Starta en pantbank

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

En kris eller inte, är pengar alltid ett problem för en del av människor. En pantbank erbjuder människor att snabbt och enkelt låna små summor pengar där den personliga egendom används som säkerhet för lån.

Details

Pantbanken påminner om ett växlingskontor. Personalen sitter bakom glas vid en disk och tar emot kunderna som kommer för att låna genom att lämna varor som pant. En del använder pantbanken för att sälja sina saker. De lånar på sina föremål, men hämtar aldrig ut dem.

Så funkar en pantbank

En kund kommer med ett objekt vanligtvis ett smycke, en elektronikpryl såsom tv apparater, mobiltelefoner, datorer och andra värdefulla objekt till din pantbank. Du bedömer ett objekt för dess skick och säljbarhet. Därefter bestämmer du hur mycket pengar som ska lånas ut. När kunden har betalat tillbaka lånade pengar plus ränta får man sin egendom tillbaka. Om kunden misslyckas med att betala tillbaka lånade pengar håller du säkerheten kvar. 

För den som behöver låna pengar är det både säkert och ofarligt att gå till pantbank. Det enda som behövs är ett föremål med andrahandvärde, att personen som vill låna är 18 år och kan visa legitimation. Det är föremålet som värderas inte personen. Ingen som lånar pengar på pantbank sätts i konkurs eller hamnar hos kronofogden. Att låna är enkelt, det tar bara några minuter att byta ett föremål mot pengar i handen. Kunden måste naturligtvis kunna visa att han eller hon äger föremålet.

På nyare varor som hemelektronik måste kunden visa kvittot på köpet. Genomsnittlånet i branschen är 2000-5000 kronor, löper på 2-6 månader och kostar 100-200 kronor per månad. Bara 10-15 procent av alla som tar lån väljer att inte lösa ut sitt föremål. Om det blir pengar över när en förfallen pant säljs går överskottet till låntagaren, blir det ett underskott står pantbanken för det. 

Smycken står för 90 procent av utlåningen. Det är därför viktigt för pantbanken att vara skickliga i att testa äktheten och värdet av ädla metaller och ädelsten. Samt att du bör ha god känsla för sakers marknadsvärde.

Vad krävs för att starta en pantbank?

En pantbank är en näringsverksamhet som lånar ut pengar till konsumenter mot panträtt i lösöre. För att driva en pantbank behövs tillstånd från länsstyrelsen. Du ska också vara ostraffad i polisregistret, utan skulder och du ska ha en ansvarsförsäkring. Pantbanker kan endast drivas av ett svenskt aktiebolag eller ett motsvarande utländska företag inom EES-området. Tillstånd ges bara om företaget bedöms kunna bedriva en sund pantbanksverksamhet och i övrigt uppfylla kraven enligt bestämmelserna i pantbankslagen. Verksamheten ska bedrivas så att allmänhetens förtroende för verksamheten upprätthålls och i övrigt så att verksamheten kan anses sund.

Vilka prylar handlar du med?

Det är främst smycken som kunder väljer att belåna. Guld är absolut vanligast, nio av tio kunder har guld med sig. Teknikprylar som mobiler och bärbara datorer samt musikinstrument funkar också bra. Andra prylar som går att panta är bilar, båtar och konst, i fall din butik har tillgång till ett större garage. En vigselring från ett ograverat äktenskap är exempel på stark säkerhet för ett lån. Den låntagaren kan man oftast lita på och den kommer tillbaka när avtalet gått ut. 

Exempel på oduglig pant är rakapparater, päls, årstallrikar, stämplade frimärken, dammsugare. Du förvarar dina föremål tryggt och försäkrat i enlighet med pantlånelagen. Uppgifter om lån och kunder är givetvis skyddade av sekretess.

Innan du börjar

Lär dig allt om pantbankverksamhet. Gå online till auktion webbplatser och studera vad folk betalar för olika varor. Detta kommer att ge dig en god uppfattning om den allmänna värde på en detaljhandelns objekt vid en viss tidpunkt. Tänk på trender förändras med tiden, så du behöver hålla dig uppdaterad med aktuella säljvärden för att bedöma korrekt. 

Att kunna bedöma värdet av smycken, antikviteter och andra värdefulla varor gör att du kan erbjuda ett rimligt pris/lån och hjälper dig gå med vinst om du skulle behöva sälja objektet. Ansök om en praktikplats eller ett jobb på en lokal pantbank. Detta gör att du kan lära dig hur proffs bedömer varor, samt hur de bestämmer försäljningspriser i händelse att en kund vill sälja sitt objekt. 

Skaffa tillräckligt med kapital för att öppna din pantbank. Du måste ha ganska mycket pengar som du kan låna ut till dina kunder innan verksamheten kommer i gång och börjar finansiera sig själv. Eftersom en pantbank lånar ut pengar till folk, håller den sig genom stränga lagar som gäller för finansiella institutioner. Uppskatta hur mycket startkapital du behöver genom att bestämma din budget. Du måste ha tillräckligt med kapital för att täcka både dina driftskostnader och dina lån till kunder. Rörelsens kostnader inkluderar tillstånd, försäkringar, en lokal, säkerhetssystem, anställdas löner, montrar, och reparationskostnader för varor du vill sälja vidare.

Komma i gång

Ansöka om tillstånd för att bedriva pantbank. Leta efter en plats för din pantbank. Pantbanken behöver inte vara särskilt stor, men den måste ha tillräckligt med utrymme för att rymma skyddsskåpar och produkter. Tänk dig en plats som ligger centralt, men i ett område där invånarna sannolikt kommer att söka efter snabba lån.

Planera budget för eventuella renoveringar. Enbart de inbrottssäkra fönsterrutorna kan kosta flera hundra tusen kronor. Där ska det ju snart skyltas med varor till salu som diamanter, guld och silver. Inred din pantbank och installera ett bra säkerhetssystem. Hyr tjänsten av ett välrenommerat säkerhetsföretag för din butik. 

Anlita en advokat för att upprätta kundavtal. Dessa bör omfatta summan, ränta och löptider för ett lån, liksom vad som gäller i händelse av en vara är skadad eller förlorad.

Samarbeta med värderingsmänen som kan hjälpa dig värdera olika saker och med polisen för att undvika stöldgodshantering. Skaffa testutrustning för att säkerställa äktheten. 

Samla inventering. Innan pantbanken samlar tillräckligt med outtagna föremål från kunder kan du fylla på butiken genom att lägga ut dina egna objekt. Du kan göra det på flera sätt. Sök i ditt eget hem efter värdefulla visningsprylar du kan sätta upp på butikshyllor. Kontrollera med vänner och familj för att se vad de kan ge (eller åtminstone sälja billigt). Sedan kolla på nätet, både försäljnings och auktionsplatser där du kan hitta objekt till reducerade priser.

Intervju och anställa. Se till att köra en säkerhetsprövning på varje potentiell anställd innan du anlitar någon.

Öppna och annonsera din pantbank

Utveckla en marknadsföringsstrategi för din pantbank. Kunderna är både gamla och unga. Genomsnittskunden enligt statistik är en gift kvinna på 45 år. Ofta rör det sig om stamkunder som har svårt att få lån i banken till sina skulder. Skulderna kan vara allt från tandläkaren till bilreparationen. 

Vanligtvis kommer du vill koncentrera din annonsering i området kring ditt företag plats. Du kan annonsera på flera sätt, bland annat den lokala tidningen eller telefonbok, dela ut flygblad, tv-och radioreklam och ett företags webbplats. Håll ditt skyltfönster ren och elegant. Sätt affischer med din företagsadress på olika platser i ditt område för att driva trafik till din fysiska plats.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image