Starta en chokladfabrik

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Choklad är inte bara en oumbärlig njutning och en passion för många människor, det är även en affärsmöjlighet. Etablera chokladfabrik och omvandla kakaobönor till chokladkakor är verkligen en utmaning som kräver ett gediget hantverk och grundlig marknadsundersökning.

Info

Mest spännande inslag i startfasen är att skaffa perfekta maskiner som krävs för att förvandla kakaobönor till choklad. Du skapar framgång genom att etablera nya chokladsmaker och producera choklad som många har råd att äta eller använda som gåva.

Om chokladtillverkning

All chokladtillverkning är en konst. Att kunna bearbeta kakaobönor till ädel choklad krävs fackkunskap, passion och talang. Detta börjar i den tropiska regnskogen och slutar i chokladfabriken som mästerverk i form av praliner eller andra läckerheter. Du behöver inte resa till förtrollande och spännande platser i Sydamerika och Afrika för att själv upptäcka de bästa kakaobönorna. Du kan köpa från andra leverantörer torkade kakaobönor levererade i säckar.

Färdiga bönor finns överallt men deras behandling måste göras noggrant. Rengöra dem från oönskade element är viktig faktorn. Blanda dessa bönor tillsammans enligt behov och val. Som tillverkare måste du besluta om särskild choklad blandning för att skapa skillnad. 

Kakaobönorna rostas långsamt för att bevara aromen. Hur länge och vid vilken temperatur bönorna rostas avgörs bland annat av ursprung och skörd. Efter rostningen mals kakaobönorna och mixas med exempelvis råsocker och eventuellt kakaosmör. Chokladen valsas i upp till några dagar så att chokladen ska bli slät och len.

Chokladtillverkning kan börja!

Kakao bönorna innehåller kakaosmör som frigörs när de mals. Kakaosmöret smälter samman med de finmalda bönorna och bildar en lättflytande massa. Men för att chokladen ska bli jämn måste man separera kakaosmöret från den övriga massan. Det görs nuförtiden genom att utsätta massan för hårt tryck som pressar ut kakaosmöret från den fasta kakaon. Det är här du använder dina magiska händer för att få din älskade ätchoklad.

Kakaosmöret och kakaopulvret återförenas och blandas med andra ingredienser så som ex. socker, vaniljsocker, lecitin och i vissa fall mjölk. Ingredienserna värms upp så att de smälter samman. Men än är inte chokladen färdig eftersom den är ojämn och kornig. För att den ska gå att äta måste den röras om i flera dagar så att den håller sig flytande. Ju längre chokladen rörs om desto högre kvalitet uppnås på chokladens konsistens.

Choklad härdar snabbt och ska förpackas in i formen omedelbart. Alternativt kan du tillverka chokladpraliner i liten skala för hand av kvalitetschokladen som du köper in. För dig är det viktigt att kunna använda äkta råvaror som bl.a. grädde smör, nötter, mandlar. Även smaksättningarna är naturliga du använder inga essenser eller tillsatser.

Innan du börjar

Kolla vad som finns därute! Om du är intresserad av att starta en kommersiell chokladtillverkning, kommer du förmodligen börja sälja genom din lokala marknad. Du kanske blir förvånad över hur många konkurrenter du redan har. Så innan du investerar och tar nästa steg forska vem som säljer choklad och specialgodis i ditt område, och exakt vad de erbjuder.

Titta på nätet och prata med lokala livsmedelsaffärer för att avgöra vad de erbjuder och vad för söt som finns på deras hyllor. Besöka lokala godisaffärer och gör din egen spaning - det lönar sig alltid att veta vad dina konkurrenter håller på med! När du har fått sammanfattning, tänk på vilken typ av choklad som du vill tillverka och sälja.

Om marknaden är full med praliner, mjölkchoklad och godischoklad, men har liten eller ingen konkurrens för mörk, vit- eller ekologisk choklad, kan detta vara din perfekta nisch. Å andra sidan, om du har en choklad recept som är verkligen unikt och kan skapa sig en egen nisch, kanske du kan ta över en del av den marknaden ändå.

Bestäm din historia

Många framgångsrika specialitetslivsmedel har historier bakom dem, och berättelser får människor att intressera sig och köpa produkter. Det är också det som gör att dem sticker ut från sina konkurrenter. Till exempel, tänk du står inför två chokladkakor - en i ett vanligt omslag med ett vanligt namn, och den andra i ett iögonfallande omslag med en historia om exotiska (och läckra) kakaobönor som sparats från gränsen till utrotning. Vilket skulle du köpa? Folk tänker olika men de flesta människor skulle nog gilla tanken att spara en kämpande kakaobönan nästan lika mycket som de gillar att äta en! 

Men historien behöver inte nödvändigtvis vara exotisk. Kanske ditt barn hjälpte till att skapa recept, eller om du har tagit en formel som används av din familj i generationer. Vad det än är, är det viktigt att du ger konsumenten mer än bara choklad - det måste tala till kundens hjärta. När du har fulländat din berättelse, skapa ett minnesvärt namn som representerar din choklad, och din berättelse också.

