Varuautomater med hälsosam mat

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

En varuautomat är en maskin som används för att sälja konsumtionsvaror, främst matvaror (drycker och snacks) där du inte behöver ha en kassörska vid disken. Automater installerats i skolorna, på företag och andra platser och säljer produkter som smörgåsar, läsk, juicer, etc.

Details

Det finns också nackdelar med att konsumera livsmedel som säljs via dessa maskiner. Exempelvis kan skräpmat som säljs via automater negativt påverkar barnens hälsa. Detta problem har ex. väckt debatten om att installera automater i skolorna är rätt eller fel.

Har du passion för hälsosamma och prisvärda snacks och dryck och vill sprida den till andra? Om du kan hitta platser med stark gångtrafik där du kan placera varuautomater med hälsosam mat, kan detta vara en möjlighet för dig.

Så fungerar det

Starta en varuautomatverksamhet med denna inriktning kan ge människorna möjlighet att välja hälsosam mat där de finns. Tanken är att du ska köpa eller leasa ett antal begagnade varuautomater och fylla dem med hälsosamt innehåll dvs. naturliga, ekologiska och/eller konserveringsfria snacks och drycker. Dina kunder låter dig ställa maskiner hos dem därför att de får en liten del i vinsten och för att det fyller en funktion i deras lokaler. Samarbeta med likasinnade, sociala entreprenörer som vill kapitalisera på den växande marknaden för hälsomedvetna konsumenter.

Skriv en affärsplan där du tar upp dina mål, investeringar, vinstmarginaller, din marknadsposition och din strategi för att utveckla din verksamhet i framtiden genom att lägga till nya platser. Som din kundbas ökar, kan du investera i fler maskiner och hitta nya uppställningsplatser.

Trender

Automater för försäljning av mat och dryck är nästan synonymt med skräpmat. De flesta brukar ha en mängd olika chokladkakor, chips och andra snacks och drycker. Alla dessa livsmedel har länge varit målet för många dietistattacker eftersom de innehåller många ingredienser som är skadliga för människor.

Under senare år har avsevärt ökat medvetenhet om vikten av hälsosam kost för att bibehålla hälsan och förebygga sjukdomar som har bidragit till att popularisera produktion och försäljning av hälsosamma livsmedel och ekologiska produkter. Nyligen sprider sig trenden även till varuautomater och maskiner där man kan köpa bara hälsosam mat blir fler och fler. I dessa maskiner hittar man allt från färsk frukt och friska snacks till hälsosamma drycker, te och mejeriprodukter.

Många franchise företag med denna inriktning söker oberoende återförsäljare som är intresserade av att samarbeta med dem. Återförsäljare installerar sedan varuautomater på platser som de själva har hittat. Som distributör köper man sedan mat från franchise företag, och vinsten delas med leverantören på plats. De vanligaste platserna är skolor, högskolor, sjukhus, kliniker, gym, idrottsföreningar. På detta sätt får de människor enkelt tillgång till hälsosam mat på platser där de tillbringar mycket tid.

Som ett land där fokus blir alltmer på tillverkning och försäljning av hälsosamma livsmedel, verkar Sverige vara en bra grund för en sådan verksamhet, och man kan vänta sig en växande trend av maskiner med hälsosam mat.

Hitta rätt maskin

Varuautomater erbjuder bekväma livsmedel till allmänheten på många platser, inklusive skolor och på arbetet. Erbjuda kylda och frysta livsmedel är inte så enkelt som att erbjuda chips, kakor, godis och tuggummi. Vissa livsmedel måste hållas kalla för att undvika att förstöras, andra måste förvaras frysta. Vissa är redo att äta direkt, medan andra måste tillagas efter köpet. För att avgöra vilka maskiner du behöver, avgör först vilka specifika livsmedel du vill sälja.

