Pizza struten

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

När du tänker på strut och mat, är din första tanke förmodligen en läcker glasstrut fylld med din favorit glass. Begreppet av en strut, emellertid, kan överföras till andra kulinariska områden. Pizza strut är senaste modefluga som startade för några år sedan.

Details

Tanken med produkten är att den ska vara snabb att laga och lätt att ta med sig. Pizzastrutar är lätta att göra och kan fyllas med alla möjliga pizza pålägg.

Komma i gång

För att starta pizza tillverkning i strutformat, behöver du ingen speciell utrustning förutom en särskild ugn, en del tillbehör för matlagning och displays för mat. Spisen ska ha tillgång till en komplett och funktionell arbetsplats, även i små lokaler som fungerar som takeaway ställen.

Denna skräddarsydda pizzastrut kiosk kommer dra uppmärksamhet och göra din butik originell och effektiv. Det finns modeller för alla rum: runda, rektangulära eller fyrkantiga. Du behöver bara en 10-12 kvadratmeter yta, varav en del kommer att användas som minilager.

Konceptet är lämpligt även för dem som redan är i livsmedelsindustrin. Tack vare deras mycket små totala dimensioner, kan dem maskinerna placeras i anslutning till köpcentra, biografer, tåg eller buss stationer och nöjesparker. Eller som komplement till kaféer, restauranger, pizzerior, smörgåsbutiker, kebab butiker, catering, pubar, semesterorter, utställningar, evenemang.

Kiosken kan ägnas åt att förbereda pizza strut eller i kombination med försäljning av smörgåsar, sallader, pastarätter, varmrätter, kaffe och glass. Vatten och nätaggregat är absolut nödvändiga för att kiosken ska fungera.

Målgrupp

Pizzastrut kommer att rikta sig mot studenter, lärare, anställda. Eftersom pizzastruten är en snabbmatsprodukt som är lätt att ta med sig om man t.ex. har bråttom, kan den bli populär i innerstäder där stressnivåerna är allmänt högre än på andra platser. Du erbjuder folk ett matigt alternativ, även om denne inte har möjligheten att stanna upp och ta en ordentlig lunch eller middag.

Många studerande har ett stressigt liv och hinner inte laga matlådor, därför ger du dem ett enkelt, snabbt och gott val. Denna målgrupp är stor i närheten av skolorna och campus så det kan vara bra idé lansera pizzastruten just där.

Det kan ha öppet längre men det är under lunchtid mellan 11-14 på vardagar som du kan räkna med flest antal kunder.

Produkt

Pizzastruten är snabb, den går lätt att ta med sig och den är framförallt väldigt god. Pizzastruten är lätt att anpassa efter kundens behov och den kommer att ha ett rimligt pris som passar de flesta. Menyn kommer att bestå av klassiska tillbehör som kommer att hållas varma för en snabb service men det kommer också gå att välja sina egna alternativ för dem som har lite mer tid.

Påläggen kommer att synas för köparen likt en salladsbarsdisk så att man kan peka på de råvaror man vill ha i sin strut. Du kommer ha begränsat antal ingredienser/råvaror i pizzastruten så det inte blir överfullt. För att bredda kundkretsen kan du erbjuda mer nyttiga alternativ som fullkornsdeg, fettsnål ost eller glutenfria alternativ.

Strutarna kommer att säljas 2-3 olika storlekar och serveras i en pappstrut för att i kunden inte ska bränna sig samt att den ska vara lättare att hålla i. Det kommer finnas dricka att köpa till.

Med pizzastrut-maskinen kommer strutarna att gräddas på ca 5 minuter, så du kommer alltid ha förgräddade strutar redo för kunderna. När kunden har valt sina råvaror så lägger man in den i ugnen och gräddar ca 5 minuter, tills osten smälts och struten är varm och klar.

Plats

Placeringen av restaurangen är nyckeln till framgång. Bygg din kiosk i anslutning till ställen som har mycket folk i rörelse. Nära skolor och universitet är bra placering om studenter passerar din plats när de går till skolan eller mellan lektioner.

Restaurangen kommer vara ganska enkel, med ex. vita väggar och tavlor på olika sorters pizzastrutar. Fokus kommer ligga på snabbförsäljningen och matstället kommer därför mest bestå av avhämtning men du kan också erbjuda ett fåtal sittplatser för den som väntar på sin beställning eller bara vill sitta ner och äta.