Gör det lagligt

Som med alla företag som tillverkar eller säljer livsmedel, det krävs tillstånd för att kunna göra detta lagligt. Du kommer troligen att behöva skaffa tillstånd för att bli en certifierad och professionell livsmedelstillverkare, vilket innebär att du kanske måste ta en utbildning som instruerar dig hur du säkert kan förbereda och förvara mat. Din anläggning kommer också att genomföra hälsokontroller regelbundet - precis som en restaurang.

Bestäm din lokal

Eftersom du kommer att sälja ätbart, kommer din lokala hälsoavdelning ha mycket att säga om var och hur du kan driva din verksamhet. Om du planerar att göra choklad i ditt kök, kan du få allvarliga begränsningar, såsom att inte kunna laga annan mat där eller ha husdjur i ditt hem. Om du får för många sådana restriktioner, kanske du vill hyra ett kommersiellt kök. Lyckligtvis kan du hitta webbplatser på nätet med listor i ditt område. Kolla med restaurangägare om du kan hyra deras kök under deras lediga timmar eller de dagar när de är stängda. Annars kan du hyra ett eget utrymme och skapar ditt eget kommersiellt kök.

Var noga med att kontakta din lokala hälsoavdelning för att ta reda på vad som krävs.

Tänk om finansieringen

Den fantastiska chokladtillverkningen kan du börja i liten skala, och sedan expandera när ditt företag växer. Detta gör att du kan hålla kostnaderna till ett minimum i början. Dina startkostnader bestäms naturligtvis av om du börjar smått i ditt eget kök eller startar i stor skala med en fabrik och lastbilar leverans. 

Oavsett hur du startar, måste du åtminstone köpa choklad tillverkningsutrustning. Köks termometrar, olika storlekar och former av mögel, professionella redskap, plåtar, krukor och kokkärl och skålar är alla användbara verktyg för en chokladtillverkare.

Dessutom måste du investera i chokladomslag, speciallådor, vax papper, väskor, kartong och vad du behöver för att skapa dina speciella mönster. Bestäm hur du kan paketera din choklad så att den sticker ut. För idéer och riktlinjer för prissättning, kolla andra godis och choklad återförsäljare och tillverkare. Det ger en lista över tillgängliga produkter och de företag som producerar dem.

Tänka på att sälja

Det finns så mycket konkurrens i denna bransch, så tänk noga på hur du kommer att få ut din produkt. Det finns flera sätt att göra detta, och de alla kräver en annan strategi och fokus. 

Sälja via detaljhandel - det första och vanligaste sättet är att sälja dina godsaker direkt till allmänheten. Detta kan åstadkommas genom att börja med dina vänner och familj, och be dem att sprida ordet. Du kan också utnyttja ditt närområde genom att ge gratis prover tillsammans med orderlista och visitkort. Kontakta små försäljningsställen och lokala butiker och fråga om de vill utöka sortiment med dina chokladprodukter. Locka kunder genom annonsering i lokala tidningar med kupong kampanjer eller genom att använda online marknadsplatser. Genom att använda sig av sociala medier, kan du hålla lokala kunder informerade om nya objekt, och låt dem veta när en ny chokladprodukt har etablerats. Om du bestämmer dig för att sälja främst genom detaljhandeln kommer ditt mål vara att bygga en lojal kundkrets och hålla dem glada genom att ständigt erbjuda nya och unika produkter och smaker. 

Sälj till grossister - en del chokladtillverkare föredrar att sälja sina varor via grossister. Du gör detta genom att skapa provpaket som inkluderar verkliga prover av din choklad, tillsammans med prislistor och sedan distribuera dem bland grossister som levererar till butiker, restauranger och livsmedelsaffär. Om du väljer att gå den vägen, tänk på kvantiteter du kan tillverka. Om du har sålt din linje till några butiker som skapade en efterfrågan du inte kunde fylla, skulle det göra mer skada för ditt företag än nytta. 

Sälj via händelser - och koncentrera dig på cateringmodellen. En ny trend som kallas godis bufféer poppar upp under bröllop, fest och andra festevenemang. Choklad tillverkare kommer att ställa upp ett bord på mässan som kreativt visar olika typer av choklad, vanligtvis i linje med evenemangets övergripande temat. Om detta låter som en väg du vill följa, måste du skapa en hel del nätverk bland beslutsfattare och få kontakt med bröllopskonsulter, traditionella storkök och företags event planerare.

Sälj till företag - sälj som företagspresenter till chefer som vill överraska sina kunder eller anställda med en chokladask fylld med ljuvligt goda praliner.  Event, kickoff, konferens, kundträff. Bjud på handtillverkade exklusiva praliner. Eller varför inte en trevlig middag med en underhållande pralinprovning. Upplägget är en tävling där deltagarna ska gissa smak. Första pris är en fin chokladask. Det är möjligt att kombineras flera marknadsstrategier i ditt företag, så länge du inte tar mer än du kan hantera.

Skydda din hemlighet

Har du någonsin undrat varför en del kända tillverkare vaktar sina hemliga recept så hårt? Det blir svårt dock att söka upphovsrätt för ett recept. Det betyder att du måste skydda ditt recept så att någon inte stjäl det är som gör din choklad speciellt. Men om din choklad har ett unikt utseende, är det möjligt att skydda det som varumärke. Du bör tala med ett varumärke expert för att starta processen.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg