Zorbing upplevelsen

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Tycker man att berg- och dalbana känns väldigt 90-tal? Då är zorbing den perfekta presenten! Ner blir upp och upp blir ner när man rullar, studsar och tumlar utför! En upplevelse som garanterat väcker barnasinnet... Zorbing är den galna sporten som importerats från Nya Zeeland och innebär att man rullar nedför en sluttning, fastspänd i en gigantisk uppblåsbar boll.

Details

Bollen eller Zorben som den kallas är ca tre meter i diameter och består av två lager. Den inre bollen är där dem som "Zorbonauter" sitter fastspända i selar mittemot varandra. Ett luftlager mellan den inre och den yttre bollen fungerar som stötdämpare. När man väl är fastspänd inne i Zorben börjar det roliga, man puttas helt enkelt ut för en sluttning, och väl nere på platt mark igen fångas zorben upp i en fålla.

En annan liknande bollvariant är Funballz som är gigantiska badbollar som gör det möjligt att gå på vatten. Aktiviteten passar utmärkt även för små "upplevare", minimiåldern är 4 år. Bollen har en diameter på 2 meter och maxvikten är 100kg.

Komma i gång

Zorbs kan användas för en mängd olika användningsområden, från familjeattraktion till företags teambuilding aktiviteter, och är idealiska för företagare som söker en unik affärsidé till en relativt liten initial investering. Sommar säsongen i Sverige är begränsad och affärspotential är därför större i södra delen av landet. 

Kolla på nätet och hitta leverantörer som säljer högkvalitativa produkter med rimliga priser och effektiv service. De flesta leverantörer erbjuder hjälp med affärsplanering och initiativ marknadsföring som en del av deras service. Dessutom ger dem råd om försäkringar och hälso- och säkerhets frågor. Skaffa tillstånd/bygglov om det behövs och diskutera med ditt försäkringsbolag om viktiga försäkringar. När du är i gång behöver du fortlöpande utbildning och att genomföra årliga underhåll och säkerhetskontroller. 

Kostnaden för att köpa en Zorb beror givetvis på vilken typ av Zorb du vill köpa. Vatten zorbs är lite billigare och kan börja på ca 7-10000 kr. Mark zorbs kommer att variera från 12- 20000 kr beroende på kvaliteten på material och konstruktion. Återförsäljare och prisinfo kan du hitta/beställa på nätet. Huvud inkomster kommer från uthyrningen av zorbs och sekundära från grundläggande matservice och försäljningsautomater.

Marknaden

Zorbing är rolig aktivitet för barn och vuxna och är perfekt för öppna marknader, fester och företagsevenemang. Vid olika högtider, helgdagar och andra sammankomster, människor spenderar pengar fritt för att bli underhållna. Om det finns en anledning för folk att samlas så har du en händelse och möjlighet att vara på plats. Lokala kullar, parker, lekplatser, fotbollsplaner och skidbackar är andra platser att organisera en zorb händelse på- eller i närheten av dessa. 

Denna nya attraktion kommer att passa in mycket bra i området där det finns en stark turistsektor och massor av intresse för extrema sporter och friluftsaktiviteter. Denna sektor växer och har många aktörer som kan vara dina indirekta konkurrenter. Utrustning kan hyras ut för fester och andra tillställningar. Bollar är inte alltför klumpiga och kan passa in i de flesta fordon. Men, helst kommer du att lämna och hämta utrustningen i en trailer.

Du kan ta ut dina zorbs bollar på festivaler och event runt om i landet. På utvalda datum finns du på olika platser och erbjuder zorbing upplevelse under begränsad tid. Annonsera datum och platser på hemsidan. 

Zorb bollar kan också användas av företagen för marknadsföring och reklam. Reklam zorbs kan komma i en mängd olika färger och sammanhang, och företag kan även ha sin logotyp tryckt.

Zorbing för skolor

Bortsett från att det är väldigt roligt och underhållande för alla, zorbing kan användas som ett bra sätt att aktivera ungdomar och barn. Utforma ett paket speciellt för gymnasieskolor! Zorbing är inte bara ett fantastiskt, unikt sätt att ha kul utan också ett utmärkt sätt att hålla sig i form, särskilt för de elever som kanske inte finner några traditionella aktiviteter tillräckligt spännande. Zorbing kan användas inom skolan på olika sätt, bland annat vid studenten, avslutningar, idrottsdag, idrottslektioner, skolans firanden, insamlingar eller lärare vs elever tävlingar.