En annan idé är att också försöka få igång pizzastrutsbilar med eventuellt släp, som skapar möjligheten att mer flexibelt kunna sälja på fler orter, främst vid festivaler och dylikt.

Prissättning

Målet med pizza struten är att den ska kännas som ett prisvärt alternativ. Ligger ditt fokus ex. i att sälja till studenter i första hand så får priset inte vara för högt. Prisnivån kommer du anpassas efter dina konkurrenter, alltså de som också säljer olika typer av snabbmat. Eftersom verksamheten kommer att hållas igång under dagarna så är det lunchpriser som gäller.

Du kan genomföra en enkätundersökning och fråga tilltänkta målgruppen om vad de kan tänkas betala för en pizzastrut. Räkna fram ett pris så du kan täcka dina kostander, bygget, inredningen, maskinen, ugnen, salladsbarsdisk, kyl och frys och marknadsföringen.

En pizzastrut kommer att kosta ca 15 kr per strut och att du kommer sälja dessa för 40-55 kr, beroende på strutstorlek, vilket kommer ge en vinst på 25-40 kr per strut.

Personal och process

Personalen kommer att vara en viktig faktor för att produkten och försäljningen ska bli så bra som möjlig. Det krävs trevlig, glad och snabb personal som klarar av att jobba ensamt och är stresståliga. Detta därför att försäljningen kommer att vara som störst under lunchtider och att det då förhoppningsvis kommer att vara många kunder. På tider då de flesta av köparna har undervisning eller arbete kommer det inte behövas lika mycket arbetsstyrka och därför är det viktigt att personalen klarar av att sköta försäljningen med färre antal arbetare.

Klädseln måste vara enhetlig. Det är viktigt att all personal har kassavana och kan tillaga strutarna för att det ska gå enkelt att driva försäljningen. Det är extremt viktigt att försäljningsprocessen går smidigt då du riktar försäljningen mot stressade människor som är på språng.

Leverantörer

Det som du behöver köpa in för att kunna driva restaurangen är råvaror för att kunna producera pizzastruten (pizzadeg, topping). Det finns ett stort utbud av leverantörer så du blir inte direkt bunden till någon. Den leverantör du kan anses vara bunden till är tillverkaren av pizzaugnen, som är gjord för pizzastruten.

Under tiden lokalen byggs bör du köpa in pizzaugnarna, kylar, salladsbardisk, kassadisk och resterande del av inredningen. Leverantörer av tillbehör, deg, dricka samt förpackningar att leverera struten i måste kontaktas. Tanken är att hitta en leverantör som har möjlighet att leverera alla varor för att processen ska gå så smidigt som möjligt.

Tänka på

Eftersom det tar ca 5 minuter att grädda strutarna så kommer du ha förgräddade strutar redo men var försiktig med hållbarhet struten har, om det inte kommer kunder på ett tag så kanske struten hinner torka ut och bli hårt. Du kommer därför börja med att ha flera strutar redo för öppningen då det troligtvis kommer många människor som vill testa något nytt men senare kommer du ha många strutar redo vid lunch tiden, alltså mellan 11-14.

Det kommer vara svårt att hålla nere priset så pass mycket att det verkligen är attraktivt med produkten men att den fortfarande genererar vinst. Du kommer därför i början att jobba väldigt mycket med att hitta en leverantör som har rimliga priser för de varor du behöver samt att göra rätt mängd inköp.

Det måste finnas ett mindre kylrum för förvaring av de grönsaker som inte tar slut. I början kommer det i budgeten räknas med en viss kassering av tillbehör som inte har gått åt då det är svårt att beräkna hur mycket som kommer att säljas varje dag. Men sinom tid kommer du ha bra koll på hur mycket som går åt på en dag samt hur mycket mer som behöver beställas under de perioder då du räknar med en ökad försäljning.

Marknadsföring

Vid starten presentera specialerbjudande. Dela ut flyers till studenter, samt sätt upp lappar på anslagstavlor runt om på campus. Få in en annons i deras studentblad som skickas ut varje vecka. Pizzastruten förväntas ha en bred målgrupp då det kommer vara en produkt för både män och kvinnor och en produkt för personer i alla åldrar, studenter som anställda.

En möjlighet som finns för att öka försäljningen och nå ut till fler kunder är att komma med på onlinepizza hemsida för utkörning, detta gör att det finns möjlighet för andra kunder än de förbi passerande att upptäcka pizzastruten.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image