Svensexa & möhippa specialist

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Svensexa eller möhippa innan bröllopet. Sumobrottning, gå på spa, testa magdans, paintball eller spela in en skiva. Vad ska man välja? Och vem kan hjälpa till att organisera eventet och hålla i trådarna?

Details

Att starta ett upplevelseföretag och organisera svensexor & möhippor för festsugna gäng kan passa dig som står nära underhållningsbranschen. Party planering kräver dessutom väldigt lite start pengar, så det kan vara det perfekta valet för dig utan kapital.

Historik

Även om formen varierat kraftigt under åren så kan man från litteraturen konstatera att Svensexan har en relativt lång historia i Sverige. Redan under 1600-talet förekommer festligheter med brudgummen och hans närmaste vänner. Vid denna tidpunkt var dock brudgummen själv arrangör och det hela sågs främst som en avskedsfest till vännerna.

En något mer utvecklad version av Svensexan utvecklades under 1800-talet då man i akademiska och militära kretsar bjöd in sina närmaste kamrater för att fira den kommande högtiden. Den starka kamratandan i dessa kretsar höll dock inte alltid med om det som skulle inträffa och därför initierade man bestraffningar för brudgummen som nu lämnade vännerna mot sin fru. Bestraffningarna har dock alltid varit vänligt sinnade och i den starka kåranda som gällde i dessa sällskap handlade det främst om att fira av brudgummen när han nu lämnade ungkarlslivet och det goda kamratlivet.

Även om ordet ”sexa” under 1800-talet syftade på middagen som serverades klockan sex så handlade festerna ganska snart mest om alkohol vid denna tidpunkt. Nöjena var få och att dricka sig själv och brudgummen redlös och samtidigt skämma ut denna var något av festernas största nöjen.

Traditionen med Svensexor för sina nära vänner spred sig ganska snart över landet och redan under 1920-talet arrangerades det Svensexor så gott som i alla delar av Sverige.

Många av de tidiga traditionerna kring Svensexor har funnits kvar tills vår tid, men generellt så kan man nog säga att alkoholen fått konkurrens av en rad andra nöjen som numera ofta spänner över en eller flera dagars Svensexor. Du ser allt oftare firande gäng på fina restauranger, i luftballonger eller på casinot snarare än en brudgum som ramlar omkring på stadens torg i kanindräkt.

Idag ser man betydligt mindre, eller mer sofistikerade varianter, av den bestraffning som tills våra dagar varit del av Svensexan. Numera har traditionen svängt mot att kamraterna gör en heldag där olika upptåg och överraskningar spelar allt större roll och där brudgummen har ”nästan” lika roligt som alla andra i gänget.

Innan du börjar

Starta smått. Eftersom det tar tid att bygga ett gott rykte i underhållningsbranschen, välj att arbeta hemifrån istället för att hyra dyra kontorslokaler, eftersom detta kan vara kostsamt för en begynnande verksamhet. Skaffa rätt försäkringar. Dessa kommer att göra din svensexa företag legitimt. Inte bara kan presumtiva kunder lita på att du inte är en skojare, men det kommer också att ge dina medhjälpare och potentiella kunder den extra skydd mot skador i samband med olyckor.

Samarbeta med en erfaren festfixare för att få erfarenhet och lära sig branschen innan du startar ditt eget företag. Alternativt, kan du erbjuda dina tjänster gratis ett par gånger, så att du kan få erfarenhet och bygga upp en portfölj.

Bestäm hur du tar betalt för dina tjänster. De flesta eventplanerare arbetar per timme eller begär en fast avgift. Andra tar 5 till 10 procent av partiets budget.

Se till att du vet allt om underhållning. Från karaoke utrustning och magiker till discjockeys och liveband, bör du kunna spana ut alla typer av underhållare. Beroende på vilken typ av händelse, kan du behöva ordna turneringar eller tävlingar, spel och även auktioner. Förbereda party och gåvopåsar kan också vara en del av jobbet.

Bygg ditt nätverk

Nästa, bygg ett nätverk som består av branschfolket. Beroende av dina idéer, om din tjänst kommer att tillhandahålla svensexor eller möhippor, behöver du en mängd olika artister som passar behoven hos dina potentiella kunder. Inkludera en mängd olika män och kvinnor med olika profiler och talanger. Det finns mycket att göra på en svensexa & möhippa, därför se till att dina medarbetare faktiskt har talang för att underhålla dina kunder och därmed hålla dem nöjda.

