Återvinning som konst

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Återvinning av begagnade saker är populärare än någonsin. Konsumenter känner ökat ansvar för miljön och blir alltmer intresserade av återvinning. Även företagen deltar aktivt i miljöfrågorna och vill spara pengar genom att få en rationell hantering av sina restprodukter.

Details

Så fungerar det

Hittills har man begränsat återvinning till sådana produkter som kan bearbetas och direkt återanvändas i produktionen eller säljas begagnat. Men det finns också andra lönsamma sätt att ta hand om gamla föremål. En av de mest kreativa metoderna att tjäna pengar på är att ägna dig åt konsthantverk. Du kan säkert ta vara på gamla och begagnade saker i din omgivning som går att förvandla och göra om till fina prylar som man kan sälja vidare, sådant som andra inte behöver och som annars kastas bort. För att kunna göra det behöver du inga expertkunskaper eller dyr utrustning.

Idéer

För dig som är duktig att arbeta med händerna finns det tusentals prydnadsföremål som du kan tillverka hemma. Det kan vara små presentartiklar, hemmagjorda leksaker eller smycken. Efterfrågan på vackra handgjorda föremål med ovanliga former och utseenden är stor. Du kan skapa dem av nästan alla material: plåtskrot, trä, textil, keramik eller läder.

En idé kan bli att återanvända glaset och forma om det till konstföremål. Det finns massor av engångsglas som inte går att återanvända till nya burkar och flaskor. Du kan tänka i nya banor och använda glaset som konstföremål. Forma om det till vaser, skålar eller dricksglas och måla olika motiv på dem. Se dig omkring och kolla vad som finns i form av målade konstglas. Om du inte själv har möjlighet att smälta glas, ta reda på om det finns andra som har nödvändig utrustning. Har du ingen erfarenhet av att driva glas men ändå vill göra det kan du lära dig på någon kurs. Glaset kan du hitta genom att kontakta alla företag och restauranger som brukar kasta tomglas utan att återanvända dem. I stället kan du komma och hämta det.

Du kan även göra lampor av gamla flaskor eller liknande. En annan idé kan vara att bygga klockor av återvunna saker. Byggsatser för klockor är inte dyra att skaffa och kan monteras på nästan alla material: stenar, plastföremål, glas, trä eller keramik. 

Ett brittiskt företag tjänar pengar på att återanvända skrotade kretskort från gamla datorer och tillverka sedan nya produkter av dem, t.ex. almanackor eller omslag till anteckningsblock.

Komma i gång

Idéerna över vad man kan återvinna och tjäna pengar på är många. Börja med enkla och billiga saker först. Gå runt på olika hantverksmarknader och mässor och se efter vad som säljs. Skaffa dig idéer, och ta reda på hur mycket begagnat du kan hitta på hemmaplan.

När du har tillverkat dina kostföremål så prova att sälja dem på loppmarknader eller via annonser. Längre fram kan du samarbeta med alla företag som antingen säljer sådana produkter eller köper in dem för att ge bort i present.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image