Karamelltillverkning

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Om du älskar att göra karameller och andra älskar dig för det, förvandla din passion till en deltid eller heltid sysselsättning. Starta en hembaserad karamelltillverkning är en relativt enkel satsning och startkostnader behöver inte vara stora. 

Info

Ditt största besvär i början kommer att bli att få ditt kök godkänt. Men det krävs nog mer än passionen att starta din egen karamell verksamhet, precis som all entreprenöriell strävande krävs det en ordentlig investering i tid, arbete och en del startkapital. När du har kommit i gång med tillverkningen, kan du börja sälja dina läckra karameller lokalt, regionalt eller nationellt.

Innan du börjar

Karamellföretag kan startas från köket i din personliga bostad. Du måste veta hur man gör mumsiga karameller, köper ingredienser, hur man hanterar ett företag trots att du arbetar hemifrån och hur man räknar priser som är realistiska. Börja med att spåra maskiner som skulle fungera inte bara för vanliga karameller utan också kan skapa specifika smakprofiler som du söker. Gå ut för att granska och prova dem. När du hittat rätt maskiner, installera dem, koppla in elektriska kontroller och få det hela igång. 

Skaffa ett licensierat kök

Ditt eget eller annanstans. Livsmedel som framställts för försäljning måste nästan göras i ett licensierat kök som är föremål för regelbundna inspektioner. Generellt har hemmakök svårt bli licensierade om dem inte ligger i en separat byggnad eller avskilt från resten av huset. Istället kan du hyra eller dela ett licensierat kök där du kan göra din karamell. Kontakta din kyrka, lokala hallar, klubbar, restauranger, föreningar eller storkök. 

Testa dina recept

Du har möjlighet att använda vänner och familj för feedback. Din lokala kulinariska skola eller andra undervisningsplatser kan erbjuda en bra bakningsundervisning som du kan ta för att utöka dina bakningsfärdigheter och lära dig nya recept. Budgetera. Räkna ut kostnaden för dina önskade ingredienser. Du bör hålla kostnaderna nere för att tjäna tillräckligt med pengar, så se till att ditt pris ger tillräckliga marginaler. Fundera på namnet. Ett iögonfallande namn behövs för att särskilja ditt företag och dina karamellprodukter från andra.

Komma i gång

Köp tillbehör för att göra karamell, dessa kan inkludera karamell formar, lådor, påsar, karamellfärg, folier, väskor, koppar, ingredienser och annat. Det är bäst att räkna rörliga kostnader separat från köksutrustning och inventarier. Löpande kostnader för att driva verksamheten är energi, gas och råvaror, till exempel socker att göra karamell med. Dessa typer av kostnader fortgår, till skillnad från kastruller och stekpannor, vilka kan köpas en gång och används under en lång tid. Det viktiga är att begränsa dina leveranser tills du får en stadig ström av kunder.

Börja i liten skala och se hur det går. Ett kassaregister, telefon, dator och skalor för att väga karamell kan också vara nödvändiga för att bedriva verksamhet. 

Experimentera i ditt kök för att utforma dina karamellskapelser. Gör karamell tärningar, klubbor, karamell buketter. Designa olika tema karamellförpackningar för speciella tillfällen, högtider och semester. Integrera säsongsbetonade objekt i dina buketter eller korgar. Komplettera med näringsvärdesinformation och annan märkning som krävs. 

Skapa ett kalkylblad som visar upp dina utgifter. Inkludera kostnaden för råvaror, el och leveranser. Skapa sedan en prislista för din karamell.

Tips som hjälper vid karamelltillverkning

Karamell är mycket, mycket varmt. Och mycket klibbiga. Håll en djup skål med vatten med massor av is i det närliggande om du är en nybörjare: om några kola landar på din hand, kasta den rakt in i isvatten omedelbart. Använd en mycket större behållare än du tror ditt recept behöver för att lägga vätskan till karamell, eftersom det kommer säkert bubbla upp. Använd den tyngsta kärl med ordentlig plåt. Billig och tunna kokkärl värmer ojämnt, så dra ut den mest solida du har.

