Starta din egen smörgåsbutik

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Smörgås är en av dem mest populära snacks över hela världen. Starta en smörgåsbutik kan därför vara en bra idé, särskilt på platser där det finns få- eller inga liknande butiker tillgängliga. Att öppna en liten smörgås butik är inte komplicerat, men det tar en hel del arbete. Hitta den perfekta platsen, slutföra alla myndighetskrav, få in utrustning och tillbehör och skapa menyn kan ta sin tid.

Details

Du har möjlighet att köpa färdigförpackade smörgåsar, eller göra dina egna på plats. Genom att göra dina egna du har större kreativ input och har möjlighet av att kunna marknadsföra dina varor som "nybakade". Men det krävs mer arbete och tid och du måste se till att dina recept fungerar. Inga specialkunskaper behövs för att öppna en smörgåsbutik, men däremot en del startkapital.

Vem passar?

Du som funderar på att gå in i denna verksamhet bör ha god social kompetens. Varje dag kommer du att stå bakom disken ansikte mot ansikte med kunder, lyssna till deras önskemål, krav, förslag, allmän konversation och, från tid till annan, deras klagomål (rättvist eller på annat sätt). Om detta inte sätter ett stop - så är det troligt att smörgåsverksamheten kan passa dig. Du bör också ha en passion för mat eftersom det är föga meningsfullt att göra en affär av något som du inte bryr dig om.

Mer än bara sälja smörgåsar

Driva en smörgåsbutik kommer naturligtvis att kräva att du erbjuda välsmakande smörgåsar till dina kunder. Det är en bra idé att erbjuda dina kunder olika varianter av smörgåsar så att dina kunder kan smaka olika sandwich recept vid den tidpunkt när de besöker din smörgås butik. De flesta befintliga ställen säljer inte bara smörgåsar. Dina kunder, till exempel, kommer också att leta efter läsk eller godis när de besöker din smörgåsbutik så se till att du har tillräckliga lager av läskedrycker och fruktjuicer som du kan erbjuda dina kunder när de vill äta dina smörgåsar.

Förutom drycker, kan du också erbjuda dina kunder bullar och andra efterrätter. Se bara till att du bedömer realistiskt försäljningen av dessa varor så att du kommer att kunna identifiera vilken del av merförsäljningen i din smörgåsverksamhet är realistiskt genomförbart.

Hitta ett bra läge

Om du vill driva en framgångsrik smörgåsbutik, är det ett måste att du väljer en bra plats för smörgåsbutik. Hitta ett bra läge. Smörgåsbutiker göra bra i kraftigt befolkade områden, speciellt nära högskolor, sjukhus eller stora affärsdistrikten. Försök att hitta en liten butik med tillräckligt utrymme för ett litet kök och sittgrupp. Mindre butiker kostar mindre, och de fasta räkningar blir lägre än i stora byggnader. 

Skrubba ner hela byggnaden och se till att allt är fläckfritt. Se till att väggarna är en smidig, lättorkad yta. Om något ser daskigt efter är skadat, måla det, eller häng fina tavlor så det kommer att se snyggt ut. Lägg bord, stolar eller bås i restaurangen. Lämna gott om utrymme mellan borden, så restaurangen är rullstolsanpassade. Gör de renoveringar som behövs till exempel lägga till rostfria diskbänkar i köket där maten bereds. 

Köp lager du behöver för att komma igång. Din lista bör omfatta bröd, kött, ost, sallad och tomat och andra saker du behöver för att göra smörgåsar på menyn.

Komma i gång

Få utrustning för din smörgås butik. Få en mikrovågsugn för uppvärmning av små föremål. Du behöver en kall bar med kylskåp under. Om du vill ha varma produkter eller andra uppvärmda föremål, få in en varm bar. Alla restauranger kräver avskilda diskbänken för rengöring och diskho för handtvätt. 

Hitta leverantörer för din restaurang. Smörgåsbutiker kräver bröd, färska grönsaker, kött, ost, drycker, omslagspapper, containrar sallad, koppar, lock och köksredskap. Begär en varor och dryck från ditt valda företag i minst en månad i förväg. Vissa företag är långsamma om att installera sina maskiner. 

Skapa en meny för din smörgås butik. Var unik om möjligt. Om du inte har en unik smörgås prova ett unikt sätt att göra en befintlig smörgås. Skapa en meny med individuella val, och visa upp en prislista för allt din butik erbjuder - smörgåsar, sallader, smårätter, drycker och desserter. Också skapa en prislista för party brickor och alternativ catering. 

Fråga din lokala Miljöförvaltning att inspektera din plats innan du skriver ett hyresavtal. Det finns särskilda krav för livsmedelsanläggningar men dessa varierar från lokal till lokal, så kontakta din lokala avdelning först så du vet vad som gäller.

Att sälja

Försäljningen av dina smörgåsar kommer bero i första hand på hur välsmakande dem är men också på den typ av service som du erbjuder dina kunder. Erfarenhet har visat att olika betalningsalternativ kan förbättra din försäljning, så ge så många betalningsalternativ i din butik som möjligt. Se till att du ber om feedback från dina kunder, så att du vet om dina smörgåsrecept behöver förbättras och vilka varianter som går bäst. Att kunna känna till bristerna i din smörgåsverksamhet och ta emot förslag och kommentarer från dina kunder är grunder för att gå framåt. 

Börja annonsera ditt företag i förväg. Dela ut flygblad till människor i butiker, parkeringsplatser och till vänner. Lägg in flygblad på anslagstavlor, och ge flygblad till lokala företag. Inrätta en sida på Facebook och skicka ut meddelanden till alla dina vänner och berätta för dem om din smörgåsverksamhet. Gör en webbsida och sätt en tryckbar kupong på din webbplats.

Annonsera öppningsdagen på din smörgås butik med flygblad i området, reklam i skyltfönster, med en gatupratare ute på gatan och speciella erbjudande. Informera lokala tidning och be att skriva om dig. Öppna butik på det datum du gav och håll dig till de öppettider du annonserar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image