Korvtillverkning

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Företagare som är intresserade av korvtillverkning måste köpa yrkesmässig utrustning och material, använda master recept samtidigt lyda myndigheternas riktlinjer för kvalitet och sanitet.

Details

Att gå längre än småskalig korv produktion kräver en strömlinjeformad verksamhet som inte slösar material och har en stor kundbas. Som belöning för detta arbete, att öppna en egen korvfabrik kan erbjuda obegränsade möjligheter till utveckling och tillväxt. Men en hel del expertis krävs för att börja tillverka korv.

Korvtillverkning är en verksamhet som passar dig som har funderingar på att starta hantverksmässig köttförädling av något slag och som har tillgång till kapital, lokaler, bra recept och försäljningskanaler.

Innan du börjar

Gör en inspirationsresa i charktillverkning och besök lokala charkuterister och slaktare för att hämta inspiration och kunskap. Kontrollera korv recept som du väljer att se om du har den utrustning som krävs. Om receptet kräver en mixer, se till att en mixer är tillgänglig eftersom strukturen kommer att skilja sig om blandning sker manuellt. Blandningen blir inte lika homogen om den blandas för hand, speciellt om du blandar en stor mängd.

Bekanta dig med grunderna i korvtillverkning. Forska de typer av djur som används, de bästa köttbitarna för vissa korvar, fett till kött förhållandet du vill använda, hur du slaktar djur eller var du kan köpa det kött som du behöver, nödvändig utrustning, och marknaden du vill rikta dig på.

Experimentera med att göra korv hemma. Bestäm om du vill skapa vanliga eller högkvalitativa produkter, samt utveckla recept som hjälper dig att stå ut från konkurrenterna.

Undersök din marknad

Kolla in andra lokala korvtillverkare och hur de prissätter sina produkter, och ta reda på hur mycket efterfrågan det finns för korv genom att kartlägga konsumenter och lokala marknader.

Välj en plats för din anläggning där kunderna har en tydlig efterfrågan på din produkt. Diskutera inköp och distribution med lokala bönder, slaktare, butiker och restauranger.

Skapa en affärsplan

Använd detta för att planera din finansiering, vilken typ av utrustning du behöver, hur du kommer att producera dina korvar och hur du ska marknadsföra dina produkter, inklusive hur dina korvar kommer att vara unika eller fylla ett tomrum på den lokala marknaden. Använd affärsplan för att få finansiering, om det behövs. Se till att planen är så proffsig som möjligt.

Komma i gång

Hitta utbildade och erfarna medarbetare om du behöver extern personal för att börja producera och distribuera korv. Köp utrustning och material som uppfyller dina nuvarande och framtida behov. Förbered till exempel knivar, vågar, skärbrädor och termometrar för att mäta temperaturen under processen. Städning av utrustningen är nödvändig för att undvika kontaminering och tidig förruttnelse av den färdiga produkten. Redskapen tvättas med flytande tvål så det är lätt att skölja och det finns inga rester. Låt lufttorka före användning.

Förbered ingredienserna som ska användas i korvreceptet som du väljer. Se till att följa de exakta mätningarna för att uppnå goda resultat. Om du vill improvisera med receptet kommer troligen kvaliteten att variera. Märk de förpackade färdiga produkter innan du förvarar i en frys eller kylskåp. Märkningen ska omfatta bl.a. vikten på den förpackade produkten, utgångsdatum och tillverkningsdatum. Gå på Livsmedelsverkets hemsida och se vad som gäller.

De packade och frysta korvarna kan nu säljas direkt till köpare eller till den lokala marknaden. Utveckla en webbplats och postorderkatalog för att öka exponeringen och order. Öka marknadsföring under semestern då efterfrågan på korvar är hög.

Hur du gör korv

Att göra korv är en av de förlorade konster som egentligen inte är så svårt som det låter. Det finns tre typer av korv: färsk korv, halvtorr korv och torra rökta korvar. Du kan röka korv eller koka dem i vatten. God korv handlar om balans. Balans av kött, fett och salt, balans av kryddor och örter.

Utöver dessa "regler", din ingredienslista begränsas endast av din fantasi. Du kan slänga in så många eller så få örter och kryddor och andra smakämnen som du vill. Vilken vätska att använda? Allt från vatten till fruktsaft till vin till grädde. Vad för slags kött? Vanligtvis fläskkött, men nötkött och lamm är också bra, liksom vilt. Vill du ha en fin grind eller en grov? Hur mycket fett? Det vanliga är 25-30 procent, men du kan gå så högt som 50 procent.

Säkerhetsrutiner vid korvtillverkning

När du gör korv är hygienen en av de viktigaste ingredienserna i alla recept. Att slarva med handtvätt och hygienen kring hanteringen av råvaror som rått kött, kan leda till allvarliga konsekvenser. Korv är säkrare för konsumtion än vissa andra kött på grund av effekterna av salt, pH, härdning, torkning och kokning, som bevarar produkten och eliminerar bakterier. Ändå måste korvtillverkare noga följa säkerhetsföreskrifter.

Under korvtillverkning, bör du använda handskar vid hantering av ingredienserna. Välj endast kvalitetskött för framställning av korv så att kvaliteten på den färdiga produkten inte offras. Var försiktig med den tid och temperatur vid produktion av korv eller andra köttprodukter, eftersom dåligt tillagat kött kan leda till matförgiftning. Se till att städa all utrustning som används och förvara produkterna enligt rekommendationer.

Tillstånd

När du startar en livsmedelsverksamhet måste dess anläggning antingen registreras eller godkännas. I de flesta fall ska livsmedelsanläggningen registreras hos kontrollmyndigheten, vilket vanligtvis är miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun. I vissa fall ska anläggningen registreras hos eller godkännas av Livsmedelsverket eller Länsstyrelsen.
I vissa fall måste anläggningen godkännas innan verksamheten startar. Det gäller bland annat ifall du ska starta ett en korvtillverkning. Vid godkännandeprövning granskar kontrollmyndigheten lokaler, inredning och utrustning samt företagets system för egenkontroll. Om du gör några betydande förändringar i din verksamhet eller överlåter verksamheten till någon annan måste du upplysa kontrollmyndigheten om det.

Kommunen tar ut en avgift för registrering eller godkännande av livsmedelsanläggning. Det är den enskilda kommunen som bestämmer kostnaden. Förutom ansökningsavgift tillkommer en årlig kontrollavgift.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image