Starta och driva ett storkök

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

Med populariteten för TV-program som handlar om matlagning och kommersiella kök, allt fler människor funderar om karriär inom den kulinariska världen och står inför utmaningen att driva ett kommersiellt kök, på ett eller annat sätt. Vare sig det gäller restauranger, hotell, sjukhus, högskolor eller snabbmatställen som är beställare måste storkök kunna hantera livsmedel och mat, snabbt, effektivt och kostnadseffektivt.

Details

För att starta och driva ett storkök framgångsrikt krävs en del kapital, lämplig lokal och en erfaren chefskock för att övervaka ett team av hängivna mattillredare som känner sitt ansvar och arbetar hårt i köket. Dessa kök kräver också professionella, kommersiella apparater och utrustning för att kunna producera mat på beställning.

Maximera lokalutrymmet

Maximera den praktiska användningen av lokalen. Förutom att följa lokala hälso-och säkerhets krav för drift av kommersiella kök, måste du se till att köket är inställt för att på bästa sätt utnyttja det utrymme och utrustning du har. Prata med din kökspersonal för att få feedback. Om de har arbetat i köket under en längre tid, kommer de att veta sina för och nackdelar och kommer att ha idéer hur du kan förbättra funktionaliteten i köket. 

Tänk på hur du vill ordna ditt kök. Tänk dig en block design där köket är uppdelad i olika utrymmen. Designa ett område för matlagning, en annan för kylning och förvaring, ett tredje område för kundkontakter och ett sista område för diskning. I många äldre restauranger är köket litet och trångt. Storskaliga cateringfirmor och nybyggda restauranger är bättre och beaktar ofta vikten av ett funktionellt kök. Personalen måste kunna röra sig fritt och ha redskap inom räckhåll. Livsmedel måste förvaras på rätt sätt och de rätta verktygen måste finnas till hands.

Skaffa personal

Bygg ett team och träffa dem regelbundet. Det är viktigt för alla att känna sina särskilda arbetsuppgifter och ansvar och till vem de svarar. Från köksmästare till diskmaskiner, behandla alla rättvist och objektivt. Gör dina förväntningar klart och se till att personalen är medveten om konsekvenserna av dåliga resultat.

Granska dina produkter

Oavsett vad köket producerar, oavsett om det är en restaurangens meny, mat för sjukhuspatienter eller livsmedelsprodukter för försäljning i detaljhandeln, måste kvaliteten vara konsekvent. Se till att huvudkocken och andra kockar är alla bekanta med recept och processer som krävs för att producera beställd mat. 

Kontrollera tätt utgifter för råvaror. Lönsamheten i köket bygger på inköp av kvalitets ingredienser till de bästa priserna och den mest effektiva användningen av dessa ingredienser. Ett lönsamt kök betalar vanligtvis en tredje del av pengarna till inköp av råvaror. Tillsammans med kostnader för arbetskraft, dessa kostnader förbrukar 50 till 75 procent av den totala försäljningen. Ett kommersiellt kök vinstmarginaler är små, du måste kontrollera vad som beställs, hur det används och förebygga uppkomsten av avfall och stöld. Försummelse att effektivt kontrollera matpriser kommer att äventyra verksamheten.

Profilera dig

Undersök marknaden och håll dig à jour med kulinariska trender. Försök att delta i mässor och utställningar för att få idéer och jämföra dina produkter till vad som för tillfället populärt. Identifiera oanvända nischer där du befinner dig. Om ditt kök ligger i en stad full av steakhouses, kanske du vill specialisera dig på att producera mat som bygger på fiskråvaror. Diskutera idéer med ditt team och uppmuntra deras förslag.

Certifiering

För att få certifiering för ett kommersiellt kök finns vissa krav som måste uppfyllas. Kontakta ditt lokala Miljöförvaltningskontor och se till att tänkta kökslokalen kontrolleras innan du gör något. Detta steg gör det möjligt för inspektören att kontrollera köket och se till att allt är ok. Detta steg är avgörande för att ansöka om ett kommersiellt kök tillstånd. Vidta nödvändiga åtgärder för att uppdatera eller fixa något inspektören antyder. Inspektören kommer att vara en som kan stänga av ett kök eller ge den ok att fungera. Inspektören kommer att kontrollera bl.a. väggar, utrustning, ventilation och övergripande förutsättningar för sanitära förhållanden. 

Skaffa om möjligt en certifieringskurs för att driva ett kommersiellt kök. Den lär dig också om andra saker som om rätt temperatur för livsmedel och sanitära åtgärder och hur man förbereder maten på rätt sätt. De andra arbetstagarna kan också ta kursen, men det är inte nödvändigt så länge en person per anläggning är certifierad.

Gör en inventering av utrustning

Se till att du vet exakt vilken utrustning behövs i köket och att den fungerar effektivt. Om du har ett antal objekt som behöver skaffas eller bytas, leta grossister för de bästa priserna. Överväg att hyra istället för att köpa dyra ugn- spis och kyl enheter. Installera handfat och kommersiella diskmaskiner. Håll tvätt områden separat från livsmedel beredning områden. Se till att det finns minst några matlagnings stationer. Storkök behöver en platt topp, fritöser och gaseldade spisar som ett minimum. Konvektionsugnar, roterande grillspett och mikrovågsugn är nödvändiga i vissa kök. En walk-in kylare är ett måste för kök som levererar många måltider om dagen och behöver för att hålla maten fräsch.

Bygg en stor skafferi för torra varor. Installera en braskamin som kan nå mycket höga temperaturer i en pizzeria. Placera rostfritt stål diskar tillräckligt långt isär så att kökspersonalen bekvämt kan göra matlagning utan att vara i vägen för varandra. Utrusta köket med små apparater, grytor och pannor, knivar och köksredskap. Bygg öppna hyllor för deponering av tallrikar och skålar.

Hur du designar ett storkök

Studera lokala byggnormer för storkök. Lägg bekvämt golv i kökspersonal som ibland står under långa perioder. Se till att den är tvättbar och kan desinficeras. Använd tapeter som lätt kan tvättas. Välj overhead belysning som lyser alla delar av rummet, bland annat walk-in kylare och frysar. Installera huva fans över kaminer och fritöser och investera i ett system som kommer att ventilera hela rummet. Placera brandsläckare inom räckhåll för varje arbetsstation och installera ett sprinklersystem. 

Lägg till ett omklädningsrum i närheten av köket för personalen att byta i och för lagring av smutsiga handdukar och förkläden som kommer att gå till tvättstugan. Bygg en garderob för rena sängkläder. Tänk aspekter som begränsat utrymme, energieffektivitet, ergonomi och säkerhet. Begränsat utrymme i köket kommer mer sannolikt vara ett problem om du inte bygger köket från början. 

Inkludera energieffektiva idéer som att släppa ut din uppvärmning och apparater kylning (dvs. kylskåpet och ugnen) så långt från varandra som möjligt. Designa ditt kök på ett sätt som minskar nödvändiga åtgärder för anställda att ta sig från en plats till en annan. Ergonomiska designidéer kommer ibland i konflikt med energieffektivitet och bör beaktas beroende på vilken kökspersonal och kock föredrar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image