Resebyrån för seniorer

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Eftersom äldre människor har mer tid att resa, lever längre och spenderar mer pengar på resor än andra åldersgrupper, är det förståeligt varför resebyråer som ordnar resor för äldre medborgare kan vara en bra affärsidé. Med så många blivande pensionärer kommer gruppresor anpassade till seniorer växa upp överallt. Redan idag finns det många reseklubbar för äldre som erbjuder allt från lokala dagsutflykter till att resa utomlands.

Details

Oavsett om man är knappt i sextioårsåldern och har en passion för att utforska avlägsna platser, eller i åttiotalet eller äldre och vill ha en mindre ansträngande resa, finns alltid en resa skräddarsydd just för dem. 

För att starta resebyrå krävs en hel del arbete, pengar och olika former av tillstånd innan man kan börja sälja resor. Om du inte själv har rese- eller turism utbildning i grunden bör du gå igenom en sådan utbildning. Annars bör du anställa personal som gått igenom utbildningen. Det finns bra information på Svenska Resebyråföreningen hemsida om utbildningar.

Fördelar med gruppresor

Gå med i en organiserad senior resa är inte för alla, men för dem som vill resa i en grupp och inte vill eller kan köra själva eller oroa sig för hur man kommer till en viss plats, fördelarna är många. Reser man som en grupp, spara pensionärer pengar på motell, hotell, bussar, tåg och båtar, samt flygpriser. Träffa andra pensionärer är en annan plus för att resa med en senior grupp. Socialiserings aspekt är framför allt en bonus för ensamma seniorer. Eftersom många äldre är änkor och änklingar, är chansen att träffa någon större när de reser med andra.

Säkerheten är ytterligare ett plus. Senior turer är försiktigt valda i svårighetsgrad att gå och göra saker, medan man inte alltid kan få denna varning om man reser ensam.

Innan du börjar

Planera först. Checklistor är nästan en nödvändighet för god reseplanering. Tänk på hur ansträngande resorna kommer att bli när du väljer lämpliga resmål. Förutom kostnader, fundera på vad som erbjuds när det gäller ex. måltider, vad krävs för att få speciella kostjusteringar. Gör en checklista som du kan använda om och om - med frågor om boende, transport, överföring, restauranger, tips och resvägar, dagsutflykter, hälsa eller medicinska problem, tillgänglighet.

Resebroschyrer är mycket användbara. De tillåter dig och dina klienter att "se" destinationen och ta reda på mer om de bekvämligheter som erbjuds. Bekväm pensionärsresa är beroende av komfortabelt boende. Kolla hotell, vandrarhem m.fl. noga och använd endast de som rekommenderas av branschorganisationer, en ansedd resebok eller TV-program.

Få remisser från vänner, släktingar, online rekommendationer, eller kända resebyråer. Transport och boende är viktiga aspekter som kan göra din resa till en framgång eller misslyckande. Som seniorer tenderar att bli sjuka lättare än yngre människor, är det viktigt att skaffa nödvändiga försäkringar som skyddar dig i fall man vill avbeställa sin resa.

Alltid be om en senior rabatt

Att vara pensionär har sina privilegier - särskilt i resebranschen. I hopp om att uppvakta det växande segmentet pensionärer som vill utforska världen, många turistföretag erbjuder rabatter. Fråga alltid om en senior rabatt för alla aspekter av din resa, oavsett om det gäller transport, boende eller restauranger. Starta din egen reseklubb. Du kan lättare förhandla priser på aktiviteter och hotell om du har en grupp. Om du bokar ett antal stugor eller köper ett visst antal biljetter, kan du även få plats för en eller två gratis platser eller några fribiljetter på köpet.

Farorna att se upp för

En klassisk fallgrop att öppna en resebyrå är bristen på kunskap om branschen. Om du vill starta och driva en resebyrå behöver du gott om träning och utbildning om resebranschen som helhet. Slutligen måste du också skapa stort nätverk och bekanta dig själv med turistföretag och organisationer i resebranschen för att göra ditt företag framgångsrikt. Starta en egen resebyrå är alltid lättare om du har några personer eller branschföretag som kan hjälpa dig att bygga upp det i början.

Att driva resebyrå – fakta

Eftersom det finns en stor mängd olika former av resebyråer beroende på vilka kunder man vänder sig till, vilka slags resor man förmedlar samt vilka försäljningskanaler man använder sig av, är det svårt att generellt tala om hur man ska bära sig åt om man vill starta en resebyrå. Här ges dock några allmänna råd. Resebranschen är i många avseenden en speciell bransch, inte minst på grund av invecklade momsregler och att resebyrån har en något oklar ställning som förmedlare för andras räkning. Detta gör att erfarenhet från branschen är en stor fördel för den som vill starta en resebyrå. 

IATA

Skall du sälja flygbiljetter behöver du en IATA licens. Man måste ha en solid ekonomi och IATA certifierad personal. Om inte bolagets ekonomi är tillfredställande måste man ställa bankgaranti till IATA på ett belopp som de bestämmer utifrån angivna budgetar för resebyrån. IATA ansökan och godkännandet av resebyrån hos alla världens IATA anslutna flygbolag tar minst ett par månader. Om du passerar kontrollen är det dags at bestämma CRS, eller bokningssystem. Det finns några stora system som är olika beroende på vilken marknad man rikta sig till och hur man skall marknadsföra resorna. 

Garanti

Resebyrån måste ställa en garanti till Kammarkollegiet för att få driva resebyråverksamhet. Kravet på garantins storlek bestäms från fall till fall. Man bör vara medlem i SRF, Svenska Resebyråföreningen. Ansökan kan göras tidigast ett år efter verksamhetens start. Detta för att man måste visa sig vara en seriös aktör innan man får skylta med SRFs logotyp. Medlemskapet visar kunder och leverantörer att man är seriös. 

Budget

Kostnaderna för uppstart beror på hur mycket garantier, utbildningar etc. som du måste lägga ut. Utrustning i form av arbetsstationer, servrar programvarulicenser etc. Internetkopplingar, telefonväxel kostar olika beroende på vad du har för krav på prestanda. Den största kostnaden är dock marknadsföring. Som ny resebyrå på marknaden måste man tillföra något nytt och ha resurser att tala om det. Marginalerna är inte särskilt stora i resebranschen och kravet på en viss volym finns alltid om man skall bli lönsam.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image