Djurtaxiservice

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Man skulle kunna tro att den som vill åka någonstans med sitt husdjur kan stanna vilken taxi som helst på gatan och åka med. Riktigt så fungerar det inte. Alla taxichaufförer tar inte emot pälsdjur i sina bilar. Inte ens personer som använder sig av ledarhund kan stanna vilken taxi som helst på gatan och åka med. 

Info

Det finns många tillfällen när det kan vara svårt att transportera sitt djur till veterinären eller andra ställen när det behövs. Till exempel om en hundägarens bil har gått sönder eller man helt enkelt inte har en bil. Här finns det ett behov.

Just kärlek till husdjur är ofta orsaken till att människor väljer att starta en verksamhet med djur i fokus. Har du taxilegitimation eller är på väg att skaffa den? Är du en djurvän och älskar hundar och andra sällskapsdjur?

Om du letar efter ett tillfälle där du kan använda din bil och samtidigt arbeta med djur, kan detta vara något för dig. När människor blir medvetna om sina husdjur behov, nya affärsmöjligheter uppstår inom djurvård branschen. En taxiservice för sällskapsdjur kräver en liten startkostnad och du kan börja rekrytera kunder precis så fort ditt tillstånd är klart.

Bakgrund

De flesta stora befintliga taxiföretag har ett antal taxibilar som tillåter djur men oftast inga speciellt utvalda djurvänliga eller allergibilar. Den som åker brukar i stället informera larmcentralen om att man tänker åka taxi med sin hund eller katt och hur stort är djuret är. Då har taxibolaget en information som de kan behandla. Risken innebär att taxiföraren kan vara rädd eller allergisk för hundar eller om man inte har stor tillgång till lämpliga taxibilar som man kan använda i sammanhanget. Säger man ingenting vid beställningen hör man ofta när taxin kommer ”nej tyvärr jag tar inte djur i bilen".

Resenären betalar en särskild avgift för att ta med sitt djur på resan. Avgiften baseras på halva taxameterbeloppet.

AdobeStock 356393606

Innan du börjar

Du behöver fastställa omfattningen av din verksamhet. Hur långt i orten är du villig att resa för att tillhandahålla tjänster till dina kunder? Initialt blir det bäst att hålla sig mer lokalt och expandera ytterligare eftersom ditt företag vinner mer popularitet.

Innan du startar denna typ av verksamhet skulle det vara en bra idé att skapa samarbeten med andra företag som servar eller hanterar husdjur. Hålla partnerskap kommer att öka chanserna att du inhämtar fler kunder för ditt företag som de kommer att hänvisa sina kunder till dig och vice versa.

Köpa utrustning

Ett fordon kommer att vara din största startkostnad, om du inte redan äger en som kan användas som en husdjurtaxi. Skåp- eller transportbilar är idealiska för att bära stora lådor, men även vanliga kombibilar kan fungera alldeles utmärkt för transport av mindre djur. Oavsett vilken typ av fordon du väljer att använda det bör vara luftkonditionerade, väl underhållen och ren. Du bör också ha ett antal lådor i olika storlekar för att kunna transportera fler husdjur samtidigt.

Så funkar det

En djurtaxiservice transporterar vanligen husdjur till och från ett antal olika platser för både privata djurägare och företagskunder. Privata djurägare kan kräva ett husdjur taxi vid flytt eller vid transport till en flygplats, tågstation, veterinär eller annan plats. under inkluderar djuruppfödare, veterinärer, kennlar, djur centra och djursjukhus.

Taxitjänsten kommer att kräva ett bra fordon för att tillgodose behoven hos husdjur. Djuren borde det ha gott om utrymme och säkra fronter. Håll det väl utrustat med allt vad det innebär och tänk på alla säkerhetsföreskrifter vid transport av sällskapsdjur.

Eftersom du kommer att göra det mesta av arbetet på fältet du behöver inte ha fast kontor på avenyn. Dina taxitjänster vanligen kan du erbjuda från ett hemmakontor eller ett externt kontor som kan ta och hantera dina bokningar.

Djurtaxibilarna är ofta luftkonditionerade, och innehåller säkra djur behållare för smådjur och en bur för större djur såsom hundar. För ledarhunden betalas ingen avgift.

