Glassproduktion

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Det stigande intresset för närproducerad och hantverksgjord glass har lett till en rejäl expansion av lokala små glassproducenter. Samtidigt har tillkomsten av den moderna utrustningen gjort det enklare att starta en glassproduktion av olika typer.

Details

Bli en glassproducent! Yrkeskunskaper inom konditori eller glassmakande är fördel men inte nödvändiga. Att arbeta som glasstillverkare är ofta ett skapande arbete där det är viktigt med ett intresse för att prova nya ingredienser och smakkombinationer. Arbetet innehåller både planering, tillagning, presentation och försäljning av glassprodukter.

Som glassmakare måste du vara noggrann och hålla din arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett korrekt sätt. Det är också viktigt att du har kunskap om och kan redovisa ingredienserna i dina glassar så att de köpare som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.

Innan du börjar

Det finns flera alternativ att starta ett glassföretag. Du kan bli en tillverkare och göra glass i speciella maskiner. Dessa kan sedan skickas till detaljhandeln för försäljning. Eller så kan du ha en glassbar eller liknande där du lagrar och säljer ditt eget varumärke av glassar. Mycket beroende på dina ambitioner och ekonomiska muskler. Vid begränsad finansiering kan du börja med enklare maskiner och enklare produktion, med en eller två glassvarianter och sedan expandera i den takten försäljningen ökar.

Det finns några viktiga frågor att ställa dig själv innan du börjar. Vill du fokusera på ekologiska produkter, naturliga glass, italiensk glass, yoghurtglass eller premium glassar? Ska du sälja från en glassmonter på gatan, vid stranden, från en glasskiosk, lantbutik eller helt enkelt vara grossist för dina produkter? Vilken extra utrustning kommer du behöva för att sälja glass ex. frysar, vitrinskåp, speciellt inrett skåpbil eller en gammalmodig truck?

Vilka priser måste du sätta på dina glassar för att kunna göra en vinst och ändå vara konkurrenskraftig, och hur mycket kommer du att behöva sälja för att täcka dina fasta kostnader? Vet du vad din utrustning, ingredienser och råvaror kommer att kosta?

Glassproduktion

Glass är en blandning som omvandlas till en fast men mjuk konsistens genom att ingredienserna blandas och kyls ned samtidigt. Glassen ska sedan förvaras och avnjutas i samma kalla tillstånd.

När du har bestämt dig för att starta tillverkning av glass skall du besluta sig för vilken tillverkningsmetod som passar dig bäst. Det finns två tillverkningsalternativ: hantverkarmässigt tillverkad glass på naturliga ingredienser och glass tillverkad på färdiga smakaromer. Om alternativ ett är lockande måste du vara införstådd med att det krävs en del förkunskaper för att tillverka glass på naturliga ingredienser. Beslutet av tillverkningssätt styr vilken produktionslokal och utrustning du behöver för att du ska kunna komma igång med din verksamhet.

Standard glass görs huvudsakligen på råa ingredienser som mjölk, ägg, socker, frukt och delvis tillagade råvaror. Ingredienserna innehåller proteiner, vitaminer, fett, fasta ämnen och socker. Samtliga har en avgörande betydelse för slutresultatet. En bra början för god glass är givetvis att den görs på ingredienser av hög kvalitet. Det krävs dock mer än så för ett bra slutresultat.

Förvandlingen från blandning till glass är också viktig och bör utföras på rätt sätt, med rätt utrustning. En glassmaskin håller i många år och är en viktig investering för dig som glasstillverkare. Maskinen ska vara pålitlig och enkel att reparera och använda. Dessutom ska den vara enkel att rengöra och kunna ta fram olika typer av smaker. Slutanvändaren är trots allt glassexpert och inte glassmaskinsexpert.

Så fungerar en glassmaskin

Maskinen ska tillverka glass som är fri från bakterier samtidigt som den ska uppfylla kundernas alla smakkrav - det är trots allt de som betygsätter både tillverkaren och glassen.

Den moderna glassmaskinen förvandlar glassblandningen till glass. Vätskan hälls ned i en cylinder av rostfritt stål som har kylts ned till minusgrader. Glassblandningen fryser så fort den kommer i kontakt med cylinderväggen. Ett blandarblad rör sig inuti cylindern och skrapar av lagren av glass som bildas på väggen, samtidigt som det snabbt vispar in luft i blandningen. Luften stannar kvar i den frusna glassen och gör den mjuk och luftig.

Det som kännetecknar hemgjord glass är renheten i de råa ingredienserna och den speciella kvaliteten på slutprodukten som uppnås tack vare den unika tillverkningsprocessen.

Vilken utrustning behövs för produktionen?

I den industriella metoden ligger fokus på grossistmarknaden. Med denna metod kommer du att behöva sälja stora volymer av produkter, och din inställning till produktion bör återspegla detta. Mängden investeringar kommer att vara högre och startkostnaden kommer vanligtvis att hamna på minst några hundra tusen och uppåt.

Kanske den enklaste metoden för tillverkningen är hantverksmässig produktion eller traditionell metod, många hantverkare skulle säga att det också ger bättre kvalitet.

Små partier kan produceras enkelt med bara en eller två maskiner. En glassmaskin med en produktionskapacitet på 10-30 kg/h kommer att göra det möjligt för de flesta nystartade företag att komma igång, men större utrustning kan behövas, om du vill sälja som grossist eller redan har en befintlig kundbas. Större glassutrustning gör att du kan frysa flera kastruller av varje smak i samma parti och snabbare produktion. 

Storleken på utrustning du behöver beror inte bara på mängden produkter du vill producera, utan även på glassproduktionslokalen, förråd storleken, om en 3-fas elförsörjning finns tillgänglig, och inte minst på din budget.

Marknaden

Glassbranschen är väldigt beroende av vädret, särskilt om du säljer direkt till kunderna. Glassäsongen är kort och vill du sälja får du vara på alerten. Är vädret taskigt får du knappt några kunder alls, men det ska heller inte vara för varmt eftersom folk då hellre ligger på stranden. Den ideala temperaturen är mellan 20 och 22 grader.

Vi i Sverige äter i genomsnitt 10-12 liter glass per person och år. Det är speciellt kulglass och glasspinnar som folk köper spontant när de är ute i solen.

Du kan sälja dina glassprodukter direkt till konsumenter eller leverera och sälja via andra återförsäljare. Styckglass och kulglassen kan du ställa ut i frysboxar som du ex. placerar på olika försäljningsställen. Ta kontakt med restauranger, matgrossister och livsmedelsbutiker.

Fokusera på att bygga upp varumärket kring produkterna. Utveckla bra kvalitetsprodukter, satsa på äkta råvaror, helst inga färg- eller smakämnen.

Hitta din nisch. Som glassproducent kanske du vill sälja glassar som ser ut som fotbollar eller björnansikten? Testa olika smaker av glass. Unika smaker kan vara ett bra försäljningsargument.

Håll glasskurser. Exempelvis en heldag där du tillsammans med deltagare bereder ett antal olika glassmeter som ni sedan smakar av i ett glasstest för att jämföra smak, färg, konsistens och annat intressant.

Säljer du från en glassdisk är personlig utseende väldigt viktigt. Du vill att kunden skall förstå skillnaden mellan olika glassdiskar.

Tillstånd

Innan du startar din livsmedelsverksamhet måste du ansöka hos miljöförvalt­ningen för att få den registrerad eller godkänd.

Innan du bestämt dig för en lokal måste du kolla upp vilka andra tillstånd och anmälningar som kan behövas.

Lokalen skall vara utformad och tillräcklig stor så att verksamheten kan bedrivas på ett hygieniskt sätt. Det skall bl.a. finnas utrustning för kylning och kyllagring av produkter. Kontakta miljöförvaltningen för att få mer information.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image