Båtstädning

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Många båtägare tycker om att hålla sina båtar i bra skick, men de vill inte nödvändigtvis spendera tid på att städa dem. De vill hellre vara ute på vattnet och njuta av sin båt än att stå vid kajen och fixa och trixa med den. Båtrengöringsföretag tillhandahåller städning och polering av båtar, så att båtägare inte behöver tvätta sina båtar själva. Du kan starta en båt-städfirma med lite utrustning och små medel. Det finns inte så mycket konkurrens för arbetet, och du får vara ute hela dagen.

Details

Den här verksamheten är rätt för dig som trivs att vara utomhus och arbeta med sina händer. Båtrengöring är manuellt arbete, och det görs ofta vid bryggor där det finns lite skydd från vädret. Det här är också ett företag som kan startas som deltid. Du kan börja med att rengöra båtar på kvällarna och på helgerna, när du inte arbetar någon annanstans. När dina uppdrag växer till en heltidslön kan du sedan övergå från ditt nuvarande jobb till städbåtar på heltid.

Innan du börjar

Innan du börjar, bör du undersöka din lokala marknad för att mäta nivån på efterfrågan. Om konkurrensen finns, försök att bli kreativ och driv fram unika tjänster att erbjuda kunderna. Studera prissättningen och vilka specifika tjänster redan finns på marknaden. Därefter kan du bestämma hur du placerar dig själv för att skapa konkurrensfördelar framför de andra konkurrenterna.

Startkostnaden för ett båtrengöringsföretag är hanterbar. De inkluderar rengöringsverktyg (t.ex. penslar, mopp, handdukar, vakuum och ångrengöring), rengöringsmedel (ex. tvättmedel, vax, glasrengöring, möbelpolish och träpolish), ett fordon för transport av varor till olika platser och släpvagn. Företagare behöver en mindre arbetsbåt så att de kan komma åt skrov på båtar som finns i vattnet. Ett fordon och släpvagn kommer också att behövas för att transportera arbetsbåten till olika platser.

Företagare som vill hålla sina startkostnader så låga som möjligt kan börja med att använda egna fordon och köpa en begagnad arbetsbåt. En arbetsbåt behöver inte vara snygg eller till och med väldigt havsäker, eftersom den i allmänhet hålls i eller runt marinor. Varje gammal liten båt blir bra så länge den är stabil, läcker inte och har en liten motor.

När du inte rengör båtar, som företagsägare beställer du leveranser, schemalägger rengöring, fakturerar kunder och marknadsför din verksamhet.

Så fungerar båtrengöring

Du städar båtar invändigt och utvändigt, inför eller under säsongen, eller gör den rent inför en visning/försäljning. Du utför båtvårdsjobb i olika omfattningar och arbetet kan innefatta till exempel polering, vaxning och teakvård. Exempel på arbetsmoment: tvätta och skölja bort båtens övre sidor och skrov, dammsugning och rengöring av mattor, torka ner fönster, polering av trä och vinyl mm. Under våren behöver båt-plasten vaxas eller lackförseglas.

Det första steget innan du kan vaxa skrovsidor, däck och överbyggnad är att tvätta båten. Om det är svårt att få bort alger och sot bör du i första hand använda varmvatten istället för starkare medel. Därefter kan man börja vaxa eller lackförsegla.

Om du inte vill hand-polera kan du antingen använda en roterande eller en oscillerande maskin. En oscillerande maskin har två huvuden och ger ett bättre resultat. Det finns två stora fördelar med att polera och lägga på vax/lackförsegling med maskin framför att göra det för hand. Jobbet går mycket snabbare. Den andra vinsten är att maskinens skumgummiplatta värmer upp plastens porer. Därmed blir det lättare att få bort smuts och oxidering.

batstadning 2

Gå ut där båtarna finns

Du bör gå där båtarna ligger, typiskt marinor och båtklubbar. Bli bekant med båtägare, båtarbetare och båtförsäljare. Skapa ett flygblad med ditt namn och telefonnummer på den liksom en lista över tjänster du tillhandahåller. Gå upp och ner i hamnen och dela ut dem, prata med folk och fråga om de känner till andra som kanske kan använda dina tjänster. Stoppa in affischer på marina kontor och presentera dig. Personalen kan vara en stor källa till hänvisningar.

Läs om båtar

För att framgångsrikt kunna bedriva båtrengöringsverksamhet måste företagare veta hur man rengör och detaljerar båtar. Du behöver inte några certifikat eller specialiserad utbildning för att starta en båt städfirma, men du kommer att behöva lära dig om de olika material som utgör överbyggnad och inredning av båtar, från glasfiber till duk, teak och mahogny.

Om du inte kan hitta en bekant coach nära dig, be en båtägare att lära dig några knep. Ställ frågor och prata med båtägare om de produkter och rengöringsmedel de föredrar använda på sina båtar.

Tipsa om dina tjänster

Båtklubbar och marinor är några av de mest effektiva ställena att marknadsföra en båtrengöringsverksamhet. Att helt enkelt lägga in flygblad kommer ofta att leda till några kunder, som kan ge hänvisningar till andra båtfolk som de vet.

Ett av de bästa sätten att få nya uppdrag är från båtfolk som ser när du arbetar. Bär en T-shirts med ditt företags namn- och telefonnummer på den. Måla sidorna av din skåpbil och använd en skylt att tipsa om dina tjänster medan du är i småbåtshamnar. Sätt dina broschyrer på marina kontor, på lokala restauranger nära vattnet och i båtutrustningsbutiker. På grund av begränsad konkurrens, kommer båtfolket vara angelägna om att träffa dig och ta reda på vad du kan göra för dem.

En båtrengöringsverksamhets "idealisk” kund är någon som äger en stor båt som de är speciellt måna om och vill hålla i bra skick. En sådan båtägare kommer sannolikt att vara villig att betala för att få sin båt städad, och de kommer förmodligen att ha råd med en städservice om de har råd med en stor båt. Dessutom kommer de mer sannolikt att vilja anlita städservice än att rengöra själva båten, eftersom rengöring av en stor båt tar längre tid än att städa en av mindre storlek.

Du lämnar alltid garanti på städningen. Glöm inte ansvarsförsäkring.

Tänk på miljön

Lär dig att städa båten utan starka kemikalier. När du startar en båtrengöringsverksamhet är det viktigt att noggrant välja rätt rengöringsmedel. De borde vara effektiva, så båtar kan rengöras så snabbt som möjligt. De måste dock vara miljövänliga eftersom de oundvikligen hamnar i vattnet. Alla leveranser som används på båtens utsida bör i alla fall vara biologiskt nedbrytbara.

Undvik också starka, så kallade cleaners. Om det ska användas är det viktigt att späda ut dem rätt.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image