AdobeStock 301393314

Marknadsföring

Med antalet fyrbenta familjemedlemmar på uppgång och tillgänglig fritid på nedgång, är det fler och fler djurägare som vänder sig till djurtaxitjänster för att skjutsa sina "barn" till veterinären, kennel och träningar och tävlingar.

För att få i gång din verksamhet behöver dina kunder veta att du finns. Tryck egna reklamobjekt som musmattor, kylskåpsmagneter och små kalendrar med ditt företags logotyp och telefonnummer. Ge de objekt till kunder som små tack gåvor men även som en påminnelse om att göra ytterligare beställningar vid behov i framtiden.

Det bästa stället att annonsera är att göra det direkt på fordonet som du använder för att tillhandahålla taxitjänster. Fordonet kommer att fungera som en rörlig reklam för dina tjänster och kommer att vara synlig för målgrupp när den är parkerad på olika strategiska ställen.

Det är också lämpligt att skapa ett visitkort eller flygblad som du kan lämna på olika djurvänliga ställen såsom veterinärkliniker, hundanläggningar, kennelklubbar och mässor. Ge så mycket information som möjligt om priser, tider och reservation för specifika tjänster och ett telefonnummer och e-postadress för ytterligare frågor. Du bör också överväga att placera tryckta annonser i lokala publikationer, sätta en annons i gula sidorna eller andra online-service webbplatser. 

Ordna en webbplats eller blogg för att annonsera på nätet. Inkludera information om dina tjänster och pris per mil, öppettider och telefonnummer. Också använda webbplatsen för att lämna erbjudanden, kuponger och även visa bilder av nöjda kunder.

Det finns en växande trend för att hålla exotiska husdjur som ormar, sköldpaddor och ödlor, vilket kan tyda på en större potentiell marknad för dig med erfarenhet eller utbildning inom reptil hantering.

Prissättning

Det bästa sättet att avgöra din skattesats för tjänster är att undersöka vad andra husdjur taxi företag tar ut i ditt område eller i städer av liknande storlek. Priserna kan baseras på nedlagd tid i transit, total körsträcka, antalet djur som transporteras, eller en kombination av dessa faktorer. En extra avgift kan också ingå för att täcka kostnader för bränsle och försäkring.

Att köra taxi

För att få köra taxi, dvs. att mot betalning köra allmänheten, krävs taxiförarlegitimation. Efter godkänt prov vid Trafikverket sker en personlig och ekonomisk lämplighetsprövning av Transportstyrelsen som sedan utfärdar yrkestrafiktillstånd för taxi. Taxi kursen som man kan gå hos Svenska Taxiförbundet är inte obligatorisk, men underlättar.

Trafikverket prövar yrkeskunnandet och körförmågan. Transportstyrelsen prövar om du är lämplig som taxiförare till exempel att du inte har gjort dig skyldig till något brott. Du måste också uppfylla vissa medicinska krav där vissa kroniska sjukdom kan vara ett hinder för godkännande. Är du osäker på din lämplighet, kan du ansöka om förhandsbesked från Transportstyrelsen.

Den som ansöker om trafiktillstånd ska visa att han har tillräckliga ekonomiska resurser för att starta och driva företaget. För att driva en taxirörelse måste du ha kapital och reserver på minst 100 000 kr för ett fordon och 50 000 kr för varje fordon som tillkommer därutöver. Observera att du behöver vara 21 år för att köra taxi.

En beställningscentral är en sammanslutning av taxiföretag med uppgift att bland annat ta hand om en gemensam beställningsväxel, sköta trafikledning, reklamationer och fakturering. Naturligtvis kan du driva taxirörelse på deltid.

Krav på taxifordon

För att ett fordon ska få användas i taxitrafik krävs en godkänd taxameter som är kontrollerad och plomberad samt väl synliga prisinformationsdekaler i enlighet med Transportstyrelsens föreskrifter. Taxameter, taxibesiktning och taxiskylt kostar ungefär 25 000 kronor.

Försäkringar

Din verksamhet och dina behov avgör vilka försäkringar du behöver. Försäkringsbolag har ofta paketlösningar med försäkringar som ditt nystartade företag kan behöva. Det gäller till exempel egendoms-, ansvars-, avbrotts- och rättsskyddsförsäkring. En hemförsäkring gäller normalt inte för näringsverksamheter. Kontakta flera olika försäkringsbolag och jämför deras erbjudanden.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg