Sälj hemmagjord sylt

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Om du snubblat på mormors hemliga syltrecept, kanske du har alla verktyg för att skapa en stor hemmagjord syltnyhet? Om du redan råkar göra sylt eller gelé, varför inte göra lite (eller mycket) extra nästa gång du gör en sats, och prova på att sälja dem.

Det stämmer, din hobby att göra hemlagad sylt och gelé kan bli en hel- eller deltid hembaserad verksamhet. Du kan sälja din hemlagade sylt till grannar, på lokala marknaden eller till matbutiker.

Details

Hur gör man egen sylt?

Att göra egen sylt är ganska enkelt. Det kräver några få ingredienser och smakar oftast mycket godare än köpt. Dessutom kan du lätt göra din egen favoritsylt och smaksätta den just som du vill ha den. Ta färska eller frysta bär, rensa och rengör dem. Mosa eller hacka bären och blanda väl med syltsocker. Koka upp blandningen enligt recept i en gryta. Koka i 2-3 minuter och ta av grytan från värmen. Skumma väl med en hålslev eller en sked. 

När du väl kokat sylt vill du att den ska hålla ett tag. Första steget är att se till att burkarna är rena och täta. Börja med att diska dem ordentligt. Ställ dem sedan på en plåt eller ett galler i kall ugn och låt ugnen gå upp till 100 grader och låt burkarna stå inne i 15 minuter. Locken kan du lägga i kokande vatten några minuter. Nu har du rena burkar. Koka lock och eventuella gummipackningar. Ta bort skum, häll upp på rena burkar och sätt på lock. Sätt etiketter på burkarna och ange årtal. Förvara svalt och mörkt.

Innan du börjar

Som med alla andra företag, är det viktigt att göra din undersökning innan du dyker in och börja göra din produkt. Det allra första steget att ta är att ta reda på om du behöver några kontroller eller licenser för att tillverka sylt och gelé i ditt planerade kök och erbjuda dem till försäljning. Varje kommun kan ha lite olika regeltolkningar, så läs dem noga och var inte rädd att ringa livsmedelsansvariga i din kommun med eventuella frågor som du kan ha. 

När du har kontrollerat regler för etablering där du bor, gå igenom planeringsprocessen för att utarbeta detaljerna om hur ditt företag kommer att köras. Produktutveckling är en del av planeringsprocessen, så ha kul med det. Kanske du vill erbjuda traditionella smaker som tilltalar många människor. Kanske vill du gå med något lite annorlunda, liksom öl gelé, peppar geléer, eller syltar som innehåller andra unika ingredienser. Vad du än väljer, se till att du har recept som ger en enhetlig produkt. 

Bjud över några vänner och bekanta, och erbjud dem att prova din hemgjorda sylt. Du kan också ge dina syltar som gåvor till nära vänner och grannar. Du bör fråga någon som du litar på, för att få ärliga åsikter om dina produkter. Om folk verkligen gillar det, kan du fortsätta med din plan. 

Kontrollera för att se om det finns några lokala eller statliga krav som produkten måste uppfylla. Försäljning av mat tillverkad i hemmet tillåts under vissa omständigheter om försäljningen inte medför mer än små hygieniska risker och därför inte kräver tillstånd. 

Köp en bra skrivare så att du kan göra snygga etiketter att sätta på dina syltburkar. Inkludera en ingrediens förteckning på etiketten så att alla med allergier kan lätt veta om de är i riskzonen.

Hur du marknadsför och säljer hemmagjord sylt

Beslutet om att använda ett hem- eller kommersiellt kök kommer att avgöra omfattningen av din verksamhet och hur du marknadsför och säljer dina hemlagade livsmedelsprodukter. Även om frasen "hemlagad mat" används ofta för att hänvisa till recept som kärleksfullt bereds i hemköket, de "hemlagade" livsmedelsprodukter som du ser i stormarknader tenderar att vara tillverkade i relativt små serier i kommersiella kök. 

Torghandel är perfekt för att sälja hemlagad sylt. Möjligheten att träffa dina kunder ansikte mot ansikte och sälja direkt till dem ge dig dessutom möjlighet att marknadsföra dina syltprodukter genom att betona deras unikhet. Marknadsföring av hemlagade livsmedelsprodukter vid torghandel innebär att skapa attraktiva displayer och erbjuda provsmakning. 

Ordna en monter eller bord på bondemarknad eller loppis. Kontakta organisatören för att ta reda på hur mycket det kostar att hyra utrymme på marknaden. Ta ett hopfällbart bord, en trevlig bordsduk, en bekväm stol, dina syltburkar och tillräckligt med små kvitton och växelpengar.

Bestäm hur mycket det kostar att göra varje syltburk, inklusive kostnaden för råvaror, burken och din tid (arbete), och prissätta dem något högre så att du kan göra en vinst. 

Online försäljning

Online försäljning erbjuder en annan möjlighet för småskaliga livsmedelsproducenter att hitta kunder som är speciellt intresserade av hemlagade livsmedelsprodukter. Sprid ordet om dina produkter genom samarbete med andra försäljare på nätet. Till exempel, om du säljer hemmagjord sylt, utbyt länkar med företag som säljer hembakade kakor och muffins. Var noga med att inkludera frakt och hanteringskostnader när du beräknar dina priser. Använd helst okrossbara förpackningsmaterial och stötdämpande emballage när du levererar via posten. 

