Internetcafé för seniorer

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Antalet svenskar som inte har tillgång till Internet är litet. Men det finns än så länge vissa grupper som släpar efter i utvecklingen, framför allt äldre personer och kvinnor som är låginkomsttagare. Idag tvekar många äldre inför ny teknik och det finns en stor dominans av män och pojkar inom IT världen.

Details

Anhöriga till äldre som ofta är datakunniga och som skulle kunna hjälpa till är dessvärre de som aldrig får tiden att räcka till. Barnen, städning, matlagning, jobbet och andra aktiviteter gör att för dem själva och deras sociala behov blir tiden ofta ganska knapp.

Trender

Framtidens teknik får utvecklas på rimliga villkor. Att stå utanför utvecklingen blir för äldre ett allvarligt handikapp i framtiden. Många seniorer blir tvungna att lära sig använda den nya tekniken för att kunna kommunicera med sin omgivning.

Att fördriva några timmar på ett spännande "cyberfik för äldre" och få hjälp med att navigera på nätet blir allt mer efterfrågat.

Så gör du

Köp några datorer på den begagnade datamarknaden och starta ett Internetkafé för äldre där de kan surfa, chatta och fika, men också lära sig vad de kan ha för praktiska nytta av IT. En mötesplats för alla seniorer som inte har tillgång till Internet hemma, inte vet hur man använder internet på bästa sätt eller som inte vill lägga stora pengar på utrustning. Dessutom som vill gå ut då och då och träffa andra människor.

I ditt Internetcafé skall seniorer inte bara surfa och lära sig grunderna i några dataprogram utan kunna göra många olika saker: som skapa kontakt med folk, skicka e-post, betala räkningar, beställa en bok eller chatta med andra på nätet.

Hyr dator per timma och inför medlemskap. Ordna introduktionskurser i Internet liksom andra datakurser efter behov och önskemål. För att spara pengar kan du hämta hem en del mjukvara direkt från nätet. Där finns tusentals dataprogram som är helt gratis eller mycket billiga att ladda hem och utnyttja.

Ordna en plats

Fråga ansvariga i kommunen eller någon hyresvärd om de vill hjälpa dig med lokalen. Det är ju dessa verksamheter som verkligen öppnar möjligheter med IT och bidrar till ett stort kunskapslyft hos allmänheten. Det har samhället också nytta av.

Bygg systemet på så vis att användare inte kan förstöra inställningar, ställa till problem med virus eller installera oönskade program. Du måste hela tiden ha full kontroll över alla maskiner och veta att när kundens tid löpt ut och datorn blir ledig. Om du kan skaffa ett system som automatiskt stänger datorn när tiden löpt ut undviker du alla bekymmer.

I början kan du faktiskt börja med några begagnade datorer, en skrivare och Internetuppkoppling. När verksamheten utvecklas skaffar du ännu fler datorer och större lokal.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image                midnight logo            svenska casinon hos spelpressen