Bilverkstad

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

De flesta bilmekaniker använder sina kunskapergenom att arbeta för någon annan. Men om du har affärskompetens och tillgång till en del kapital, öppna en egen bilverkstad kan vara en bra idé. Du bör vara medveten om att det tar en hel del hårt arbete naturligtvis, så du måste förbereda detta på rätt sätt.

Details

Bilverkstäder kan vara lönsamma eftersom det finns en bra vinstmarginal och det kommer alltid att finnas en efterfrågan på reparationer.

Innan du börjar

Det finns några uppgifter du behöver slutföra innan du väljer att öppna en bilverkstad. Det absolut viktigaste är att kolla att det faktiskt finns en marknad för din etablering. Dra inte igång utan att egentligen ha kollat om de finns utrymme för din verkstad på marknaden. Finns det tillräckligt stor kundbas där du tänker etablera dig? Finns det andra aktörer på orten?

Om det finns andra, redan etablerade: varför skall folk välja just din verkstad? Kan du konkurrera med de andras priser? Eller ska du kanske ta ett högre pris, men då satsa på ex. grymt bra kundservice? Och i så fall: är folk i tillräckligt hög utsträckning beredda att betala mer för den servicen, eller vill de bara laga bilen så billigt som möjligt? Finns många frågor du bör ha svar på först innan du bestämmer din satsning.

Auktoriserad verkstad

De som har nyare bilar kanske fortfarande har sina garantier kvar och går till en auktoriserad verkstad medan de andra väljer mindre, billigare verkstäder. Auktoriserad bilverkstad innebär att man använder bra reservdelar med garanti, har en tydlig miljöprofil och hög servicenivå. Auktorisation för märken kan vilken verkstad som helst söka numera, men det ställs höga krav på verkstan och mekanikerna. Varje bilmärke har en del baskrav som verkstan skall uppfylla, ex antal mekaniker, grundsats med specifika verktyg, antal platser i verkstan, hur det ser ut inne, ute, i kundmottagning mm.

Startar du från grunden bör du nog räkna med rejäl investering för att uppfylla kraven. De som driver auktoriserade bilverkstäder (för ett specifikt bilmärke) går vidare utbildningar, får servicemeddelanden och har tillgång till senaste mjukvaran osv. 

Angående nybilsgarantin får vilken verkstad som helst utföra service på nya bilar, men garantin gäller förutsatt att verkstan har följt biltillverkaren serviceschema samt använt delar/olja som motsvarar kvaliteten på deras egna delar vanligen kallade originaldelar. Problemet kan bli när det blir ett fel på den nya bilen, och diskussionen uppstår mellan bilservice och ex bilmärkestillverkare ifall servicen är rätt utförd. Små oberoende bilverkstäder har ofta inte mkt att komma med i den diskussionen. Därför väljer fler och fler fria verkstäder att ansluta sig till kända marknadsledande reservdelsförsäljare för att alltid ha tillgång till olika reservdelar och för att ha deras stöd i en sådan diskussion.

Vad du behöver

Gör en investeringskalkyl. Vilka maskiner behöver du? Diagnosutrustning, fyrgasmätare, batteriladdare, handverktyg etc. Givetvis behöver du en bra leverantör av reservdelar! Bilverkstaden kan i vissa fall drivas i ett stort garage vid bostadshuset men ofta hamnar man på industrimark. Du behöver rejäla portar och gott om utrymme att ställa in fordon och till verktyg och lager vilket innebär att ditt garage måste vara ordentligt för att passa som bilverkstad. Du vill kunna ta emot kunderna på ett trevligt sätt. En modern och riktig bilverkstad byggts upp med trevliga utrymmen för kundmottagning, butik och personalutrymmen.

Komma i gång

En av de första saker du behöver göra är att formulera en affärsplan. Och denna plan är mer än bara, "vi ska hyra en butik och fixa bilar för pengarna”. Om vi får tillräckligt många kunder, kommer vi att göra en vinst. Så enkelt ät det tyvärr inte. Din plan bör bl.a. innehålla saker som reklam metoder och kostnader, samt specifika uppstartskostnader som du måste betala, verkstadsmaskiner kan vara väldigt dyra. 

