Thai chi för seniorer

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Visste du att Tai Chi är den mest populära form av motion på jorden? Det är inte längre bara ett kinesiskt fenomen. Det sprider sig snabbt över världen. Det är mer populärt nu än någonsin tidigare eftersom de miljontals människor som utövar den lever ett mer aktivt liv än de som inte gör det. Som ett resultat är att många västerländska läkare rekommenderar Thai Chi nu till sina patienter, särskilt äldre.

Details

Problemet med många av de Tai Chi DVD som finns idag är att lärarna har mycket begränsad utbildning och säljer genom distributörer som är mer intresserade av vinst än kvalitet. Det finns väldigt lite information som erbjuds och ingen antydan om vad fördelarna är. 

All träning ger hälsofördelar. Det är inte troligt att tai chi är bättre än annan lättare träning. Däremot kan tai chi ofta vara ett bättre alternativ för äldre som söker skonsam träning med låg risk för skador. Många seniorer utför thai chi som ett alternativ till en mer dynamisk träning. Forskarna fann att äldre personer som regelbundet utförde denna kinesiska "kropp och själ" teknik mådde bättre och var fysiskt starkare.

Vad är Thai Chi och Qi Gong?

Tai chi är skonsam träning med sitt ursprung i Kina. Särskilt rörlighet och balans tränas upp medan risken för skador är låg. Precis som annan motion bidrar tai chi till ett gott humör och förebygger sjukdomar. Dessutom förekommer tai chi varianter i traditionell kinesisk medicin och kanske ger andra fördelar för vår hälsa. 

Qi Gong är ett samlingsnamn för alla de traditionella kinesiska metoder som genom meditation och rörelseövningar påverkar människans Qi. Qi kan ses som "livskraften", energin som finns i allt, och som i människan flödar i ett grenverk av kanaler. Människans hälsotillstånd och harmoni är beroende av balansen och det fria flödet i detta system. Det kan påverkas genom behandlingsformer som exempelvis akupunktur, massage och akupressur, och genom övningar som meditation och rörelseövningar.

Det mentala påverkar det kroppsliga och kan ge upphov till såväl välmående som sjukdomssymptom, och det fysiska påverkar i samma utsträckning det psykiska. Genom Tai Chi lär man sig att arbeta med såväl kroppslig som själslig balansering.

Fördelar med Thai Chi

Flera studier har visat att tai chi kan vara bra för hälsan (vilket gäller all motion) och de långsamma rörelserna gör det till en skonsam träningsform med låg risk för skador. Tai chi kan därför vara särskilt intressant för äldre, personer med nedsatt rörlighet eller som har problem med smärta från leder. Att balansen tränas upp är också något som är bra för äldre och studier pekar på att tai chi kan minska risken för att falla. 

Tai chi är billigt och kan göras nästan överallt. En annan fördel med att öva tai chi är att man kan göra det ensam eller med en grupp. Dock kommer många äldre människor uppleva tai chi med en grupp som en hälsosam socialisering. Det är väldigt liten risk för överdriva det, och det finns inget behov av särskild utrustning. Men liksom med alla nya motionsformer är det alltid bäst om dina äldre deltagare kontrollerar med sin hälsorådgivare innan de försöker för första gången.

Att undervisa Thai Chi för äldre

När du vill undervisa Thai Chi bör du försöka hitta några effektiva sätt att marknadsföra vad du gör och hitta några nya lämpliga platser där du kan lära. Det finns många former av tai chi, så undervisningen och teknik kan variera från skola till skola och lärare till lärare. På grundläggande nivå deltagarna brukar lära sig om inställning, justering och grundläggande ställningar. När de utför de långsamma rörelserna är balans och andning i fokus. Målet är att flytta kroppen smidigt och enkelt, vilket resulterar i avslappning och inre lugn. 

Innan du kan bli lärare, är det viktigt att du har vad som krävs för att undervisa tai chi. Du behöver inte behärska alla rörelser eller alla områden av tai chi, men du bör vara en expert inom det specifika området du vill undervisa. Detta kan vara allt från olika typer av grundläggande thai chi nybörjare till mer avancerade varianter. 

Kolla med hälsoklubbar, motionsanläggningar eller resorts i din hemstad om det kan dyka upp tillfälliga eller permanenta lokaler för din undervisning. Många sjukhus, hälsocentrum, gym erbjuder tai chi. Beroende på anläggningen, ordnar de pass själva eller hyr ut det till externa instruktörer. Dessa kan vara bra ställen att marknadsföra dina tjänster. 

Vill du starta en grundläggande klass på egen hand i egna lokaler, du behöver hitta en byggnad för att undervisa i och få de nödvändiga tillstånd för att undervisa och hålla kurser där. Du kan börja också i liten skala för att testa och ta reda på huruvida du verkligen kommer att fungera som Thai Chi instruktör, genom att ta några dagar i veckan för att lära tai chi till sina vänner eller bekanta. 

Vill du satsa seriöst behöver du någon form av certifiering för att bevisa att du menar allvar med undervisningen - börja med att leta efter en skola eller ett institut som erbjuder certifiering.

Marknadsföring

Du har två saker du måste planera. En är tjänster som erbjuds. Den andra är marknadsföring av din verksamhet, ditt marknadsföringsmaterial och var man kan hitta troliga kunder. Du kan marknadsföra din Thai Chi kurs som "klasser för seniorer". Det är viktigt att du sätter dig ner och designar själv flera kurser som du tror passar målgrupp och kan säljas. Tilldela dem en viss dag och plats och ge dem ett pris för ett visst antal dagar.

Du är nu redo att marknadsföra dessa. Producera broschyr, visitkort och ett personligt brev. Tänk på de ord eller mindre fraser som beskriver dina tjänster. Hitta några bilder eller grafik som kan associera med dina tjänster – motion och äldre hälsa. Dessa kan hittas på internet - leta efter royalty fria bilder eller köp bilder från en bildbank.

Ta en A4 sida och vik den vertikalt. Detta är din broschyr. Antingen använd program som Publisher eller Word och gör din broschyr själv eller använd en penna och sedan ta det till ett tryckeri. Du bör ha minst en bild på varje sida och de bör ta upp 1/4 till 1/3 av sidan. Detta kommer att hejda dig vara så detaljerad och ändå få ditt budskap ut. Lägg till din kontaktnummer, e-postadress och hemsida om du har en (rekommenderas eftersom den fungerar som en online broschyr). 

Identifiera ett antal föreningar, träffpunkter för äldre, klubbar, skolor m.fl. som kan vara intresserade av dina kurser. Fråga om du kan lämna några broschyrer och lämna några av dina visitkort på deras bord eller anslagstavlor. Gå till hotell, sjukhus, vårdcentraler, parker, turistbyråer, träningshallar, stormarknader etc. Återigen fråga om du får lämnar broschyrer där.

Tips!

Försök också tänka på företag som kanske vill satsa på medarbetarnas hälsa i form av Tai Chi och stressreducering. Du erbjuder dina tjänster inom ramen för hälsa och välbefinnande. Du kan marknadsföra dessa till stressade och hårt arbetande, men glöm inte hemmafruarna och gravida som har sina egna speciella påfrestningar. Skaffa dig ett antal paket med timings och kostnader.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image