Tillverka och sälja våfflor

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Om du är intresserad av att starta en våffelverksamhet, bör du antingen öppna en våffelshop där kunderna kan njuta av sina varma våfflor med en mängd olika pålägg på plats, eller producera och sälja frysta våfflor som kunderna kan värma upp hemma och garnera med egna pålägg.

Details

Våfflor – fakta

Det finns flera varianter av våfflor baserade på typ av och form på såväl våffeljärn som recept. Både de traditionella typerna och frusna våfflor är populära. Våfflor finns även i till exempel gluten- och laktosfria samt vegetariska utföranden samt med olika smaksättningar som blandas i smeten.

Svenska våfflor är tunna och tillagas i det speciella svenska runda våffeljärnet med fem hjärtan. Vanligen serveras den svenska våfflan med sylt tillsammans med vispad grädde eller glass. Det finns också de som föredrar en saltare variant och våfflor kan serveras med allt från gräddfil, rom, lök och räkor till ädelost.

Belgiska våfflor har ofta en lätt, tjock och krispig konsistens samt större rutmönster jämfört med andra våfflor. Belgiska våffeljärn är rektangulära eller cirkelformade med 3 gånger 5 delar. Våfflorna serveras varma, pudrade med socker och ibland toppade med vispad grädde eller choklad. Våfflan kan också serveras som dessert tillsammans med frukt eller glass.

Amerikanska våfflor baseras på Belgiska våfflor och tillagas med bakpulver istället för jäst. De serveras toppade med smör och olika former av sirap till frukost, men de förekommer även tillsammans med friterad kyckling eller toppade med leverstuvning. Amerikanska våfflor är vanligen kompaktare och tunnare jämfört med belgiska våfflor.

Innan du börjar

Undersök konkurrens. Innan du öppnar din verksamhet kan vara bra att granska hur många konkurrenter du har. Skaffa en lista med våffla och pannkakrestauranger nära dig.

Köp kommersiella våffeljärn och testa dina recept på dem. Tillbringa många timmar vid våffeljärnet och fortsätt att göra våfflor tills du behärskar hela processen. Det ska vara en rutin att göra goda våfflor.

Bortsett från ingredienser för våfflor, behöver du skaffa den våffelutrustning som du kommer att använda för produktion. Se till att dina våffeljärn och annan utrustning är proffsiga dvs. tillverkade av högkvalitativa material och med tillräckligt högt kapacitet så du kan hantera stora beställningar. Experimentera gärna med recept för våfflor, samt recept för pålägg. Däremot ligger framgången för verksamheten inte bara på bra recept. Det är en kombination av kvalitets våfflor, bra marknadsföring, bra läge och super bra service.

Om du kommer att starta våffelproduktion och försäljning av frysta våfflor, prova olika recept och experimentera med att frysa dem och sedan tina dem i syfte att utveckla en produktlinje som lämpar sig för den hantering som dina våfflor kommer att få.

Du kan naturligtvis sätta ihop de två strategier i en gemensam våffelverksamhet, både driva våffelproduktion och öppna våffelshop. Eller yterliggare kombinera och erbjuda både pannkakor och våfflor i din verksamhet. Då är det ofta onödigt att köra både våffla och pannkaka mix, när du kan använda pannkaka mix och gör läckra våfflor. Våfflor är faktiskt bara gjorda av en rikare smet än pannkakor, med extra ägg och olja.

Om du redan är bekant med allt inom våffelproduktion, kan du skapa en egen typ av våffelmix som innehåller olika smaker.

Hitta en plats

Om du planerar att sälja dina våfflor direkt till kunder, kommer din verksamhet kräva en lokal dvs. ett utrymme där du kan erbjuda dina varma våfflor. Hitta ett kommersiellt kök för din våffelproduktion. Om du startar en tillverkning av frysta våfflor kan du bygga ett eget tillverkningskök enligt bestämmelserna eller hitta ett befintligt kommersiellt kök med en adekvat frys som kan lagra den mängd produkt du avser att tillverka.

Är din produktion i dina egna lokaler kommer du spara en massa pengar för att slipa betala för hyra eller övertagande av en byggnad. Men om du inte är placerad på så sätt, eller vill öppna en helt ny våffelshop, måste du leta efter en plats där det finns folkmassa som köpcentra, loppis, gatan, trottoaren.

Så gör du våfflor med våffeljärn

Först och främst, innan du beslutar att starta din egen våffelproduktion, se till att du vet hur man lagar den. Göra våfflor i ett våffeljärn är lätt, så länge du följer grundläggande teknik. På internet finns många beskrivningar och gratis videoklipp om hur man gör våfflor med ett våffeljärn. Först måste du samla den utrustning som behövs för att laga våfflor, en non-stick spray, ett par våffeljärn, smör och tallrikar.

Du börjar alltid med att värma våffeljärnet. Anslut det och vänta på att det värms till en viss temperatur, det kan ta tio till femton minuter, beroende på vilken modell du använder. I många fall en liten lampa tänds när våffeljärnet är klart. Kontrollera att ytan är fri från spill, om det inte är ren, torka av det förstås. Sedan är du redo att spraya den med en non-stick spray. När du sprutar, se till att du sprejar hela stekytan. Sedan är det bara doppa en slev i mixen och hälla smeten jämnt över stekytan. Om du vill göra smeten ljusare, kan du alltid lägga till två teskedar extra bakpulver. Det tar ungefär 4-5 minuter att laga din våffla. När våfflan får en vacker gyllenbrun färg är den klar att plockas upp och serveras (eller frysas ner). Man bör äta dem snabbt eftersom de är krispiga en kort tid.

Marknadsföring

Många människor har glada minnen av upplevelser när man åt våfflor hemma med sin familj. Ett lyckat våffelföretag bör utnyttja denna kunskap och sentimentalitet i sin marknadsföring och reklam.

Lansera dina våfflor till din målgrupp. Om du startar en grossistverksamhet, utforma attraktiva förpackningar som framhäver din produkt och ger information om den, till exempel ingredienser och näringsinformation. Lämna prover till återförsäljare och distributörer, och när de är överens om att sälja dina våfflor, lägg upp ett schema för produktdemonstrationer och andra marknadsföringsåtgärder för att introducera våfflor till dina kunder.

Om du startar en detaljhandel verksamhet, dvs. säljer direkt till konsumenterna, identifiera din målgrupp baserat på din butiksplats och våfflor du kommer att servera, till exempel om de är traditionella våfflor eller finare (dyrare) varianter. Lär känna dina grannar, annonsera i gemensamma publikationer och bilagor, nätverka med andra närbutiker för att introducera dina våfflor och din etablering i området.

Tillstånd

För att få bedriva livsmedelsverksamhet krävs att verksamheten antingen är godkänd eller registrerad som livsmedelsanläggning. En livsmedelsanläggning definieras som den plats där en företagare bedriver sin verksamhet.

Skillnaden mellan godkännande och registrering är att det vid ansökan om godkännande görs en prövning av ifall lokalen, verksamheten och egenkontrollen uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen. Registrering däremot är endast en administrativ åtgärd där information om verksamheten förs in i Miljöförvaltningens register. Kontroll kommer därefter, i båda fallen, att ske med regelbundna intervaller som är beroende av bland annat verksamhetens hygieniska risker.

Numera krävs godkännande endast för anläggningar som tillverkar eller förpackar produkter avsedda för leverans till andra livsmedelsanläggningar, och endast om produkterna är tillverkade av animalisk råvara. För alla andra verksamheter räcker det med registrering. Exempel på verksamheter där det räcker med registrering är restauranger och andra serveringar, butiker, kiosker och bagerier.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image