Ekologisk glass

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Det som för 10-15 år sedan började som ett ifrågasättande av det traditionella jordbruket, har resulterat i att utbudet i butikerna idag håller på att förändras. De naturligt odlade och framställda varorna får allt större plats på hyllorna. Samtidigt gör den här utvecklingen att det skapas nya områden för att starta eget. 

Nu växer intresset från restauranger och stora butiker för att börja servera ekologiskt producerad glass.

Details

Även vanligt folk vill prova nya smaker och hitta ett hälsosamt alternativ till vanlig glass som är framställd med kemiska tillsatser. Många börjar tröttna på godis och chips och vill i stället lägga pengarna på ekologiska kvalitetsvaror. Har du brinnande miljöintresse och vill bygga ditt företag på ekologiska grunder finns ingen anledning att underskatta den här idén.

Glass tillverkad med ekologiska kvalitetsråvaror är en relativt ny produkt som kommer att bli uppskattad och efterfrågad i framtiden.

Så fungerar det

Skall du producera eko-glass så skall du inte fuska med varorna. För att kunna producera eko-glass måste du enbart använda ekologiska råvaror. I övrigt är det inte någon stor skillnad. Ska du tillsätta jordgubbs- eller blåbärssylt måste även de vara ekologiskt producerade. Konkretisera dina tankar och hitta en leverantör som kan förse dig med ekologisk mjölk och grädde.

Inled ett långsiktigt samarbete med producenter och leverantörer av ekologiska varor, de är fortfarande till en viss del bristvaror. Vissa råvaror kanske finns inte i Sverige, t.ex. ekologisk kakao, men det kan du importera från utlandet.

Marknaden

Börja tillverkningen i liten skala, med några olika smaker och standardiserade förpackningar. Sälj glassen till butiker i närheten för att testa smaken hos vanliga konsumenter. Vintern är högsäsong för hushållsglass och sommaren för skopglass. Hitta ut till folk i sommarstugorna.

När du fått din ekoglass godkänd av myndigheterna då kan du söka samarbete med större butikskedjor som satsar på ekologiska varor. Staten satsar mycket pengar på tillverkning av ekologiska produkter och i den här fasen kan du skicka in ansökningar om olika ekobidrag. 

Var uthållig. Att tillverka ekologiska varor är inget för den som vill tjäna snabba pengar. Ekoglass är dyrare än vanlig glass eftersom råvarorna är dyrare. Därför tar det tid för en del konsumenter att upptäcka den här produkten. Det går ju också att göra glass på rapsolja, essenser och färgämnen och ändå kalla det för glass. Essensen kostar 30 öre per liter glass medan den äkta varan, t.ex. jordgubbssylten, kostar 5-6 kronor. Men alltfler, särskilt småbarnsföräldrar, sätter stort värde på en glass utan konstgjorda tillsatser. Man vill inte stoppa i sina ungar varor med kemiska tillsatser.

Håll lägre marginaler på ditt sortiment för att priserna inte ska bli för kraftiga och det kommer så småningom att gå runt. Sverige ligger på tredje plats i världen när det gäller glasskonsumtion och din målgrupp kommer bara att växa i takt med större miljömedvetenhet.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo