Bokcafé

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Genom den digitala revolutionen har det blivit möjligt att välja andra media än att bara publicera böcker som traditionella trycksaker. Idén bakom bokcafé är enkel: genom datoriserad lagerhållning och print-on-demand trycker man och levererar det besökaren efterfrågar. Medan besökare dricker sitt kaffe blir boken klar.

Ingen speciell butik eller dyr marknadsföring. Inga säljare eller anställda. Inga leveranstider, inget porto och inga bokkataloger som snabbt riskerar att bli inaktuella. Bara en dator med tillräckligt stor minne, laserskrivare och någon som sköter bokcaféet.

Details

Så fungerar det

Som sagt, det handlar om digital utgivning och print-on-demand. Den minskade skillnaden i kvalité mellan offsettryck och laser utskrift har gjort att man kan ge ut böcker i mindre upplagor. En offsetpress behöver en upplaga på några hundra eller helst några tusen exemplar för att bära produktionskostnaderna men en laserskrivare har inga sådana begränsningar. Man kan trycka en, tio eller hundra titlar.

Böcker trycks i den takt de beställs och lagringen sker digitalt i en databas. Äldre böcker skannas in och nyare trycks direkt från en datafil. Eftersom man trycker exakt antal som efterfrågas och levererar de omedelbart till kunden slipper man kostnader för osålda exemplar. Man får ner priset och kan erbjuda böcker som förlagen inte vill trycka om.

Var dock noga med att du får tillstånd från förlagen att sälja deras äldre böcker, innan du börjar skanna in dem. Bokcaféet fungerar som en marknadsplats för alla som vill ge ut böcker och för de som vill köpa eller beställa dem.

Dina kunder är även de som skyndsamt vill publicera något. Det kan vara journalister som snabbt behöver publicera sina reportage, skolor som vill publicera sina kompendier eller mindre företag som behöver tillhandahålla aktuella kataloger och prislistor.

Att ge ut en egen bok till jul och ge till någon kan dessutom vara en väldigt unik julklapp.

Mötesplats

Ditt bokcafé ska även bli en plats för social samvaro. Det händer ofta att man längtar efter att prata med någon som har läst samma bok som man själv, någon att bolla idéer och intryck med. Bokcaféet ska vara ett idealiskt ställe där besökare ska kunna träffas för att umgås och diskutera litteratur emellanåt.

Bjud på kaffe och klassisk musik, ordna författarträffar, temakvällar och kulturmöten av olika slag. Det ska också bli möjligt för kunden att ladda ner filerna till sin dator om man vill skriva ut text hemma eller enbart skriva ut några enstaka sidor. Skapa en databas som gör det enkelt för besökaren att själv söka bland titlarna som finns.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image