Hembageri

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Bröd från när och fjärran har blivit vardagsmat och väldoftande smörgåsar har slagit igenom som lunchalternativ. Fortfarande äter man inte bröd som folk i sydeuropeiska länder men försäljningen har ökat och man köper allt mer mjukt bröd.

Details

Trots att hembakat bröd är billigt och mycket enklare att göra än många tror, minskar försäljningen av mjöl och man bakar allt mindre. Man har varken tid eller lust att tillbringa den lilla fritid man har i köket. Å andra sidan har brödpriserna sjunkit kraftigt de senaste åren och butikerna har fått ett bredare sortiment att välja på.

Många är ändå missnöjda med brödet. Man efterlyser färskare bröd, mer smakrikt och bröd utan konserveringsmedel.

Så gör du

Tiden att öppna ett litet hembageri är mogen. I bästa fall har du en tom källare eller ett garage som du kan använda. Men från en början kan du starta ditt lilla hembageri i köket. För att uppnå samma resultat som på ett ”riktigt” bageri måste du ta hänsyn till rumstemperaturen, mäta upp mjölet rätt och bara arbeta med färska råvaror. Du behöver köpa in inventarier som i princip bara består av en bakmaskin och ett bakbord. Att arbeta degen väl med händerna kan bli en krävande arbetsinsats och det hinner du inte med.

Nischa dig

Du kan även satsa på ekologiskt bröd. Arbetsgången är den samma som för ett vanligt bröd. Det enda som du måste tänka på är att använda ekologiskt mjöl odlat utan konstgödsel och besprutnings medel. Att använda sig av olika kryddor har blivit populärt och många gillar att använda ex. parmesan, basilika eller koriander som smaksättning.

Vill du göra något alldeles originellt, köp en brödrost som innehåller särskilda utbytbara plåtar där det står olika text som t.ex. "grattis på födelsedagen" eller "I love you". Tryck texten på brödet och skicka sedan till dem som har svårt att komma igång på morgonen eller till dem som glömt köpa ett födelsedagskort.

Marknadsföring

I början kommer du att sälja i liten skala. När ditt bröd blivit populärt, presentera då sortimentet för andra potentiella återförsäljare, framför allt restauranger och vissa typ av mataffärer. Kanske vill de beställa pitabröd eller något annat lämpligt bröd från dig. Pitabröd är väldigt efterfrågat i restaurangerna pga. oändliga serveringsmöjligheter.

Sprid ett informationsblad i området du bor och tala om att du säljer färskt och gott hembakat bröd. Högsäsongen för färskt bröd är från midsommar och fram till skolstarten. Om du har bil kan du under sommaren åka till ställen där turister samlas och sälja färskt bröd direkt från bilen. Du kan även sälja på alla andra platser där många människor befinner sig.

Du kan sedan utöka verksamheten genom att börja sälja bakverk. Kontrollera utbudet hos dina konkurrenter, de som säljer godsaker, och bygg sedan upp ett eget sortiment av de sorter som är mest populära och som säljer bäst.

Tillstånd

Det är helt lagligt att baka hemma och sälja men du kanske behöver anpassa ditt kök och skaffa olika kylar till olika sorters varor.

Gå in på miljö och hälsokontorets sida i din kommun där hittar du alla upplysningar.

 


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image