter som intresserar dig. Om du kan förbinda din försäljning med din hobby så kommer du att få ut mycket av den, och du kommer att utveckla stor skicklighet.

Vad är du bra på?

Finns det något hantverk som du alltid velat ge dig in i? Du kanske redan tillverkar små saker som du brukar ge bort som gåvor. Allt som uppskattas som gåvor kommer också att vara attraktivt för en köpare.

Varför då inte pröva lyckan på en marknad. Börja med enkla billiga saker först. Leta i heminrednings och hantverkstidningar efter idéer och instruktioner på enkla ting som inte fordrar några expertkunskaper och bara lite utrustning att tillverka.

Om du i din omgivning kan hitta mycket begagnat kan du överväga återanvändning dvs. att göra gammalt till nytt. För de som är duktiga att arbeta i trä finns det uppsjö av olika ting som säljer bra på marknader och hantverksmässor och som blir trevliga presenter.

Om du är intresserad av att arbeta med nål och tråd och därtill hörande hantverk är virkade förkläden, handsydda dockor, och broderade kuddar vanliga presentartiklar, liksom handgjorda filtar, täcken och kläder.

Glöm inte bort keramiken. Den är nog så populär på hantverksmässor och kan också användas praktiskt. Du kan inte bara sälja koppar och fat, utan vaser, figurer, karaffer och skålar säljer också bra.

Lägg märke till skillnaden mellan det praktiska och det vackra. Visst hantverk säljer på grund av att det kan användas. Praktiska föremål är ibland lättare att sälja än rena prydnadsföremål.

Priser

Vilket pris du ska sätta på varorna avgörs dels av andras intresse för sakerna men också av hur komplicerat är det att framställa dom. Var noggrann och uppmärksam i din prissättning. Hantverk på en mässa kan vara av bästa kvalitet, och då kan man begära ett pris som motsvarar detta. Men om du måste hålla höga priser på dina föremål, tänk då efter i vilket inkomstläge du skall söka dina kunder. Var finns dem?

Konsthantverk 2

Ett bra sätt att snabbt tjäna pengar är att tillverka ett flertal 10 eller 20 kronors prylar. Ställ upp dem på ett enkelt hopfällbart bord tillsammans med en skylt med priset. Ibland handlar folk sådant på impuls bara för att allting annat är så dyrt.

Vanliga försäljningsställen

Håll utkik i tidningen efter annonser där loppis platser utannonseras eller gå till ett ställe där det anordnas loppmarknader. Loppmarknader kan vara både tillfälliga och regelbundna. De anordnas ibland av föreningar, ibland av privata personer eller företag som har tillgång till stora utrymmen som ex. en fabrikslokal som ändå står oanvänd över helgen. Tillfälliga loppmarknader kan anordnas i tomma skollokaler eller tom utomhus sommartid. Förmodligen hålls det någon marknad i närheten av ditt hem. Naturligtvis har du då tillräckligt mycket varor för att det ska räcka en hel dag. Kontakta arrangörerna för marknaden och anmäl dig.

Sälj från hem eller butik. Som konsthantverkare kommer du förmodligen att driva en regelbunden verksamhet. Du kanske har tänkt sälja på marknader och torg under helger. Men du kan också sälja direkt från ditt hem med annonser eller satsa på egen e-butik. Alternativt sälja på andras marknadsplatser på nätet som köper och säljer konst, hantverk och egendesignade saker online.

Du kan också driva en liten butik i ditt garage eller via någon bakdörr. Några har en brännugn i boden eller uthuset på gården och erbjuder handgjord keramik därifrån. Själva atmosfären tilltalar eventuella köpare och gör att de tror att de får ett bra pris eftersom de köper direkt från källan.

Du kanske tillverkar vackra skurna och handsnidade föremål och säljer dem från en källarbutik. Att komma in i en sådan butik med alla dess dofter och synintryck skapar också köpimpulser. Det ger känslan av genuint handverk och äkthet. Visa upp dina varor så att dem blir attraktiva för kunderna.

Börja i liten skala

Börja småskaligt från hemmet kan vara lika bra som att skaffa sig en affärslokal med skyltfönster. Försök att bygga upp en kundkrets och skaffa sig referenser innan du satsar i en dyr butikslokal.

Allt för många med bra idéer släpar för att de investerar i maskiner och lokaler som måste betalas innan de får inkomster. Håll det i rimlig omfattning tills efterfrågan kräver mer.
Och ha tålamod, det tar tid att få en stabil kundkrets. Men när du väl fått en så kommer det flera om du levererar bra produkter.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image