Återförsäljare

Livsmedelsbutiker i ditt område som är specialiserade på lokalt tillverkade livsmedel kan vara intresserade av att lägga på lager dina syltburkar. Ta med prover av dina produkter och bilder av ditt kök, som visar var du gör dina burkar. Diskutera din tillverkningsprocess och alternativ prissättning för dina produkter. För att sälja som grossist till livsmedelsbutiker kommer du förmodligen behöva förbereda dina produkter i ett licensierat kommersiellt kök eftersom återförsäljare kommer sannolikt att kräva det för försäkringar. 

Om du förbereder dina hemlagade syltar effektivt och med en god vinstmarginal, kan du kanske erbjuda dem till grossister och matdistributörer som i sin tur säljer dem till butiker. Du tjänar mindre per post som säljer produkter på detta sätt än att erbjuda dem direkt till kunder eller återförsäljare, men du kan kompensera för prissänkningar genom att producera i större volym. Om du säljer till en återförsäljare, hyr ett kommersiellt kök för att ge ditt företag trovärdighet och även uppnå stordriftsfördelar.

Märkning

Märkning av din produkt är mycket viktigt. Alla livsmedel ska märkas med namn och adress (eller telefonnummer i Sverige) till antingen den som har tillverkat, förpackat eller sålt varan. I vissa fall märks livsmedel med ursprungsplats. För att man som konsument ska kunna välja mellan olika förpackade livsmedel i handeln finns detaljerade regler för hur livsmedel ska märkas med exempelvis ingrediensförteckning, vikt och bäst före -dag.

Etiketter för hemmagjord sylt

Attraktiva förpackningar kommer också att bidra till att öka försäljningen. Med lite kreativitet, en dator och en skrivare kan du skapa ordentliga etiketter för dina hemgjorda syltar och geléer som du förbereder för försäljning. Du kan också ladda ner snyggt designade mallar från ett antal webbplatser som är tryckfärdiga.

Om du inte är den konstnärliga typen men skulle ändå vilja lägga till en vacker och kreativ etikett, sök på Internet efter "etiketter för hemlagad sylt." Du kommer att hitta sajter som säljer dekorativa stick- on etiketter speciellt utformade för burkar av olika storlekar. För att göra det attraktivt, kan du använda vänliga och lämpliga bilder på frukten som källan till dina hemmagjorda geléer och syltar.

Livsmedelsverkets regler om sylt, gelé och marmelad

Sylt och marmelad är en blandning som fått en lämplig geléartad konsistens och som består av olika former av socker, vatten och fruktkött och/eller puré från en eller flera fruktsorter. Färsk, frisk, oskadad, tillräckligt mogen frukt som innehåller alla väsentliga beståndsdelar, sedan den har rengjorts och snoppats och sedan fläckar tagits bort. För framställning av sylt gäller först och främst reglerna för godkänd livsmedelslokal.

För syltens beskaffenhet gäller dock särskilda regler. Det skall finnas en minimihalt av frukt i sylt, gelé eller marmelad för att produkten skall få kallas sylt, gelé eller marmelad. Som huvudregel gäller minst 350 g frukt per 1 000 g färdig vara, men kravet på mängd frukt är olika för varje fruktsort. Den eller de fruktsorter som används skall anges som en del av beteckningen. Tillåtna former av socker är de olika former av socker som definieras i Livsmedelsverkets föreskrifter om socker - fruktossirap, olika former av socker extraherade ur frukt, och brunt socker.

Vad som gäller exakt läs i: Föreskrifter och allmänna råd om sylt, gelé och marmelad m.m. (SLVFS 1993:23)och Föreskrifter och allmänna råd om märkning och presentation av livsmedel(SLVFS 1993:19)

Godkänd livsmedelslokal

Du skall kunna laga och förvara maten enligt de riktlinjer Livsmedelsverket har. En livsmedelslokal kan vara restaurang, butik, industri, gatukök, kafé eller liknande. Som del i livsmedelslokal räknas alla utrymmen, i fastighet eller fordon, där livsmedel hanteras på ett yrkesmässigt sätt. Det kan handla om allt från kokning av sylt till osttillverkning. Enligt Livsmedelslagen får livsmedel inte hanteras yrkesmässigt i annan lokal än livsmedelslokal. Det är alltså inte tillåtet att använda sitt eget kök hemma om man vill laga mat till försäljning. 

I vissa fall kan köket i den privata bostaden användas. Det gäller för produkter där tillstånd inte behövs, exempelvis brödbakning, syltkokning, godistillverkning, för försäljning till enskilda konsumenter. Läs mer på www.livsmedelsverket.se Certifierat kök kan kräva anpassningar och göra tillverkningsprocessen i ditt eget kök dyrt.

Om dina ekonomiska resurser räcker inte för att uppfylla alla krav när det gäller ditt eget kök, kan du hyra köket från kommersiella sektorn. Restauranger, bagerier och kaféer kan låna sitt kök mot ersättning och under viss tid så att du kan förbereda och göra dina hemgjorda syltar och gelé. Du kan också be om tillstånd från kyrkor, samlingslokaler, föreningar och andra organisationer som har certifierat kök.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image