Gårds Glass konceptet

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

I Sverige älskar vi glass och konkurrensen mellan glasstillverkarna verkar vara tuff! Den lilla lokala glassfabriken är här för att stanna och utbudet av små lokala glassproducenter växer över hela landet. Även allt fler befintliga mjölkbönder satsar på egen glasstillverkning.

Details

För att lyckas gäller det att satsa stenhårt på lokal förankring och att våga ta betalt.

Färdigt koncept underlättar. För några år sedan etablerade sig det holländska företaget Gårdsglass i Sverige. De erbjuder ett koncept med maskin, förpackningar och recept. Genom att använda sig av försäljningskanaler som stormarknader, restauranger, events och en terrass på gården kan lantbrukare skapa ett mervärde på sina värdefulla, naturliga produkter.

Enligt etableringen har sedan dess ett tiotal gårdar startat med egen glasstillverkning. Orsaken är att det blir allt svårare att få lönsamhet i mjölkproduktionen och att tillverka glass blir ett sätt att få bättre betalt för råvaran. Gårdsglasskonceptet passar framför allt dig som är lantbrukare, tillverkar mjölk på en bondgård eller liknande.

Vad är gårdsglass?

Begreppet Gårdsglass innebär färska produkter från den lokala regionen - alltså från bönder i Sverige. Det här är verkligen bra eftersom man då kan göra familjeutflykter runtom i Sverige till gårdar där man tillverkar Gårdsglass. På de här gårdarna tar man tillvara värdefulla och naturliga råvaror från den egna gården så som mjölk och grädde, men även frukt och bär.

Start paketen innehåller ca 400 recept och nya recept skickas 2 gånger varje månad. Glass och sorbet är särskilt uppskattad av restauranger och möttes med stor entusiasm av allmänheten som kommer tillbaka för att njuta av "Gårdsglass" upplevelsen.

Gårdsglasskonceptet

Gårdsglasskonceptet innebär att man som glassproducent får utbildning i glassproduktion, stöd i alla tänkbara frågor, all rekvisita som behövs (maskinpark, vitriner, skålar etc.), hjälp med marknadsföring och tillgång till över 3000 recept. Man förbinder sig att från företaget köpa de ingredienser man inte själv har (som choklad, vanilj, nötter) men i övrigt är man en helt självständig företagare.

För gårdsglasskonceptet betalar man 1,3 miljoner kronor plus ev. ombyggnation, men det går att ansöka om investeringsbidrag som täcker en del av kostnaderna.

Gårdsglassen ligger i premium segmentet där glassen kostar 100 kronor per liter. Det är ganska logiskt annars. Syftet är ju att få bättre betalt för sin råvara. Trendanalytiker menar att framtiden ser ljus ut och att premium segmentet kommer att växa eftersom ursprung blir viktigare. Då finns det utrymme för fler gårdsmärken.

Läs mer på www.gardsglass.com

Så fungerar det

Gårdsglass är ett koncept skapat för mjölkbönder så att de själva ska kunna förädla sin egen mjölk och på så vis få en extrainkomst till gården. Gårdsglassen finns i 21 länder, och har blivit mycket framgångsrikt. Med dagens låga mjölkpriser är det många bönder som ser sig om efter alternativ för att ha råd att ha kvar djuren på gården.

Men att starta glassfabrik är inte gratis, det kräver en ganska stor investering i både pengar, arbete och tid. Det krävs också personer som arbetar med glassproduktionen. När alla råvarorna är klara är det dags för glasstillverkning.

Din gårdsglass bygger du på en bas av grädde, mjölk, socker och ägg som smaksätts med saker som kaffe, lakrits, frukt, choklad och bär. Man är noga med att råvarorna helst ska vara lokala, och att glassen ska vara utan onödiga tillsatser.

När mjölken kommer in i fabriken börjar en person att separera fram den grädde som behövs medan de andra två börjar dela fram äggulan. Det är många ägg som ska knäckas, 130 gulor behövs för en sats glassmet, och det görs sju till nio satser per dag. Jobbet är tidskrävande, och skulle kunna undvikas genom att man istället för färska ägg använde gula på dunk, men risken är att glassen blir helt enkelt inte lika god.

Glassäsongen behöver inte bli kort. Skaffa en mobil skopglassvagn och rulla ut och sälj pinfärsk glass på marknader och mässor, och tanken är att glassen också ska finnas att köpa i livsmedelsbutiker och restauranger i närområdet.

Lokalt och närproducerat

Fler och fler börjar intressera sig för hur glass tillverkas och det finns faktiskt folk som gör ekologisk glass. Men var någonstans glassen är producerad verkar också bli mer och mer intressant och ord som lokalt och närproducerat dyker numera upp i glassreklam.

Nästan hälften av de svenska konsumenterna anser att det är viktigt att maten är lokalt producerad och det beror på att man vill främja kortare transporter och en mer levande landsbygd.

Marknaden

En möjlighet att sälja glassen är helt enkelt att sälja den från en terrass eller butik på din egen gård! Många lantbrukare använder redan sina faciliteter som en extra underhållningsfaktor för att föra folk närmare deras gårdar. Nuförtiden bor många av oss i ett stadsklimat och folk vill ofta ha lite lugn och ro och komma bort från stadslivet för en dag. Vad kan vara mer avslappnande än att spendera en dag på en gård där den godaste glassen finns i oändligt många smaker? Du bör utnyttja denna frestelse. Den ger dig möjligheten att locka ett större antal besökare till gården vilket givetvis resulterar i en större glassförsäljning!

Under loppet av ett år äger olika evenemang rum, ex. marknader, koncerter, shows, festivaler etc. Varje gårdsglass producent tilldelas en glassvagn. Den är speciellt designad för att sälja gårdsglassen på olika evenemang och håller glassens rätta temperatur. En av de viktigaste fördelarna med glassvagnen är att den ger dig möjligt att tjäna mer pengar på samma mängd glass.

I en restaurang njuter gäster av en dessert efter en god måltid. Många gånger efterrätter är glassdesserter vilket betyder att det finns stora möjligheter att sälja din glass till restauranger. Nuförtiden är man mer medveten om att göra hälsosammare val. Din gårdsglass passar perfekt i det sammanhanget, den innehåller inte några onaturliga tillsatser såsom färgämnen, stabiliseringsmedel, smakämnen etc.

Stormarknader finns överallt! Du kan använda stormarknader som distributionskanal. Gårdsglass har speciella glassmontrar som är lätta att transportera och använda. Om du kontaktar regionala stormarknader och placerar ut reklam-montrar i dem ger det dig en otrolig möjlighet att öka exponering hos konsumenterna, med minimala kostnader.

Investeringsstöd

För alla som vill utveckla sitt företag på landsbygden finns möjlighet att söka investeringsstöd. Stödet ska underlätta för dig att utveckla ditt företag, anpassa det till nya förutsättningar, öka kvaliteten i produktionen, stärka konkurrenskraften, osv. Du söker stödet hos Länsstyrelsen eller Jordbruksverket. Läs mer om stödet och hur du söker det på: www.jordbruksverket.se och www.lansstyrelsen.se


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image