Café utan internet

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Svenskarna är ett allt mer digitaliserat folk. Vårt liv är svårt att föreställa sig utan mobiltelefoner. 100 % procent av unga svenskar är internetanvändare, enligt senaste statistiken, och vi spenderar en svindlande 10 timmar om dagen som förbrukar media, mycket av det levereras till våra mobiler eller surfplattor. Kort sagt, vi är en nation som behöver digital detox.

Details

När konversationer startar i våra pubar och restauranger är den första frågan från många av oss inte "Vad finns att äta?", utan det är "Vad är Wi-Fi-lösenordet?"

Med alla uppenbara fördelar med de här enheterna, ibland vill du glömma bort det, men det irriterande samtalet påminner dig hela tiden om att förutom dig själv hör du till någon annan. På fritidstiden är detta särskilt obehagligt, men det är nästan omöjligt att tvinga dig att släppa telefonen hemma.

Bakgrund

Tidigare när man valde ett café eller en restaurang, valde man en plats med tillgång till Wi-Fi, att chatta med vänner parallellt, ladda upp bilder direkt i sociala nätverk, spåra de senaste nyheterna och självklart lösa arbetsproblem. Idag har denna tjänst blivit inte bara en oföränderlig egenskap hos alla anläggningar, utan också en plåga för full vila och kommunikation, i stället för vilken alla sitter helt och hållet begravda i prylar. I motsats till denna trend skapas nu en helt annan trend - ett café utan Internet, som helt eller delvis saknar trådlösa signaler.

Det vill säga problemet med universell datorisering har hittat ett svar hos många människor. I allmänhet, visade fler och fler undersökningar om internetfria caféer att människor behövde bara offentliga platser, kaféer, restauranger av liknande format, där de kunde koppla från omvärlden och ägna sig åt dialog - och inget internet.

Världen behöver fler platser utan internetåtkomst

Vi vet ju någonstans att det inte är så bra att vara uppkopplad hela tiden. Det är svårt att förneka den inverkan som konstanta digitala distraktioner och dygnet runt-anslutningar har haft på våra stressnivåer. Kraftig teknikanvändning har kopplats till ökad stress, ångest och depression hos unga vuxna, och det kan bidra till högre än någonsin arbetsrelaterade stressnivåer bland vuxna.

Verkligheten är att många av oss sällan kopplar ur kontakten: den genomsnittliga mobiltelefonanvändaren kontrollerar sin telefon var sjätte och en halv minut (det är 150 gånger om dagen) och 59 procent av mobilanvändarna kontrollerar deras e-post från badrummet, enligt en undersökning. Och många av oss tar aldrig tid att koppla ur, även när vi inte är på jobbet: 61 procent av amerikanerna kollar sitt email när de är på semester, enligt en nyligen genomförd Expedia-undersökning. Och i Sverige är vi säkert inte bättre på det.

Att ta en riktig semester från ditt digitala liv är en av de mest återställande sakerna man kan göra för sig själv.

Café trivs utan Wi-Fi

Det finns många berättelser om företag som blomstrar och drar nytta av den nuvarande trådlösa trenden. Med andra ord vill ägarna att deras lokaler ska vara en träffpunkt där människor föredrar att spendera tid, vilket det verkligen har blivit.

Det kommer sakta men säkert en tid där fler inser att deras kunder hellre skulle ha verklig personlig kommunikation snarare än att bli ännu mer kopplade via ohälsosam mikrovågsteknik. Behovet av verklig mänsklig anslutning och det växande beviset på trådlösa hälsoeffekter kommer att pluppa upp den trådlösa bubblan vi befinner oss i idag. När det händer, kommer kaféer att bli mer välkomnande och hälsosammare miljöer.

Trender

Att inte ha Wi-Fi är nu en ny ” nisch på marknaden". Några kaféer har redan börjat använda sin brist på internet som en styrka snarare än en skuld. Detta uttrycks också i linjerna i menyn. "Vi vill att människor ska njuta av inte bara mat, men också gemenskap med varandra”.

De avstängde helt enkelt Wi-Fi på sitt café när det störde. Klagomålen hällde in, men det gjorde komplimangerna också: Massor av kunder uppskattade en trådlös kopp café. Folk kommer dit just för att caféerna inte erbjuder uppkoppling. De vet att de kan prata ostört eller läsa en bok eller spela brädspel och inte bli distraherade, säger ägarna.

Det här är en 180-graders vändning från 2000 tals-kulturen, när det började med de första fiken som erbjöd gratis Wi-Fi.

Så fungerar det

De första kaféerna i Arabien var kända som "de visas skolor" där män skulle filosofera och spela schack. Ett internetfritt café är bra för socialt liv, bra för människors hälsa och bra för sinnet/ främjande av visdom.

Den här "anti-internet" -idén är att skapa en allmän plats för levande kommunikation utan prylar och enheter. Café utan internet skiljer sig inte från många andra kaféer, bara en skylt vid ingången som talar tydligt att man gärna undviker använda sin mobiltelefon inne i kaféet. Och den här talar om bristen på inte bara tillgång till Internet, men också mobil kommunikation, när du är inne i ett café.

Kort sagt, en komplett avkoppling och en idealisk plats för dem som drömmer om minst en kort tid att fly från den påträngande världen och fly från allestädes närvarande teknik. Så Café utan internet blir sålunda ett café, som avsiktligt blockerar signaler, befriar besökare från technobördan.

I caféet utan Internet byter man från kommunikationsmedel till en kopp utmärkt kaffe och trevlig konversation.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image