Stresskonsult

Key Info:

0 - 10 000 kr
Image Two

Tidigare trodde man att tekniska innovationer skulle ge mindre stress och bättre hälsa. Men så fungerar det inte. Datoriseringen och nya former för elektronisk kommunikation har drivit upp förväntningarna på snabbhet inom alla områden. Förr accepterade man att det tog några minuter att plocka fram en uppgift. Idag blir man irriterad om man inte omedelbart får upp uppgiften på dataskärmen.

Details

Trender

Elektronisk kommunikation ersätter det som i alla tider varit naturliga former för kontakt mellan människor. Man kommunicerar istället blixtsnabbt med folk över hela jordklotet. Många av våra förebilder, politiker, kändisar och affärsmän lever också på ett destruktivt sätt. De stressar, röker, dricker och missar familj och vänner på sin väg mot karriärens topp. I stället för att styra tekniken känns det ofta som om man själv blir styrd av den. 

När det gäller ny teknik har den slagit väldigt olika för olika grupper. För en del har ny teknik betytt mer omväxling, nya utmaningar och nya spännande kontakter. För andra har datoriseringen resulterat i enformigare arbete, ökad risk för belastningsskador och mindre kontakter med arbetskamrater.

Företagare är ofta de mest utsatta personerna. Stress, extra arbete och dålig sömn påverkar kroppen och stressrelaterade sjukdomar är ofta priset för en lyckad karriär.

Bakgrund

Att bygga upp ett framgångsrikt företag är naturligtvis oerhört stimulerande för de flesta. En del människor älskar sitt arbete mest av allt. Att kunna hålla många bollar i luften samtidigt betraktas idag som en merit och en del företagare gör det varje dag. Man läser tidningen och äter frukost, kör bil och skriver anteckningar eller jobbar på en dataskärm och pratar i telefon. Är man ständigt pressad blir det en vana som man inte är medveten om. Många företagare tror att de måste jobba så här hårt. Det är inte alltid sant. Idag fordras en annan form av skicklighet för att nå framgång än för tio år sedan.

Idag är inte det viktigaste att jobba dubbelt så mycket som andra utan att vara öppen för de förändringar som sker i allt snabbare takt i samhället och på marknaden. Det handlar om att se sig omkring och lära sig nya saker hela tiden. Vägen ur stressen handlar om förändringar. Förut hittade man konsulter bara när det gällde organisationsfrågor, företagsutveckling och liknande. Men den nya trenden är stresskonsulter. Gränsen mellan att arbeta hårt för att det är roligt och utvecklande, och att bli utmattad och utbränd kan vara svårt märkbar.

Så gör du

Att vara medveten om problemet är det första och vanligtvis svåraste steget. Här behövs ofta en utomstående expert för att analysera läget och se det som andra inom organisationen inte ser. Felaktigt ledarskap är en av de vanligaste orsakerna till stress. 

Din uppgift är att hitta stressfaktorer och sedan hjälpa ansvariga chefer att skapa en arbetssituation där dessa elimineras. Tai chi, meditation och liknande kan hjälpa till men det är ofta vardagens små enkla sysslor och rutiner som måste ändras. När det gäller egna företagare skall du visa att genom rätt planering och prioritering är det möjligt att göra mer och ändå ha tid för sig själv. Lär dem slappna av på det sätt man själv tycker är bäst. 

Dina kunder är företagare med stor belastning i arbetet, pressade chefer och anställda som har stora krav och lågt inflyttande på jobbet. I den sistnämnda gruppen räknas apoteksarbetare, bussförare, kassörer, tillverkningsarbetare, administratörer, lärare, barnskötare, vårdpersonal med mera.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image