Hemlagad färskost

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Vägen till framgång kan se ut på olika sätt. Folk har blivit mer och mer medvetna om vad de handlar och man vill enbart ha bra varor. Tycker du att den ostblandning du har gjort hemma smakar gott, kommer dina kunder att tycka samma sak.

Details

Köp nödvändig utrustning, blandare, stort kylskåp och annat och börja tillverka hemlagad färskost. För att lyckas med mat krävs bra råvaror och bra recept, och ett brinnande intresse för matlagning förstås.

Komma i gång

Studera allt du kommer över som har med ost att göra, räkna vad ingredienserna och råvarorna får kosta och starta hemtillverkningen av ost. I Sverige har man många sorter ost men färskost är svår att få tag på.

Färskost är mycket mer än keso. Det handlar om olika tillsatser, kryddorblandningar och fetthalter. Hämta inspiration och recept från utlandet där man har större urval av färskost, laga några av dem och pröva resultatet.

Marknadsföring

Kontakta smörgåsförsäljare och kiosker i närheten och fråga om de vill köpa några kilo för att sälja till sina kunder. Bjud alla som du träffar på smakprov och lämna visitkort så att man kan beställa mera. Gör en trevlig reklam. Annonsera lokalt i media eller dela ut reklamblad där du bor. Öka sortimentet under storhelgerna och dagarna efter löning, skaffa hjälp som kan rycka in om det behövs.

Ostbrickor och fonduer har blivit trendigt igen och dem kan du erbjuda med ex. färska bär. Det gäller även ostdesserter och färska ostkakor. Diskutera menyn med beställaren och har de egna önskemål försök tillgodose dessa. Förnya produktsortimentet då och då för att tillfredsställa de trendkänsliga konsumenterna. Du kan komma få stamkunder som köper samma ostar varje vecka, men variera även sortimentet för de kunder som inte tycker om att jämt äta samma sorts ost.

När det visar sig att det går att sälja ostar och din lilla rörelse utvecklas, leverera då till företag, konferenser, morgonmöten, bröllop, dop, kalas mm. Starta en direktreklamkampanj som vänder sig till företagsmarknaden med erbjudande om produkter som passar konferenser, kundbesök, representationer, övertid, firmafester mm.

Du kan även laga ostpajer som har blivit mycket populära. Fler och fler restauranger och kaféer tillhandahåller idag ostpajer både som färdiglagad måltid och för att ta hem.

Tappa inte kontakten med marknaden och leverera i början enbart till kunder som inte befinner sig längre bort än att du kan besöka dem personligen.

Tillstånd

Alla livsmedelsverksamheter måste registreras hos miljöförvaltningen.

För att klara kraven på osttillverkning är det viktigt att tänka på hygien och renlighet. Din lokal ska uppfylla de krav som livsmedelsverket ställer och samtidigt vara en bra arbetsplats. Inredningens utformning anpassas efter vilken sorts ost som skall tillverkas. Inredningen bör vara lätt att rengöra.

Kontakta gärna Eldrimners rådgivare om du har frågor inom mejeri. http://www.eldrimner.com/branscher/32009.radgivning.html

 

 


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image