Lärorika sällskapsspel för ungdomar
Info
Vad gör du?
Skapa lärorika sällskapsspel för skolungdomar! Gör spel till gymnasieungdomar som exempelvis handlar om andra världskriget, låt spelplanen vara en europakarta och dela upp spelarna i de två allianserna som sedan får kriga mot varandra. Eller skapa ett spel som handlar om matematik där spelarna tävlar mot varandra i att lösa matematiska formler. Endast din fantasi sätter gränser!
Sällskapspelet kan handla om miljön. Med humor och värme lär ditt spel spelarna om sopberget, konsumtionssamhälle och annat. Målet kan vara exempelvis att sortera ett antal olika sopor. Men vägen dit är inte lätt. Under spelets gång händer saker, ställs frågor och spelarna kan också råka ut för olika roliga missöden eller så med lite tur kan spelarna också lyckas ta sig fram i staden snabbare genom att ta buss eller cykel.
Hur går det till?
Låt oss anta att du har utvecklat ett brädspel som du tror kommer bli nästa hit på spelhyllan. Du har satt ihop en spelprototyp och vill antingen själv publicera den eller sälja den till ett brädspel utgivare. Du ska inte ha för bråttom. Det finns preliminära steg som du behöver ta innan du går till marknaden.
Medan ditt brädspel prototyp kan se ut som det gör hemma på hyllan är leka-test-steget som du kanske vill ta innan man beger dig in på marknaden. Bjud vänner, familj och (bäst) främlingar för att spela ditt spel. Ta anteckningar. Du kan faktiskt behöva gå tillbaka till ritbordet flera gånger. Det är den kreativa processen. Eller du kanske vill spela-tester för att svara på frågor. "Är mitt spel spelas bäst med två eller fler spelare?" "Ger mitt spel slutliga resultatet spelaren nöjd?" "Är mitt spel roligt?" "Tar mitt spel för lång tid att spela?"
Förstå kostnaderna för tryckning och distribution av spelet för marknaden. Beräkna din produktion, förpackning och arbetskostnader om du tänker sälja spelet själv. Uppskatta hur mycket tid, arbete och material som behövs för att göra spelplanen och bitar samt den slutliga förpackningen, och sedan skapa en rättvis men lönsamt priset för spelet. Om du kan skära ner på dyra delar som inte är väsentliga för game-play eller underhållning värde, gör det!
Bestäm om du hellre vill skicka din prototyp direkt till ett brädspelförlag eller om du hellre vill tillverka och sälja själv. Om du inte har personliga eller yrkesmässiga kopplingar i spelverksamheten, är ett förlag att rekommendera.
Sälja själv
Har du ett ungdomsspel - dina kunder är troligtvis skolor, bibliotek, fritidsgårdar och andra samlingsplatser för ungdomar. Se till att spelen är lärorika och använd det som din främsta säljpitch. Att sälja brädspel kan vara svårt på grund av hård konkurrens. Du måste se till att ditt spel sticker ut från andra spel på marknaden. Undersök brädspel efterfrågan genom att bläddra i butiker och online på vad som för närvarande finns på marknaden. Dina resultat kommer att hålla dig från att starta ett brädspel som redan finns på marknaden och hjälper dig att skapa ett område att slå ditt spel till.
Skriv brev till stora företagskunder återförsäljare av brädspel, i fall du kör egen försäljning. Ge dem en beskrivning av ditt brädspel. Inkludera i beskrivningen en beskrivning av hur spelet spelas, vem spelet riktar sig till och vad som gör ditt spel unikt och intressant. Visa upp dina brädspel till lokala leksaksbutiken och spelåterförsäljare genom brev och demonstrationer av spelet på plats i butiken.
Sälj dina produkter på nätet!
Skapa en webbplats att sälja dina spel på. Främja webbplats med lokal reklam, annonser i tidningen och flygblad runt staden. Annonsera dina spel på fri sociala nätverkssajter. Lägg in beskrivningar av ditt spel på ditt sociala nätverk hemsida eller skapa en grupp för din produkt. Tryck extra reklam runt julhandeln för att försöka väcka intresse bland folk som söker en unik gåva.
Utveckling
Varför inte göra lärorika spel även för vuxna? Många skulle säkert vilja förkovra sig i svensk historia. Hur kan en gammal svensk kungs leverne förvandlas till ett spel? Låt tankarna rulla!