Öppna en sushibar

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Under senare år har japanska köket och sushi blivit allt mer populära i hela världen. Denna typ av mat är rikt på fisk, grönsaker, ris och skaldjur. På grund av dess speciella tillagningssätt serveras sushi i så kallade sushibarer som är specialiserade på just denna typ av maträtt. 

Details

Om du gillar japansk mat och har en entreprenörsanda, öppna en sushibar kan vara ett spännande sätt att komma in i restaurangbranschen.

Sushibar är relativt enkelt att öppna. Förutom kunskapen om att tillaga sushi, är läget mycket viktigt, speciellt att man kan parkera och hämta sin mat eller att det är ett område där mycket folk är i rörelse. Lokalen behöver ingen dyr extra utrustning som ex fettavskiljare eller kraftig ventilation. Den utrustning som behövs är riskokaren, frys, kylar, displaykylar, skärbrädor och japanska knivar.

Sushitrender

Sushi som maträtten är hälsosam, den är protein- och vitaminrik och innehåller mycket få kalorier. Rätten har sedan mitten av 1900-talet funnits i Sverige, men under 90-talet gick sushin från att vara något exotisk att äta på restaurang till att vara snabbmat på sushibarer. Och intresset för det japanska köket är stort. Sushibarerna har blivit allt fler, det skrivs böcker om hur sushi bäst tillagas, sushi finns att köpa i frysdiskar i livsmedelsaffärer och sushiset delas ut i julklapp.

Innan du börjar

Studera din lokala sushi marknaden och identifiera din nisch. På dagens fullsatta mat marknaden, kan du nästan aldrig erbjuda allt för alla människor. Kanske ditt samhälle behöver en exklusiv, modern sushi bar som är unik. Eller, det kanske bara behövs ett billigare och enklare matställe. 

Studera framgångsrika sushi barer. Besök kända restauranger som gör goda sushi och har nöjda, återkommande kunder. Läs recensioner i tidningar och se vilka sushibarer får bäst betyg. Bedöm layout, inredning, möbler och andra nödvändigheter som vänder ett vanligt utrymme till en bit av Japan. Medan du turnerar konkurrenter, kolla in deras menyer för att se vad som serveras och hur sushi rätter är prissatta. 

Hitta rätt plats. Till skillnad från klassiska snabbmatställen, sushibar är en blandning av mat och underhållning. Kunder älskar att titta på när deras sushi förbereds, så du behöver en inredning som gör det möjligt. Leta efter prisvärda högtrafikerade lägen ex. intill stora köpcentra eller lokala attraktioner. 

Skriv upp en affärsplan. En del av den bör beskriva exakt vilken typ av sushi verksamhet du vill starta. Det finns en stor skillnad mellan en exklusiv sushirestaurang och ”transportband” sushi verksamhet. Denna grundläggande beslut bestämmer allt från inredning till menyn, leverantörer och även personalen. Med transportband alternativ du kan träna människor att använda specialiserade maskiner för att göra genomgående bra sushi. 

Ta hänsyn till hyra, utrustning, personal, möbler, verktyg, tillstånd och alla andra startkostnader för att öppna din sushibar. Säkra finansiering för att starta din sushi restaurang. Du behöver tillräckligt med pengar för att köpa utrustning, inredning, försäkringar och licenser plus lokalöverlåtelse. 

Hitta personal med erfarenhet i restaurangbranschen. Kontakta matlagningsskolor eller rekryteringsföretag för restaurang och kockar eller annonsera i platstidningar.

Skapa en dynamisk meny

Hemligheten med en lyckad sushibar är att anställa en professionell och erfaren kock som vet alla smaker och krångligheter i det japanska köket. Alternativt kan du också förbereda din egen sushi efter att du har avslutat en lämplig utbildning som kommer att bekanta dig med tekniken. Samla ihop en lista över dina favoritsushi och sätt upp en meny innan du öppnar.

Var kreativ med förberedelse och framläggande av sushibitar. Ta hänsyn till moderna och etablerade livsmedelsval i japanska köket plus västerländska anpassningar av dessa recept så att du erbjuder fler valmöjligheter. Fiskrullar, ris och kryddiga ingredienser är kända och populära över hela landet, men om du utvecklar egna kombinationer och specialiteter som inte är så bekanta, måste du upplysa kundkrets från början och introducera dem till nya smaker.

Utrustningen är viktig

Tekniken har gjort att starta ett sushibar blir mycket enklare. Det finns en mängd olika maskiner som gör det enkelt att konsekvent skapa hög kvalitets sushi. Med lite träning kan din personal använda risblandare, automatiska maskiner och fräsar. Du kan också enkelt göra utsökt ris i ett sortiment av former. Din kund vill ju ha en upplevelse av att äta på din restaurang. Dessa maskiner förbättrar flödet i ditt kök och låter din personal att fokusera på att leverera bra kundservice. Det är lätt att köpa dessa sushi maskiner på nätet. Leta efter företag som erbjuder utbildning och maskinunderhåll så att du får ut det mesta av ditt köp.

