Biluthyrning

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Ett biluthyrningsföretag hyr ut bilar till kunder för tillfälliga perioder, vanligen från några timmar till några dagar eller veckor. Anledningar till att folk vill hyra en bil kan vara olika - när man är borta från hemmet, på semester eller i affärer, eller har behov av alternativ transport när ett fordon repareras.

Details

En biluthyrning kan vara en lönsam verksamhet, särskilt om du är en serviceinriktad person och befinner dig på rätt plats. Det krävs naturligtvis ett visst kapital för att starta, men hur mycket kommer att bero på storleken på din anläggning. 

Bor du i ett område som är ett turistmål, ligger nära flygplatsen, ett livligt kommersiellt centrum eller terminal? Bra. Människor som går till dessa platser har en sak gemensamt: de behöver ofta en bil för att få komma fram.

Innan du börjar

De flesta uthyrningsfirmor ingår i stora kedjor, som gör att de kan sänka sina priser. Ett av de viktigaste beslut du kommer att göra är vilken typ av biluthyrning du vill driva – franchise, som oberoende förare ansluten till en bokningscentral eller som en förlängning av en bilhandlares verksamhet. Varje typ har sina fördelar och nackdelar, och du behöver göra marknadsundersökningar för att kunna avgöra vilket som är det bästa alternativ för dig. 

Som fristående nystartade biluthyrningsfirma måste du utveckla din nisch. Stora aktörer på uthyrningsmarknaden kan hyra bilar ute billigt på grund av den höga volymen, så vad kan du erbjuda för att skilja dig själv och bygga upp en lokal kundbas? Ligger du nära flygplatser, hotell och tågstationer? Har du kontakter inom eventbranschen? Gör en förstudie och avgör om, och vilken typ av biluthyrningsföretag är lönsamt på den plats du planerar att arbeta i.

Ta reda på om din planerade platsen har tillräckliga potentiella kunder och hur många andra biluthyrningsföretag redan finns i området och vilka typer av bilar som de tillhandahåller. Din förstudie kommer att hjälpa dig att bestämma vilken typ av verksamhet har bäst chans att lyckas, till exempel hyrbilar, franchising eller limousineservice, baserad på konkurrenterna och marknaden på din valda plats. 

Om du är mest intresserad av resemarknaden du skulle du kunna hyra bilar till resenärer som inte vill åka med sina egna fordon. Står du nära eventbranschen kan du hyra bilar vid olika händelser vilket innebär att du skulle hyra ut din flotta för bröllop, studenten och andra speciella evenemang. En annan nisch är uthyrning av den lyxiga sport bilar. Som namnet antyder, du hyr bilar som de flesta människor annars skulle aldrig ha råd att testa. 

Hitta eventuell personal som du behöver för att rengöra, underhålla och reparera hyrbilar, svara i telefon och ta reservationer. Skaffa kartor och broschyrer av området som ska visas i bilarna, på ditt kontor eller i väntrummet.

Börja i liten skala

Starta ett företag som erbjuder biluthyrning kan låta dyrt. Men du kan också börja med några fordon och bygga upp verksamheten därifrån. Största utmaning vid starten är att få din tjänst känd. Du måste utforma en marknadsföringsstrategi. När du hittar din nisch på marknaden måste du annonsera det unika i din tjänst. Du bör nog satsa på en kreativ marknadsföring och använda alla kanaler som inte kostar mycket eftersom du skulle förmodligen arbeta med en begränsad budget i början. Du kan hålla dina kostnader så låga som möjligt genom att minimera kostnader och göra mindre reparationer och underhåll på egen hand.

Samla din flotta

Det viktiga här är bestämma om du direkt kommer att köpa din flotta (kan bli dyrt) eller i stället hyra fordon. Kända biluthyrningsföretag söker ofta drivna entreprenörer och mot en fast avgift förser dig med en vagnpark. Inledningsvis din flotta inte behöver vara stor, men tänk på att ju större din flotta desto större är dina inkomster. Som vägledning, sätt dig alltid i dina kunders skor – dina bilar måste vara väl underhållna och tillgängliga. Anlita egen underhållspersonal kan vara dyrt i början så det är värt att skriva ett avtal med en lokal verkstad.

Bygg din flotta. Den typ av bilar du behöver köpa beror på din typ av uthyrningsverksamhet. Till exempel, om du vill att ditt företag ska fokusera på att hyra bilar för speciella tillfällen, skulle det vara bra att investera i limousiner eller SUV. Om du befinner dig i ett område med en oländig terräng, investera i fyrhjulsdriftbilar blir förnuftigt. Eftersom dina kunder kommer att förvänta sig en fin bil för sina pengar, bör du alltid erbjuda nya fordon och hålla dem väl underhållna.

Välj en säker parkeringsplats. Oavsett om ditt företag börjar från ditt hem eller ett litet kontor, bilar i din flotta behöver en säker parkeringsplats. Välj att hyra utrymme i ett bevakat parkeringsgarage om du inte har tillgång till ett lämpligt p-område själv. Du bör också tänka på att investera i kameror och larmsystem för att skydda dina investeringar.

En annan viktig del i att driva en biluthyrning är att hålla dina bilar igång. När dessa är ur funktion, du kommer att förlora pengar. Om du inte har råd att ha en egen underhållspersonal ännu, överväga att arbeta ut ett arrangemang med en verkstad du litar på. Eftersom du kan vara föra dem en hel del affärer i framtiden, kan de vara villiga att minska dina kostnader för arbetskraft på reparationer.

Skaffa försäkring

Alla bilarna måste täckas av försäkring. Du kan diskutera detaljer med din försäkringsrådgivare, men du vill ha tillräcklig täckning för att betala för eventuella skador på fordonen och förarna om orsaken till en olycka är mekanisk. Kom ihåg att detta kommer att bli en av dina primära utgifter - det är inte något du vill snåla på. 

Utforma ett hyreskontrakt och bestäm dina förutsättningar för uthyrning av fordon. Om hyresperson vill undvika tilläggsavgifter, skall de lämna tillbaka bilen i det skick de hyrde den och de får inte ha överskridit en överenskommen körsträcka. Besluta om en minimiålder för kunder och se till att kontrollera att alla som hyr har ett giltigt körkort. När du har studerat detaljer i din verksamhet, skulle det vara en god idé att konsultera en advokat/jurist för att se till att alla aspekter i ditt kontrakt är lagliga och bindande.

Kurs för dig som skall starta och driva biluthyrning

Det krävs yrkeskunnande för att starta biluthyrning. För att driva yrkesmässig uthyrning av bilar behöver du tillstånd från Transportstyrelsen. Enligt gällande lagstiftning skall transportstyrelsen begära att den som söker tillstånd eller skall vara ansvarig för biluthyrning skall kunna dokumentera sitt yrkeskunnande. I praktiken innebär det ett krav på genomgången utbildning. En sådan utbildning ger dig nödvändiga kunskaper om biluthyrningsbranschen och dess regler samt förklarar branschanpassad företagsekonomi, juridiska aspekter m.m. Godkänt prov krävs för att kunna söka tillstånd från Transportstyrelsen att bedriva biluthyrning. 

Hitta en kurs nära dig (kolla på nätet) i att driva och starta biluthyrning som uppfyller kraven enligt Transportstyrelsen. Efter genomgången kurs och godkänt skriftligt prov får du ett examensintyg som utgör underlaget vid ansökan om tillstånd. En tillståndshavare är dessutom skyldig att anmäla de fordon som används i uthyrningsrörelsen till Transportstyrelsen.

Marknadsföring

Bygg en webbplats för att ge kunderna möjlighet att boka hyrbil på nätet. Detta är ett absolut måste om du vill få ett anständigt flöde av kunder. Internet har gett kunderna större flexibilitet och de allra flesta går på nätet för att boka sina hyrbilar. Dessutom räknar de kunna boka och betala online när det passar dem. Det är därför viktigt att du utnyttjar din webbplats (din butik fönster) till sin fulla potential genom att ha ett ordentligt bokningssystem online. 

Marknadsföra ditt företag genom att kontakta lokala bilverkstäder, hotell och andra potentiella samarbetspartners. Gå med i din lokala företagsförening och nätverka med andra lokala företagare för att marknadsföra dina bilar. Annonsera i lokala publikationer.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image