Starta en chipstillverkning

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Potatischips har blivit favorit snacks för människor runt om i världen idag. Funderar på att öppna ett chipsföretag? Många kända märken började som små familjeverksamheter och en del chips tillverkarna fortsätter att fungera som familjeföretag - allt som krävs är rätt recept, resurser och en vilja att konkurrera i dagens tuffa snacks industri.

Details

Lite chipshistoria

Chips såg första gången dagens ljus på ett exklusivt hotell i New York 1853, då den krävande, stenrike järnvägskungen Cornelius Vanderbilt var gäst i restaurangen. Han var känd som en mycket krävande kund, och han sände ett flertal gånger tillbaka sina potatisskivor ut i köket då han menade att de var för tjocka. Den efterhand mycket upprörda kocken beslutade sig för att ge gästen en läxa. Han skar potatisen i extremt tunna skivor och stekte dem hårt i olja, tills de blev spröda och gyllenfärgade. Dock föll den nya uppfinningen helt i Vanderbilts smak och det första chipset var uppfunnet. Gästen blev mycket nöjd, den nya potatisrätten som kallades chips blev en succé och hamnade på den ordinarie menyn.

Den svenska chipsmarknaden idag

I Sverige började chips tillverkas på 60-talet och chipsindustrin blev snabbt en växande bransch. Idag domineras den svenska chipsmarknaden av varumärkena Estrella, OLW och Pringles. På fjärde plats i försäljningsligan kommer Svenska Lant Chips med ca 4 procent av marknaden. Totalt omsätter chipsmarknaden i Sverige mer än en miljard kronor per år. Försäljningen ökar stadigt och har sina toppar vid veckosluten och i samband med stora TV-sända idrottsevenemang. Chips har i Sverige snabbt kommit att bli en del i vår numera internationella matsedel. Chips äts numera som godis framför TV:n, på kalaset eller till det grillade köttet.

Komma i gång

Eftersom det finns massor av chipsförsäljare även i ditt område, måste du ta en titt på marknaden. Studera vilka är lokala konkurrenterna, vad de gör och hur. Hitta rätt kryddblandning, skaffa en godkänd tillverkningslokal, installera maskiner. Introducera och testa dina chips med vänner och grannar. 

När det rör sig om chipstillverkningen är det viktigt med ventilation och att lukten från friterade chips inte kan komma ut i lagerutrymmen. Därför bör du separera lokalerna, se till att fritösen har lock och installera en fläkt i tillverkningslokalen som gör att så lite lukt som möjligt ska komma utanför fabriken. 

Framöver kan du tillverka delikatesschips, kryddade chips sorter eller chips av rotfrukter. Men starta helst med 200 grams påsar med ett par utvalda smaker tills du har testat marknaden och utveckla nya smaker så småningom.

Hur gör man chips?

I själva verket, är ett potatischips en tunt skivad bit potatis som är stekt och saltas. Så enkelt som det kan låta, är processen att göra en potatis chip faktiskt ganska komplicerat. Det finns flera konkreta åtgärder som varje potatis går igenom innan den slutar som en potatis chip. För att starta, behöver du tillgång till färsk potatis som används i potatischips. När potatisen levereras, de bör testas för att se till att de är av lämplig kvalitet för produktion. 

Receptet är enkelt: potatis, vegetabilisk olja och kryddor. Till varje kilo chips man äter går det åt ungefär 3-4 kilo potatis. Potatis med låg glukoshalt är att föredra, eftersom det gör chipsen gyllengula och inbjudande. För mycket glukos ger nämligen chips med mörkare färg. Potatisarna tvättas och skalas – eller snarare slipas – i en roterande trumma. Därefter transporteras de på ett band, så att skadade och alltför stora potatisar kan sorteras bort. Med hjälp av roterande knivar skärs de i 1-2 millimeter tunna skivor.

Skivorna sköljs sedan av för att få bort stärkelsen från dem, så att de inte ska klibba ihop när de friteras. Friteringen sker i stora kokare med total kapacitet på upp till tre ton chips per timme. Friteringen kan jämföras med torkning – på mindre än några minuter har i princip allt vatten kokat bort från potatisskivorna. Direkt efter friteringen smaksätts chipsen med salt och/eller kryddor. 

Och till slut, förflyttas chipsen till förpackningsområdet där de vägs och skannas av en metalldetektor för att säkerställa att de inte plocka upp någon metall längs processen. De färdiga chipsen förpackas automatiskt i skyddande påsar, sedan i större säckar som skickas till återförsäljare.

Marknadsföring

Börja med ditt företagsnamn, skapa snygga etiketter och ge ditt varumärke en visuell bild. Marknadsför dig med annonser, visitkort och broschyrer. Mun till mun är fortfarande den bästa formen av marknadsföring för nya produkter och varumärken. 

Ta dina produkter till chipsmarknaden, butiker, livsmedelsaffärer och andra återförsäljare i ditt område och berätta för ägarna om din produkt och att dem kan beställa från dig. På etiketten på dina chipspåsar glöm inte skriva ditt företagsnamn, e-postadress och telefonnummer för enkel kontakt med dem som kommer vilja bli en distributör av din produkt.

Hälsosamma chips

Gör något nytt och skapa nyttigare hemtillverkade snacks. Ett alternativ till förpackade, bearbetade potatischips i affärerna. Experimentera med en mängd olika grönsaker och använd mindre olja. Chips behöver inte göras från vit potatis, prova sötpotatis, morötter och rödbetor.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image