Konst & hantverk för seniorer

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Många av oss njuter av en hobby, oavsett om det är att läsa, måla, spela musik, pussel eller arbeta med lera eller trä. Vem säger att sådan verksamhet måste upphöra när man blir äldre? Hantverk är ett av de bästa sätten att stimulera och underhålla seniorer under alla faser av åldrandet.

Details

Pensionerade seniorer har ofta ledig tid till hands efter att barnen blivit vuxna, och letar efter kreativa saker att göra. Konst och hantverk projekt är stimulerande och roliga. Dessutom finns en mängd olika alternativ att välja mellan.

Erbjud undervisning i olika konst och hantverkslinjer för äldre! Du kan öppna egen verkstad som specialiserar sig på hantverk för äldre eller gå ut till olika äldreboende, äldre träffpunkter etc. och hålla undervisningen och workshops där. Seniorer kan göra objekt för sig själva eller för att ge bort i present. Du som verksamhets regissör ser till att det finns gott om hantverks material och verktyg till hands för utvalda kurser.

Innan du börjar

Om du har för mycket konkurrens, behöver du inte nödvändigtvis överge din dröm - utveckla en nisch för äldre som ännu inte fyllts. Å andra sidan, om du inte har någon konkurrens, kan detta inte vara en bra sak heller. Det kan betyda att det inte finns tillräckligt stor marknad för din konst eller hantverk att göra det till en lönsam verksamhet. 

Du måste hitta leverantörer som har grossistförsäljning så att du kan köpa med en rabatt och etablera villkor. Du kan också behöva denna information för om du inte vet hur mycket dina leverantörer kommer att debitera dig för kursmaterial och tillbehör, blir det svårt fastställa ett rimligt kurspris. Detta hjälper dig också räkna ut hur många kursplatser du måste sälja för att gå med planerad vinst. 

Det fina är att de flesta undervisningsföretag kan fungera som en verksamhet som drivs hemifrån. Om det är din plan, titta runt ditt hem och kartlägga var du kommer att lagra inventering, ta hand om detaljer som betala räkningar och kommunicera med kunder. Om du planerar att hyra en lokal måste denna kostnad sättas in i din budget.

Seniorer och hantverk

Konst och hantverk kan vara roligt och nyttigt för människor i alla åldrar, från barn och vuxna till pensionärer. Men du måste välja lämpliga aktiviteter för seniorer, eftersom de aktiviteter som barnen tycker är ofta för unga för seniorer att njuta av. Det finns en mängd olika sätt att hitta konsthantverk aktiviteter för seniorer, och med lite forskning och kommunikation med personen du gör projektet med, bör du kunna hitta en perfekt projekt ganska snabbt. 

Medan många äldre är helt friska, andra kan ha fysiska begränsningar som kan påverka hur de kan arbeta med konst och hantverk projekt. Till exempel kan virkning inte vara lämpligt för en senior med artrit eftersom det kan vara mycket svårt och orsaka smärta. Denna person kan dock ha möjlighet att bekvämt göra en akvarellmålning eftersom handen inblandade rörelserna är inte så repetitiva. I själva verket kan denna typ av rörelse hjälpa faktiskt minska ledvärk och stelhet.

När du hjälper en senior hitta en konst och hantverk aktivitet, måste du identifiera fysiska begränsningar. Om du är osäker på om en konst och hantverk aktivitet är säkert för en senior du arbetar med, be en läkare om råd och övervaka personens komfort när han utför aktiviteten. Öppna en dialog och försök lista ut vilka konst och hantverksprojekt den person eller grupp du arbetar med skulle vara intresserad av. Papper hantverk eller broderi kan vara intressant för vissa, medan andra kanske föredrar att göra en klippbok, rita en skiss eller göra en akvarell målning i stället.

Hantverk för seniorer – några idéer

Arbeta med lera erbjuder många fördelar för seniorer. Olika former och formar med verktyg och fingrar inte bara producerar intressanta färdiga produkter, utan också håller händerna i gång. De kan göra sina egna degar med enkla ingredienser. 

Scrapbooking har blivit ett populärt hantverk för alla åldrar. Material och tillbehör finns på nätet, i hantverksbutiker och bokhandel. Seniorer kan producera en klippbok som en tidsskapelse som ett arv för kommande generationer. Varje sida är designad i en tidsepok och varje foto är dekorerad med ramar, dekorativa stjärnor och glitter. Använd märkpennor i olika färger för att ange namn, datum och platser. 

Seniorer kan njuta av konsten att måla, även om de aldrig har lyft en pensel under sin livstid. Den bästa färgval för konst och hantverk projekt är vattenbaserade färger: akryller och akvareller. De flesta vattenbaserade färger är billiga, lätta att hantera och finns tillgängliga i många butiker. 

Stickning och sömnad liksom virkning är andra populära aktiviteter bland många seniorer. De kan ha en introduktion från dig och sedan hålla på med sitt verk hela tiden. Det är en bärbar hobby och kan göras medan man tittar på TV, reser eller väntar på en läkarmottagning. Sömnad är dessutom en produktiv verksamhet, som många pensionärer använder för att göra kläder för familjemedlemmar.

Eller så kan seniorer driva välgörenhetsprojekt och dela av sin sömnadtalang genom att överlämna filtar och kläder till behövande familjer.

Marknadsföring

Designa en logotyp och använd den i din annonsering, broschyrer, hemsida och alla andra marknadsföringsmaterial. Skicka pressmeddelanden till lokala media och informera om din start. En webbplats som en online "broschyr" blir också ett utmärkt sätt att berätta om dina kurser. 

Kontakta anhöriga till äldre. Oavsett om äldre förälder gillar att spela munspel eller piano, eller rita, måla eller sticka, kommer anhöriga alltid försöka hitta aktiviteter och hantverk som kommer att hjälpa deras föräldrar hålla sig engagerade och intresserade av livet. Ge deras förälder ett urval av aktiviteter och  försök erbjuda dessa som främjar tankebearbetning, samspel med andra, och finmotorik när det är möjligt. Förklara fördelarna med hantverk och hur hantverk och handarbete på ett betydelsefullt sätt ökar välbefinnandet och hälsan. 

Begränsa ditt fokus. När du startar din verksamhet, ta inte för mycket av allt hantverk. Koncentrera dig på det du gör bra och med tid och erfarenhet expandera därifrån.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image                midnight logo            svenska casinon hos spelpressen