Marknadsföring

Zorbing kommer att positioneras som en rolig och spännande attraktion där vänner, familjer och arbetskamrater kan njuta av tiden tillsammans. Du säljer en säker och unik äventyrsupplevelse till kunder lokalt och över hela landet. För att nå ut till kunderna och se till att de kan köpa dina biljetter och få relevant information oavsett var dem än är, samarbetar du med andra turistföretag, både lokalt och utanför ditt område. Rikta din reklam och marknadsföring både till boende som turister.

Även om det roliga, spännande och unik upplevelse kommer vara de viktigaste beten som lockar kunderna till attraktion, prissättning och plats är också viktiga faktorer. Dina priser ska följa en liknande prisstruktur som andra zorbing företag använder och vara utformade för att vara överkomliga för alla som är ute för att uppleva en extrem sport/friluftsliv.

Bokning och presentkort för åkattraktioner kommer du att sälja via telefon, online, från hotellreceptionen, via turistbyrån etc. För att marknadsföra verksamheten kan du använda hemsida, pr, sociala medier, broschyrer. Du kommer att använda priskampanjer innan högsäsongen för att väcka intresse och att uppmuntra försäljningen.

Konkurrans

Även om det inte finns några direkta konkurrenter kommer du att konkurrera med andra aktörer inom upplevelsebranschen som erbjuder liknande produkter eller tjänster. Indirekt konkurrens omfattar bergsklättring, paintball, go kart, kajakpaddling och andra anläggningar. Du kommer också möta en viss konkurrens från lokala present återförsäljare och matställen. Se till att du samarbetar med dem i stället för att konkurrera.

Utveckling

När verksamheten har blivit lönsam, kommer du kanske vilja expandera. Du kan köpa nya zorb bollar och införa fler rullspår som kommer att öka attraktionens kapacitet och erbjuda fler åkningsmöjligheter för kunderna. Detta kommer bl.a. uppmuntra befintliga kunder och fans att återvända till platsen för att prova den nya attraktionen. Du kan även skapa möjlighet att sälja åkturer i en paketlösning. Detta kommer öka vad varje kund genomsnitt spenderar och ger dem samtidigt bättre valuta för pengarna. 

Expansionen kan också ske i receptionen där basutbudet av mat kommer ökas till en mer heltäckande matservice. Initialt skulle det vara mackor, snacks och dricka och senare en destination där familjer kan sitta ner och äta riktig lunch. En liknande strategi kan du använda med souvenir- och presentförsäljning. Inledningsvis skulle försäljningen kunna genomföras från receptionen. Beroende på dina planer kan detta utvidgas till en presentaffär.

Franchisemöjlighet

Zorbing är en affärsidé som är lämplig för alla oavsett tidigare erfarenhet. Denna färdiga, etablerade och testade business kan du också starta som ett franchise koncept om du vill starta ditt företag med utbildning och stöd av befintliga zorbing företag. Som franchise företagare får du en repeterbar affärsmodell och kommer snabbare i gång. Det finns ingen komplicerad installation eller brant inlärningskurva utan du får den utbildningen som krävs, system, struktur och allt annat du behöver. Franchisegivare är med dig varje steg på vägen och har även eget intresse i att säkerställa att ditt företag utvecklas snabbt och lönsamt. För mer information om kostnader, tillgängliga franchiseföretag och hur franchisen fungerar, vänligen läs på nätet.

Viktig information

En av de främsta fördelarna med Zorbing är säkerheten. Man kan göra i stort sett vad man vill med en zorb boll och man kommer inte bli sårad. Zorbing aktiviteter är utformade för att ge spänning och adrenalin utan någon kroppslig skada! Upplevelsen bör dock övervakas av yrkesmässiga instruktörer för att kunna garantera säkerheten! Tänk på att zorbing är olämplig för personer med rygg- och nackrelaterade besvär. Minimilängd är 120 cm, maxlängd 200 cm och maxvikt är 110 kg. Gravida personer kan inte heller delta. Nykterhet är naturligtvis ett krav.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image