Därför startar allt fler svenskar eget företag

Allt fler svenskar startar eget. Det är en tydlig tendens under det senaste decenniet som tagit fart i samband med digitaliseringen. Numera är du inte fysiskt bunden till en specifik plats på samma sätt som du var tidigare, och fördelarna med att ha eget är många. 

Men varför har det blivit så populärt att ha eget? Och vilka är några av de egenskaper du behöver besitta för att bli en framgångsrik entreprenör? Vi förklarar detta i mer detalj nedan:

Möjlighet att göra det du tycker om!

En av de främsta anledningarna till att vara egen är att du kan arbeta med något du faktiskt tycker om. Flera undersökningar har gjorts som visar på att egenföretagare är lyckligare än anställda. Om du är eller har varit anställd vet du troligen hur det är: du tvingas att göra en massa saker som inte alls tycker är roligt. Som egenföretagare har du större möjlighet att arbeta med det du faktiskt tycker om (även om det såklart inte gäller alla arbetsuppgifter).
Är din hobby idrott, sport, musik eller fotografering? Tänk om du också kunde tjäna pengar på hobbyn eller intresset! Det är inte en slump att många tidigare elitidrottare blir entreprenörer - just för att då får de arbeta med något de tycker om.

Roligt arbete blir bättre arbete

Du gör också bättre ifrån dig om du arbetar med något du tycker om. Det säger sig själv. Om du fyller din idag med arbetsuppgifter du tycker är tråkiga kommer du göra ett sämre jobb i slutändan eftersom du är mindre motiverad.
Arbetar du däremot med något du faktiskt tycker om kommer du göra ett bättre jobb - och affärerna kommer gå bättre. Win-win med andra ord!

Fler jobbmöjligheter

Bollen är satt i rullning! Fler och fler företag väljer att anställa mindre företag eller frilansare på ad-hoc basis istället för den traditionella anställningsformen. Det ger dig som entreprenör än fler möjligheter att hitta potentiella kunder.
Fler och fler företag inser denna förändring vi upplever i dagens värld med nya möjligheter att få tag på rätt kompetens vid rätt tidpunkt. Perfekt för dig som entreprenör!

Några egenskaper hos en entreprenör

Att gå igenom alla egenskaper du behöver ha för att bli en lyckosam entreprenör skulle ta lång tid. Men det finns några egenskaper en entreprenör, oavsett vilket område du arbetar i, behöver:

• Förmågan att kunna tänka unikt, eller ”outside the box” som man säger på engelska
• Se motgångar som en möjlighet istället för ett hinder
• Uthållighet - att fortsätta jobba utan att ge upp i förtid
• Vara medveten om och inställd på att leva snålare under en tid

Som entreprenör har du många fördelar. Men det finns naturligtvis också hinder och svårigheter som inte uppstår i samma utsträckning när du är anställd. Osäkerheten är en viktig sådan - du vet inte lika säkert hur många kronor kommer in på kontot nästa månad på samma sätt som du vet när du är anställd.

photo 1512758017271 d7b84c2113f1

Liknande tankesätt hos entreprenörer och pokerspelare

Tankesättet och egenskaper hos en entreprenör skiljer sig inte mycket från det hos till exempel en pokerspelare. Det är viktigt att använda sig av matematiskt och strategiskt tänkande för att bli framgångsrik. Att arbeta långsiktigt, inte låta känslor ta över för mycket och hålla sig till en plan. Du behöver en noggrann utstuderad taktik och strategi som du måste hålla dig till för att bli framgångsrik.

Våga ta steget

Låter fördelarna och möjligheten som något attraktivt? Och känner du att du besitter de grundläggande personliga egenskaperna för att starta eget företag? Våga ta steget! Du kommer aldrig veta helt säkert om du blir en framgångsrik företagare innan du testar. Enda sättet att veta är att sätta igång! Lär dig på vägen. Lär dig av misstagen. Kämpa vidare. När du väl nått över den berömda tröskeln och känner dig tryggare i dig själv kommer du bara ställa dig en enda fråga: Varför började jag inte tidigare?

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image