Du behöver inte nödvändigtvis öppna en egen bilverkstad från grunden. Du kan titta på att köpa en som redan finns. Du skulle då redan från början ha en lämplig byggnad att använda, möjligen ett fåtal anställda som kan stanna kvar under det nya ägandet, samt återkommande kunder och en etablerad marknadsförings och kundnärvaro. Den viktigaste fördelen är att du har ett etablerat varumärke, namn som kunderna kommer att känna igen. 

När du startar en bilverkstad, måste du också bestämma vilka tjänster att erbjuda. Du kan specialisera dig på ett visst område som värme-och luftkonditioneringssystem eller bromsar. Eller på vissa typer av bilar. Asiatiska, svenska eller europeiska. Välj ett bilmärke och bli känd expert på att göra reparation för just den modellen av fordon i ditt område. Ditt val bör förstås bero på vilken typ av bilmärken du har erfarenhet av. 

En specialisering skulle dock avsevärt begränsa mängden kunder som din butik kan fånga. De flesta butiker är generella, men kom ihåg att kunderna älskar nischföretag, och om du är specialiserad på motor reparation och felsökning för en viss bilkategori, har du en mycket mer etablerad trovärdighet att börja med. Men ibland är det bäst att erbjuda så många tjänster som möjligt. Även om du eller dina mekaniker inte har erfarenhet av att utföra en viss tjänst, kan du lägga ut den i stället.

Hitta en plats

Om du vill starta en bilverkstad, då kommer du att behöva hitta en lämplig plats. Din position kommer att spela en stor roll i huruvida ditt företag lyckas eller inte. Butiker som ligger längs vägar eller i närheten av städer klarar sig oftast mycket bättre. När du bestämmer dig för en plats, se till att du tar hänsyn till hur mycket hyran kommer att kosta dig varje månad.

Platsen måste också vara planlagd för just din typ av verksamhet. Många gånger en bilverksamhet kommer att begränsas på grund av buller och farligt material. Motorolja, växellådsolja och kylvätska är bara några av de farliga ämnen som du kommer att ha i din ägo på en daglig basis. Dessa material är inte tillåtna i vanliga affärs- eller bostadsområden.

Finansiering

Börja planera vilken utrustning du behöver köpa och hur du skulle finansiera det. Du kanske inte har pengar att betala för allt du behöver för att starta en bilverkstad, så du behöver söka ett lån från en bank eller annan finansinstitution. Du måste betala för byggnaden samt utrustning. Den summa pengar som du måste betala kommer främst att bero på storleken på din verksamhet. Starta en butik som kan reparera upp till fyra bilar samtidigt kommer naturligtvis att vara dyrare än en som bara kan betjäna två. Du kan spara lite pengar genom att hyra utrustning istället för att köpa den. 

En annan viktig kostnad som du måste betala när du startar en bilverkstad är försäkring. Du behöver försäkring för din verkstad i fall det händer en brand, olycksfall eller medarbetare skadar sig själva.

Marknadsföring

Det är viktigt att du planerar reklaminsatser när du startar en bilverkstad. Du kommer att behöva få kunder i dörren. Se till att du får ditt namn i alla lokala kataloger på nätet och konsument webbplatser som handlar om bilar och bilreparation. Annonsera din bilverkstad där bilägare finns. Kontakta lokala bilföretag och erbjud en remiss incitament för dem att få kunder till dig.

Annonsera på skyltar i högtrafikerade områden, i telefonkataloger och i den lokala tidningen. Dessa är alla bra sätt att hålla ditt företags namn framför möjliga kunder. 

Skapa en webbplats som innehåller information om månads-eller veckovis specialerbjudanden, bil tips och kundservice funktioner, som möjligheten för kunderna att kontrollera status för reparationer, komma åt sin bil reparation historia, schemalägga ett möte eller ta emot e-post påminnelser. Inkludera sökord relaterade till din specialisering och områden av service så att den indexeras av sökmotorer. Erbjud länksamarbete till andra bilföretag, som auto lackering, bilrekond företag, bensinstationer, bilsalonger och speciellt bogseringsföretag. 

Ställ in din verkstad så att den lämnar ett gott intryck. Investera i yrkesmässiga diagnostikmaskiner och reparationsutrustning. Se till att dina anställda uppträder proffsigt och lämnar bra intryck. Skapa ett bekvämt väntrum för kunderna.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image