Tänk utanför boxen

Börja med att skriva ner idéer. Om du vill konkurrera måste du skriva ner och utforska de tjänster du kommer att erbjuda som kommer att skilja ditt företag från konkurrenterna. Dessutom måste du skriva ner vilka typer av tjänster som ditt företag kommer att ge. Detta gör att du kan se omfattningen av tjänster i samband med uppstartskostnader som ditt företag behöver för att utvecklas.

Så planerar du

En svensexa kan utvecklas precis hur som helst och om man vill göra det så trevligt som möjligt för alla inblandade bör man förbereda sig väl.

Oftast är det bestman som tar initiativet och arrangerar svensexan men ibland kan det lika gärna vara en god vän (kolla dock med bestman vad som gäller). Uppgiften är dock inte en mans show utan måste samordnas så att alla bidrar med utvalda bitar. Du som arrangören spindeln i nätet och den som samordnar aktiviteterna och deltagarna.

Liksom en resa eller ett äventyr så är föreberedelse nyckeln till ett lyckat arrangemang. Det är mycket att tänka på när du planerar. Arrangera svensexan senast en vecka innan bröllopet. Planera i god tid, börja gärna flera veckor innan svensexan, Informera, om möjligt, bruden eller någon annan i familjen om vilket datum ni väljer så att detta inte förstör något i deras planering inför bröllopet.

Se till att dagen är fylld med aktiviteter så att det inte blir någon dötid. Tänk nytt och innovativt. Samma upplägg och innehåll som en annan bekants svensexa känns torftigt och oengagerat.

Skicka ut ett första mail och låt alla komma med idéer men låt sedan arrangören eller en mindre grupp ta besluten om vad ni skall göra. Demokrati i all ära men om alla ska vara överrens så kan det snarare söndra än berika processen. Sammanställ ett överskådligt program för svensexan.

Kommunicera dagens program till alla deltagare så att alla kan hjälpas åt att komma till rätt plats vid rätt tid etc. Dela gärna ut en kopia av dagens program (dock inte till brudgummen).Boka allt som går att boka. Att komma till en planerad aktivitet som är fullbokad är värdelöst. Samla in allas mobilnummer så att dessa kan bifogas till programmet. Gå noga igenom vilka förflyttningar som behöver göras under svensexan och om det behövs chaufförer eller andra fortskaffningsmedel (när går tågen, finns det taxi, flyg eller dylikt...).

Ekonomi

Tänk på kostnadsnivån så att alla inbjudna kan vara med. De som jobbar har ofta inga svårigheter med att betala för sig men tänk på att de som studerar eller inte har jobb gärna vill kunna följa med. Beräkna kostnaderna för dagen och låt alla bidra med sin andel till en gemensam kassa. Låt en person ansvara för denna och betala för gänget under dagen. Notera att kostnaderna även skall inkludera brudgummens då han inte ska behöva betala något under dagen.

Exkludera gärna kostnaderna för kvällens drinkar, öl, vin till brudgummen i den gemensamma budgeten. Detta kan istället var och en bjuda honom på allt eftersom kvällen går. På en grupp om 10 personer blir det ofta mer än lagom om alla bjuder brudgummen på något drickbart.

Ge någon ansvaret för att dokumentera svensexan med en kamera för att kunna överlämna ett album med bilder från dagen på bröllopet.

Marknadsföring

Marknadsför ditt företag på rätt sätt. Att ha kul på svensexan handlar ofta om att göra gärna sådant som gänget ofta snackat om men som aldrig blivit av. I centrum för evenemanget finns naturligtvis brudgummen. Använd små annonser i tidningar eller flygblad när ditt företag är i inledningsfasen. Utveckla en portfölj. Ta fotografier av de händelser som du anordnar och begär vittnesmål från nöjda kunder.

Som en festfixare, bör du kunna göra allt från att sätta ihop en martinidryck till att planera för ett tropiskt temaparty. Du kommer också att behöva utveckla goda arbetsrelationer med cateringföretag, eventorganisatörer, lokalförvaltare och andra bransch leverantörer.

Stick ut från mängden

Inkludera extra förmåner för att dra uppmärksamhet till ditt svensexaföretag. Tänk på att lägga till limousine transport till och från party arenor. Du kanske också vill lägga andra lyxbetonade eller ovanliga tjänster till parterna för att låta dina kunder att känna sig som kungar på deras speciella dag. Dessutom skulle ytterligare tjänster som ex. champagne paket erbjudanden m.m. också vara lägliga eftersom dessa är de grundläggande fundamenten i de flesta svensexor.

Att du kan fullfölja alla kundönskemål som att boka mötesplatser, spelarenor, boende och liknande kommer också dra kunder till din svensexa verksamhet för majoriteten av kunder vill helst anlita bara en konsult, det blir enklare för dem.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image