Med rätt maskin, kan du erbjuda ett större utbud av lockande mat. Smörgåsar är den vanligaste maten som finns i kalla matautomater, men det finns många andra val. Vissa maskiner kan rymma sallader, efterrätter och frukt och grönsaker. Beroende på vilken typ av maskin du köper, kan du också fylla den med färdiglagad mat. Dessa beredda livsmedel kan vara allt från ost plattor till fruktsallader.

Hälsosamma val för varuautomater

Frisk mat och varuautomater inte ofta går hand i hand. Men om du gör din forskning, kommer du att upptäcka att det finns många hälsosamma val du kan göra. De får inte alltid vara lika bra som att äta färsk mat, men vissa val är bättre än andra.

Livsmedel som har låg natrium, fett och mättat fett, samt är en källa för minst ett mineral eller vitamin anses alla vara hälsosamma val för en automat. Exempelvis fullkorn produkter. Dessa produkter ska innehålla låg halt av mättat fett och en bra källa till fiber. Frukt och grönsaker är en bra källa till vitamin A och C, plus de innehåller fibrer och näringsämnen. Exempel på hälsosamma val är konserverad frukt, torkad frukt och fruktjuicer.

Välj lättmjölk och yoghurt som ofta du kan, eftersom de är bra källor till kalcium och vitamin D. Vissa hälsosamma val i denna kategori är yoghurt, mjölk eller smaksatt mjölk, mjölk puddingar, berikade soja drycker och yoghurt-baserade drycker. Det är bäst att begränsa mejeridrycker till 200-300 milliliter. Vatten är fortfarande det mest hälsosamma val av dryck. På grund av den ökade allergier mot nötter, kanske en hälsovaruautomat i första hand erbjuder inte jordnötter eller nötter.

Det handlar om plats

Urval och tillgång till rätt läge är nyckeln till din framgång. Om du vill göra en vinst, måste du hitta din publik. Butiker, biografer, fabriker, flygplatser, universitetsområden, biografer, sjukhus, arkader, isbanor, stormarknader, restauranger, kontor, lager, turist arenor och fritidshem. Alla av dem är perfekta platser för mellanmål och dryck varuautomater. 

Chefer och personalansvariga inser för närvarande att kostnaderna för sjukförsäkring, och risken för frånvaro är bl.a. relaterade till vad de anställda äter och dricker. Kontakta företag och se om de är intresserade av dina varuautomater.

Varuautomater i skolan

Matservering i skolorna förväntas ge skolbarnen enkel tillgång till sunt och näringsrikt mat. Eftersom tiden mellan lektioner är för kort, är en snabbservering på plats bra sätt att få in ett mellanmål. Föräldrar litar på skolan och ger sina barn fickpengar i en förhoppning om att de kommer att få hälsosam mat i skolan.

Varuautomater är i detta sammanhang mycket användbara och väldigt bekväma att använda, även för yngre barn. Men, det finns trots det få skolor som anstränger sig för att främja försäljningen av näringsrika livsmedel som ex. yoghurt, nötter, morötter, torkade grönsaker och frukt och smaksatt mjölk genom automater.

Så gör du

Skapa en lager av hälsosamma, välsmakande försäljningsobjekt. De nyttiga snacksen i dina automater bör uppfylla eller överträffa de näringsmässiga kraven som finns. Använd lokala leverantörer så mycket det går. Fokusera på lågsocker varianter, ekologiska och fettsnåla varor. Ge företräde till livsmedel och drycker utan tillsatser, eller med färre av dem: konstgjorda konserveringsmedel, färger, sötningsmedel och sirap.

Samarbeta direkt med skolans ledning för att bestämma innehållet och en produktmix anpassad till skolans behov. Endast friska, välsmakande och elev-testade produkter erbjuds.

Du installerar dina maskiner på plats och lanserar en du marknadsföringskampanj centrerad kring lanseringen (i din skola och i samhället). Skolan får provision på all försäljning och eventuella reklamintäkter som genereras av maskinerna. Eleverna blir friskare, gladare och presterar bättre och skolan tjänar pengar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image