Komma i gång

Hitta en sushi kock. Den sushi man hittar i Japan skiljer sig förmodligen en del från den man äter hemma i Sverige. Importera en sushi kock mästare från Japan är dyrt, men det är vad du behöver om du vill göra din sushibar till ”superstar” och ditt varumärke speciellt på en redan välbesökt marknad. Naturligtvis kan du också försöka hitta en bra sushikock på hemmaplan. Om du vill satsa på ett enklare sushiställe räcker det med en ”vanlig” kompetent kock som kan göra sushi. 

För att maximera vinst, bör sushibar placeras centralt, på en gågata, i en shoppinggalleria eller i närheten av stora mataffärer. Du bör vara förbered på det faktum att ett attraktivt läge inte är billigt. Du kan välja en vanlig butiksyta med möjligheten att anpassa den för din sushibar, eller en redan färdig verksamhetslokal. 

Inredning är en viktig fråga. Du kan hålla dig till moderna former eller traditionella japanska element. Bestäm om du vill ha en traditionell, lugn japansk miljö eller en mer vanlig stämning. Atmosfären i din restaurang kommer att spela en viktig roll för att avgöra vilken typ av kunder du vill locka. Du kan också kombinera olika stilar.

Utifrån storleken på din verksamhet bör du planera antal bord och stolar för dina framtida kunder. Variera platser så du kan ha bord för 2, 4 och 6 personer. Dessutom är en lika viktig fråga inköp av lämplig utrustning för din sushibar. Nödvändig utrustning inkluderar ett kylskåp, en frys, en gasspis, elektrisk spis, diskmaskin etc. 

Välj din fiskhandlare. Detta kommer att vara ett av de viktigaste besluten du gör - och en viktig faktor i din framgång eller misslyckande. Om du är i en storstad, bör hitta en leverantör inte vara ett problem. Om du är i en liten stad, hitta en pålitlig daglig källa till den bästa färska fisken från hela världen kan vara en utmaning.

Konsten att driva en sushirestaurang

Sushi är ett av de mest populära lunch- och middagsalternativen nu för tiden och helt klart den mest populära japanska rätten. Ett besök till den lokala sushibar erbjuder en rolig omväxling till hamburgare, thai mat och pasta. Sushi innehåller en perfekt kombination av ris, rå fisk och grönsaker. Många tror att så snart de äter rå fisk så äter de sushi, men det stämmer inte riktigt. Rå fisk kallas i själva verket för sashimi och inte sushi. Om du vill driva en sushirestaurang behöver du alltså skaffa dig kunskap om sushi. 

Under årens lopp har ett stort antal sushisorter dykt upp, särskilt i stora städer. Det finns flera fisksorter som lämpar sig för sushi, de ljusa sorterna bör ätas innan man går in på de mörkare fisksorterna. De mörka sorterna har nämligen en något starkare smak, därför rekommenderas det ofta att man börjar med de ljusare sorterna. För att friska upp smaklökarna mellan de olika sushisorterna kan du prova att dricka te eller äta gari. 

På en typisk sushirestaurang har man oftast två valmöjligheter, att sitta vid ett bord eller vid ”bardisken”. Om man sitter vid bardisken har man möjlighet att titta på när kocken gör i ordning sushin. Man kan också passa på att ställa frågor, de flesta sushikockar är trevliga och svarar gärna på nyfikna frågor. När man beställer på en sushirestaurang så kan man beställa själv ett antal bitar eller, om man har svårt bestämma sig, kan man be kocken välja ut en rätt. Men innan man låter kocken välja är det klokt att tala om hur mycket man är beredd att spendera. Din sushi serveras på en särskild bräda som kallas för ”geta”. 

Om du funderar på att öppna en egen sushibar är det en stor fördel om du känner till de olika sorters sushi som finns och hur de serveras. Se till att besöka flera sushirestauranger och tveka inte att fråga kocken om du är nyfiken.

Marknadsföring

Sätt ihop en marknadsplan i god tid innan du öppnar dina dörrar. När du har hyrt din personal, satt allt på plats i ditt kök, skaffat alla nödvändiga licenser och tillstånd, är det dags att få ditt företags namn ut till allmänheten och visa dem varför de bör prova den nya japanska restaurangen i staden. Välj en premiär och bjud allmänheten genom annonsering i lokala tidningar, publikationer och andra lokala reklammedier som finns. 

Kvaliteten på livsmedel är bara en aspekt av en framgångsrik restaurang. Oavsett om syftet är att skapa lyx eller ett mer blygsamt matställe, vad sushi restauranger har gemensamt är ett minimum av skräp och en lugnande, mjukt upplyst miljö. Hänga upp några japanska ritningar kan antyda det köket som erbjuds, men det finns mycket mer som kan göras för att återskapa en autentisk känsla. Inredningen ska vara harmonisk med den typ av mat du erbjuder.

Låt dig inspireras av österländskt tänkesätt när du dekorerar och kombinera intressanta färger, texturer och möbler för att skapa en stilren, fridfull plats. Papperslyktor är en billig metod för att lägga till kulturen och färg till restaurangen. Lägg vattenfall längs stensatta väggar eller bakom en glasvägg. Placera vattenfall i ingången till restaurangen eller nära väl upplyst sushibar. Använd portabla skärmar som kan bildas eller tas bort efter behov. Lägg inslag av japanska naturen med hjälp av bambu.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image