Restaurang guide för allergiker

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Allergiker har svårt att äta ute. En fjärdedel av alla vuxna uppger att de inte tål ett eller flera livsmedel. Många i den här gruppen avstår från att gå ut och äta av rädsla för att få i sig fel mat. Restaurangpersonal kan å sin sida tycka att allergiska gäster är besvärliga. Situationen är både onödig och trist eftersom det varken är svårt eller dyrt att laga mat till människor med allergi eller annan överkänslighet.

Details

Många har drabbats av att inte kunna gå ut och äta på grund av sina allergier och problemen är stora för astmatiker och allergiker som vill äta och umgås ute på restaurang. Restaurangen har ofta inte tillräckliga kunskaper om allergier. Många gånger så vet restaurangen inte skillnaden mellan att vara laktosintolerant och allergisk mot mjölkprotein.

Hur fungerar restauranger idag?

Många uteställen är dåliga på att tala om vad lunchen eller middagen innehåller. Och för en grupp är det ett särskilt problem naturligtvis matallergikerna. Dessvärre avstår många allergiker från att gå ut och äta av rädsla för att få i sig fel ingredienser.

Så skall det inte behöva vara. Det är faktiskt varken dyrt eller besvärligt att laga mat till personer med allergi eller annan överkänslighet. Men det är viktigt att maten är tillredd med varsamhet och på ett ansvarsfullt sätt. Och att man har duktiga kockar som kan laga särskild mat åt allergiker.

Certifiering

En certifiering utfärdas av Astma och allergiförbundet. Certifierade restauranger får möjlighet att använda en särskild logotyp som visar att de kontinuerligt arbetar för att erbjuda säker mat till gäster med allergi. En certifierad restaurang ska kunna bemöta gäster med allergi på ett trevligt och korrekt sätt. Detta betyder inte att de måste kunna servera gäster med alla typer av allergier eller särskilt svåra allergier.

En tydlig och korrekt information är däremot ett krav liksom förmågan att organisera informationen från gäst till serveringspersonal till köket och tillbaka. Det handlar inte bara om hur man lagar maten utan lika mycket om hur man kommunicerar med gästerna och hur man hanterar råvaror och redskap. De restauranger som vill kan utbilda sin personal, certifiera sig och därmed få rätten att sätta symbolen Tryggare Mat på dörren – ett smart sätt att visa att man bryr sig om alla sina gäster. En certifierad restaurang vinner inte bara en ny gäst utan också den allergiska gästens vänner, släktingar och arbetskamrater som vill dela en trevlig och god måltid tillsammans.

Vad gör du?

Starta en online guide som hjälper allergiska matgäster att hitta bra ställen att äta på. All information om allergi certifierade restauranger på ett och samma ställe. 
Utöver restauranger ska det finnas också massor med information om menyer, lunchmenyer, vinlistor, bilder, kartor och mycket mer. Du kan också erbjuda panorama bilder och bordsbokning via hemsidan. Besökarna använder verktyg på hemsidan för att hitta den restaurang som passar bäst. Du uppdaterar med färskt innehåll och fler restauranger hela tiden.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image