Målarböcker för vuxna

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Målarböcker för vuxna har blivit en ny stor hobby, en trend. Slippa vardagsstressen och låta händerna arbeta. Målarböcker är ett perfekt sätt att slappna av och ge sig själv en stund där kreativiteten får flöda. 

Details

Det finns en vanlig missuppfattning att förlagsbranschen är slutkörd tack vare ökningen av digitala medier. Verkligheten är att publicering kan vara hälsosammare än någonsin. En överraskande framväxande trend som tar förlagsverksamheten med storm är framgången med den vuxna målarböcker. En av de mest sålda böckerna på Amazon är för närvarande en målarbok riktad speciellt till vuxna.

Affärsidén är att designa och utveckla målarböcker för vuxna och sälja dem till detaljhandel och grossister. För att framgångsrikt starta upp och utveckla ett målarbokföretag måste du kunna navigera i målarbokförlagsindustrin.

Bakgrund

Trenden med målarböcker för vuxna startade i Storbritannien när Johanna Basford släppte Hemliga trädgården, som har sålts i över 10 miljoner exemplar, varav över 60 000 i Sverige. Under 2015 seglade målarböcker för vuxna plötsligt upp på de internationella topplistorna och marknaden skrek efter hemliga trädgårdar, förtrollade skogar och magiska mandalas. Att måla sig mindful blev snabbt årets teknikfria trend och färgläggning blev en oväntad räddning för bokbranschen, som har börjat kamma hem flermiljonvinster på illustrationer.

Nu lanseras även vykort och affischer till färgläggning samtidigt som målarböckerna utvecklas med mer nischade koncept och avancerade mönster. I sociala medier drivs trenden flitigt, vilket har haft en central roll för genomslaget.

Ett målarboksförlag för vuxna bidrar till att ge vuxna ett kreativt utlopp genom både att designa och marknadsföra färgböcker. Dessa färgböcker är vanligtvis mycket detaljerade.

De flesta målarboksförlag drivs som småföretag. De större företag kan ha flera designers och säljare, men det är inte vanligt.

Vad är en målarbok för vuxna?

En målarbok för vuxna är en bok eller häfte med svartvita motiv/bilder som man färglägger med färgpennor. Målarböcker för vuxna är olika de som finns för små barn på det sättet att de har mycket mera detaljer att fylla i. De böckerna har blivit otroligt populära på marknaden och många vuxna finner ro i den stressade vardagen genom att måla. Det är en stor hälsotrend nu att ha målarböckerna som ett sätt att stressa ner.

En del av böckerna kan man riva ut och rama in som färdiga konstverk eller i vykortsformat som man sedan kan skicka till nära och kära.

AdobeStock 89283906 1

Vem är den här verksamheten rätt för?

Människor som är kreativa och har en förmåga till konstnärligt uttryck kan vara lämpade att starta ett målarboksförlag. Företagare utformar ofta färgböcker själva, åtminstone tills deras verksamhet är väl etablerad, och att skapa en målarbok kräver en stor mängd konstnärlig skicklighet.

Du behöver också ha grundläggande datorkunskaper för att kunna skapa och designa bilder online och använda olika designprogram som ex. Photoshop eller CreateSpace.
De flesta målarbok för målarbok är gjorda med vektorer, varför företagare bör veta hur man använder dem.

Ett målarbokbolag kräver inte ett bestämt antal specifika arbetstimmar, så det är möjligt att starta ett företag medan man ex. studerar eller arbetar på ett traditionellt jobb.

Vad är målmarknaden?

Målarböcker för vuxna inriktar sig inte till någon speciell ålderskategori, beställningar kan komma från alla- från unga vuxna till pensionärer. Det är nostalgiskt och det påminner människor om egen barndom. Många vill ta en paus från smartphones och surfplattor, lägga tankarna åt sidan för en stund och fokusera på mönster och färger. Experter säger att färgläggning gör oss lugna och tar bort fokus från problem, medan den stimulerar motoriken, sinnena och kreativiteten.

Amatörkonstnärerna och målarbokentusiasterna kan hittas i sommarstugorna, salonger, läkarmottagarnas väntrum, på bibliotek och caféer - så att de kan umgås som de målar.

Gör en marknadsundersökning

Det första steget på vägen till att skapa en serie av vuxna färgböcker är att ta reda på vad som är populärt bland konsumenterna. Studera storsäljare bland målarböcker, bli medlem i en målarklubb och gå med i sociala nätverk där du möter likasinnade.

Ta en titt på de olika titlarna som säljer bra och dra några slutsatser. Du kan till exempel skapa en online-undersökning för att se vilka typer av färgböcker som ska resoneras med din potentiella publik. Studera designbloggar för att få en bättre förståelse för de motiv och stilar som är populära hos allmänheten.

Hur tjänar du pengar?

Ett målarboksförlag tjänar pengar genom att sälja målarböcker förstås. Böcker kan säljas antingen direkt till kunder (detaljhandel) eller till butiker och distributörer (grossister). Det enkla sättet att sälja en målarbok är via en bokförläggare. Det är enkelt eftersom utgivaren hanterar produktion, utskrift, distribution och marknadsföring (om än begränsad) för dig.

Att själv publicera böcker idag är också ganska enkelt. Självpublicering och egenutgivning är ganska vanliga idag och företag erbjuder olika författar-paket. De sköter publicering och försäljning så att du som författare kan fokusera på att skriva, skapa och berätta.

Beroende på din bredd och kompetens för marknadsföring kan det dock vara svårt för din bok att hitta en publik på en fullsatt marknad. Särskilt om din titel inte erbjuder något speciellt eller annorlunda än alla andra titlar på hyllorna.

Marknaden kommer avgöra om din konst kommer att sälja eller inte. Om det inte säljer, var inte avskräckt. Det här är helt enkelt feedback som du behöver för att fortsätta raffinera ditt hantverk och förbättra ditt arbete.

Utveckla en specifik nisch

Bokhandeln, museishoppar och hobbyföretag säljer ofta målarböcker för vuxna med olika motiv. När du startar en målarbokserie för första gången är det bäst att hålla fast vid ett särskilt tema från början. Först och främst tänker du på den avsedda publiken för dina böcker. Många vuxna tycker att färgböcker är en bra form av stressavlastning och föredrar lugnande pastorala bilder. Andra använder sina färdiga bilder som mallar för väggmålningar eller t-shirt logotyper. Färgböcker som är baserade på titlar som game of thrones eller stilar som tribal konst är mycket framgångsrika.

Marknadsföring 

Många vuxna återupptäcker glädjen av färgning av olika skäl. Tänk på din marknad - vem ska köpa din bok och var finns de människorna? Ett vuxenbokförlag kan nå en bred publik på nätet. Skaffa en hemsida för att marknadsföra dig själv, framöver är även tanken att starta en webbshop. Marknadsföring på sociala medier och bloggar kan hjälpa ditt företag att nå potentiella kunder.

Du kan också effektivt marknadsföra dig i ditt lokala område genom att sälja via oberoende bokhandlare och andra återförsäljare. Att hitta en specifik nisch kan hjälpa ditt förlag att skilja sig från andra företag. Till exempel kan du fokusera på en särskild hobby, område eller typ av bilder ex actionbilder. Använda sociala medier ex. Instagram, Facebook eller Pinterest är också bra.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image