Fritidsverksamhet för äldre

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Under 1990-talet har utvecklingen präglats av stor arbetslöshet med ekonomisk och social osäkerhet för många människor. Det har påverkat pensionärernas välfärd. Rekryteringsproblem och bristande engagemang och kompetens hos personalen som jobbar inom äldreomsorg har gjort att gamla ofta ses som ett problem i stället för människor med samma behov som alla andra. Man glömmer att det är just deras förtjänst att Sverige gick från att vara ett fattigt land i norra Europa till ett land där invånarna har det bra. 

Details

Idag när samhällets resurser krymper hinner man inte mer än det man måste göra. Det finns alltför stor fokusering på de medicinska frågorna kring äldre som gör att de ofta upplever ensamhet och isolering oavsett om de bor i den egna bostaden eller på institution. Trots att det är så viktigt för att må bra, anses svenska pensionärernas kultur- och nöjesliv inte vara någonting att satsa på.

Så gör du

Vill man ha en god och fungerade välfärd är den enda vägen att överta ansvaret och driva hela eller vissa delar av verksamheten i egen regi. Ta hand om gamlas välmående i företagsform. Som eget företag eller kooperativ. Med småsteg som att ordna några evenemang i månaden skulle man få kolossal skillnad i de gamlas livsstandard. De skulle känna att man bryr sig och gör någonting speciellt för dem. För att det ska fungera är det viktigt att du äger någon form av kunskapen och erfarenheten inom kultur och upplevelsebranschen.

Komma i gång

Det finns stort utrymme för gemenskap, skratt och nöje hos alla äldre. För de äldre kan man faktiskt göra mycket som kan underlätta tidens gång och göra livet så glädjande som möjligt. De kan också ha roligt. Och här menas inte bara sitta i en gungstol, spela kort eller mata duvor. Den bilden av äldre som beter sig som i sekelskiftets jordbrukarsamhälle existerar inte längre. Att vara pensionär betyder inte heller att man bara måste sitta och spela schack eller bridge. De kan också spela fotboll, innebandy eller bordstennis.

Ordna turnéer och tävlingar, och du har skapat tillfälle för pensionärer att umgås och träffa andra med samma intresse. Varje dag i veckan kan du bjuda på en eller två fasta programpunkter och då blir veckan fylld med intressanta aktiviteter för seniorer. Det kan också vara biobesök, dans, gymnastik, teaterbesök, friskvård, hantverk eller att ordna utflykter till olika resmål. Om det finns musikveteraner som kan spela olika instrument kan du samla de och bilda en musikgrupp som ska spela och underhålla de andra i gänget.

Listan vad man kan göra är lång. Allt som aktiverar pensionärer och gör de pigga och vitala. Genom deltagandet i olika aktiviteter bryter de sin isolering och får positiv livsinställning. Din uppgift är att lyssna på pensionärerna och låta deras egna önskemål avgöra inriktningen på verksamheten. Sedan gäller det bara att knyta ihop de med gemensamma intressen och bilda nätverk. Se till att utbudet skall passa så många som möjligt.

Marknadsföring

Uppdragsgivaren är i första hand kommunen. Du hjälper gamla till ett bättre liv och kommunen spar pengar genom att pensionärer håller sig krya och kan bo kvar hemma. Ta kontakt med olika pensionärsföreningar och presentera din verksamhet. Har du många medlemmar i din förening så kan du lätta förhandla dig till rabatterade priser på evenemang, resor samt andra aktiviteter.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image                midnight logo            svenska casinon hos spelpressen