Och om du använder koppar, se till att dem tål den höga värmen från karamelliserat socker. När du gör en flytande karamell (en som börjar med socker och vatten) måste du vara helt säker på att pannan är ren och det inte finns några föroreningar i socker och vatten lösning, eller några fläckar. Sockerkristaller har mikroskopiska ojämna kanter och älskar att koppla upp med andra saker och du vill inte ge dem ytterligare möjligheter att göra det. 

Choklad är gjord av kakaobönor, karameller av socker. Du måste använda vitt, raffinerat socker för karamellisering i de flesta fall. Om du har ett alternativt sötningsmedel, som honung, kan du lägga lite vätska till det och minska ner det till en tjock karamell liknande sirap. Om du bränner en karamell, det finns inte mycket du kan göra. Det är omöjligt att dölja smaken av något bränt så kasta den. Det bästa du kan göra då är att lägga till mer vatten i grytan och låt det sjuda, vilket kommer att frigöra karamell och gör pannan lättare att rengöra.

Sälja karameller

Tänk på vem du säljer karamell till. Kanske finns det en presentaffär eller butik i närheten som skulle vilja köpa dina karameller från dig på grossistnivå. Ett annat alternativ är att sälja dina karameller via detaljhandeln och på hantverksmässor. De flesta event och utställningar inkluderar livsmedel leverantörer. Om du väljer att sälja själv på marknader kommer i dina startkostnader ingå marknadsstånd och display. 

Paketera färdiga karameller prydligt och vackert. En grafiker kan hjälpa dig att designa en logotyp för ditt företag. En logotyp kan läggas på klistermärken eller etiketter, och du kan placera en dekal på varje låda med karamell innan du levererar till köpare. Ge dina karameller ett vackert utseende. Placera olika typer av omslag på dina karamellförpackningar så att dem ser mer tilltalande för dina kunder. Till exempel kan du linda karamell i plast, placera karamell i trevligt inredda påsar eller kombinera olika färger på omslaget. 

Erbjud kreativa förpackningar för bröllop, barnkalas eller företagsevenemang. Till exempel tillgodose dina förpackningar med namn eller logotyp för alla företag som köper dina varor för att ge som en företagspresent till anställda. 

Bestäm vilken typ av karamell du gillar och kan göra bäst. Bli känd som den person som specialiserat sig på en viss typ av karamell som kokos eller citron karamell. Om du gör en mängd olika karamell väl väljer en eller två som att fokusera. Kom ihåg att du ökar typer av karamell du erbjuder senare som ditt företag växer. 

Skapa flygblad och inkludera olika metoder för dina kunder att kontakta dig, t.ex. via e-post och telefon. Placera flygblad i butiker i ditt område och på anslagstavlor i snabbköp och dela ut dem till parker där föräldrar och barn är närvarande.

Högsäsong

Medan majoriteten av dina kunder köper karamell på impuls från godisaffärer och matbutiker, det finns särskilda säsonger och händelser där människor faktiskt planerar att köpa karamell, klubbor och choklad. Karameller säljer bäst under jul, påsk, Halloween och Alla hjärtans dag. Se till att du också har karamellprodukter som är anpassade som gåvor under helgerna exempelvis karameller förpackade i tomte märkta påsar till jul eller karamell formade som ägg under påsken.

Utveckla

Barnkalas - Har du tillräckligt stor byggnad och tillverkar dina karameller på plats? Organisera barnkalas för barn mellan ca 6-10 år. Kalaset tar ca 1h 30 min och då får barnen vara med och lära sig koka och göra sina egna karameller och klubbor, för att ta med sig hem. Självklart är det födelsedagsbarnet som bestämmer både smak och färg på karamellerna. Barnen får lära sig lite hur det var förr i tiden med karamelltillverkning och får i slutet av kalaset själva vara karamell biträde bakom disken och väga karameller i strut för att ta med sig hem o bjuda på resten av familjen. Kalaset kan inledas med att du bjuder på lite mat innan du startar upp kokningen, för barn kan ju inte äta karameller på fastande mage. 

Event/företag – du har karamellkokning för stora och små företag, grupper ca 10 personer, kokningen tar ca 2 h då man lär sig koka karameller för hemmabruk och för att imponera på barnen eller kollegor! Ett uppskattat event som kan kombineras med mat.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg