Hantverkskurser för barn

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Om du är ett proffs på att skapa ett sortiment av hantverk, att dela dina kunskaper med andra människor genom undervisning i konst och hantverk kan vara en väg till egen verksamhet. Folk letar alltid efter nya kunskaper och tekniker, antingen för att förbättra en färdighet som de redan har eller för att lära sig en ny spännande hobby. 

Details

Skapa en unik miljö som erbjuder väl utrustade studios och tillhörande verktyg i olika hantverksämnen. Klasser undervisas av dig eller andra instruktörer och riktar sig främst till nybörjare. Klasserna erbjuds så ofta du hinner med, månadsvis eller kvartalsvis, beroende på kursers längd och hur många undervisare du använder. Studenter med liten eller ingen erfarenhet uppmuntras att börja med enklare klasser.

Trender inom hantverk

Att arbeta och använda alstren är för tillfället antagligen mer vardagsmode än någonsin tidigare. Antalet hantverksintresserade har ökat, att klä sig personligt är inne, återanvändning intresserar, miljövänliga saker har blivit ett värde i sig. Hantverk lever i tiden, det har förändrats och blivit mer trendigt. Speciellt ungdomens intresse för hantverk tycks ha ökat. Hantverk syns i media, speciellt de sociala medierna. Till exempel bloggarna är mycket populära. Man anser att handarbetet har blivit friare och mer mångsidigt. Toleransen har ökat, olika hantverkstyper har länkats i varandra och man strävar efter något som verkligen är handgjort.

Undersök konkurrenter

Börja med att granska liknande klasser i din stad eller ort. Du vill inte hålla en konkurrerande kurs samtidigt. Dessutom kommer det att vara bättre för din närvaro om du lär en otypisk klass. Detta kräver att du vara kreativ när du planerar läroplanen. Till exempel, om det finns många målarklasser i området, kan du lära något mer specifikt, som "lär dig teckna djur", "skapa egna illustrationer", "porträttmålning" eller liknande. En framgångsrik klass kommer att vara blandning av vad du tycker om att undervisa och vad andra människor kommer att vara intresserade av att lära.

Annonsera för din klass innan du hyr ett utrymme för att lära sig hur mycket intresse det finns för just din undervisning. Du vill inte betala för ett tomt klassrum. Har folk kontaktat dig visar det att de är intresserade av dina kurser.

Leta efter klassrum

Hitta det nödvändiga utrymmet som du behöver för att köra dina kurser. För att undervisa hemma behöver du en tillräckligt stor plats att arbeta och en plats att lagra förnödenheter och färdiga produkter i. Om du inte har tur att hitta egen lokal – var kreativ. Lärande organisationer och studieförbund samtliga hyr frilans lärare för oberoende undervisning under hela året. Hantverk och hobby butiker, konst- och kulturföreningar, små bokhandlare eller presentbutiken kan ha ett outhyrt rum som du kanske kan använda.

Ring lokala bibliotek, allaktivitetshus, konstskolor, konstgallerier och kaféer. Om du håller dina klasser på sommaren, så låt naturen vara ditt klassrum. Dina elever kommer bli förtjusta i att delta i lektioner med inspiration av naturen. Var kreativ om var du håller dina klasser och tänk på icke-traditionella platser som barer och restauranger. Jämför hur mycket avgifter varje plats tar för hyrutrymme.

Skaffa alla nödvändiga material

Även om du får kräva av studerande att köpa sina egna objekt att ta med till undervisningen, finns alltid chansen att några inte gör det, så se till att du har tillräckligt med extra material som du kan sälja eller låna till dem under det första mötet. Förutom de punkter som direkt är relaterade till verkstaden, bör du också ha en anteckningsbok för att markera närvaro, och andra grundläggande kontorsmaterial.

Förbered en läroplan

En hantverkskurs är något för dem som är intresserade av eget skapande. Eleverna får möjlighet att utforska sina kreativa intressen med vägledning från erfarna instruktörer. Kurserna ger dem tillgång till lokal, maskiner och material som annars kan vara svårt att ordna på egen hand. Även om dina klasser är alla praktiska, utan mycket teori och tryckt material, bör du ändå vara klar på vad du kommer att undervisa och hur. För dyra eller mer avancerade workshops kan eleverna be om att få från dig en läroplan, så det lönar sig att vara förberedd. Kursplaner behöver inte vara komplicerade: en enkel steg för steg lista över vad- och hur du kommer att undervisa räcker.

Hantverksverkstad – så fungerar det

Kurser i olika hantverk anordnas på en hantverksverkstad. Dina kursledare är erfarna hantverkare och konstnärer som delar med sig av sitt eget arbete genom föreläsningar. Du erbjuder olika nivåer att syssla med hantverk och lära sig nya saker för alla åldersgrupper och utan krav på förkunskaper.

Idéer för kreativa aktiviteter och kurser finns inom många olika kategorier - textil, smycken, glas, trä, keramik, metall, fotografi, design, sten, sömnad. För avancerade hantverkare kan du erbjuda specialkurser. Du presenterar olika hantverkstekniker och i din verkstad kan man tillverka produkter för eget bruk. Kunden kan delta i en enskild kurs eller i flera kurser som bildar en helhet. I kursverksamhet utgår du framför allt från dina egna kunskaper men kan också utnyttja andra hantverkarnas breda erfarenhet för att introducera fler kursinriktningar.

På kurserna man lär sig vävning, sidenmålning, textiltryck, papperstillverkning, växtfärgning, träbearbetning och mycket annat. I verkstaden finns arbetsverkstad och material till deltagarnas förfogande så att också en nybörjare kommer snabbt i gång med arbetet. Du och eventuellt andra kompetenta lärare undervisar, hjälper till och ger praktiska tips vid behov. För nybörjare ordnas grundkurser som ger färdighet att arbeta på egen hand.

I verkstaden kan man tillverka personliga saker såsom mattor, borddukar, gardiner, presenter etc. man får helt enkelt möjlighet att lära sig hur man förverkligar sina egna idéer.

Prissättning

Ta reda på hur mycket andra lärare ta betalt för sina kurser. Ett problem när man håller i undervisning kan vara att bestämma hur mycket din tid är värd. Om du är etablerad i sammanhanget, kan du be om en högre avgift än genomsnitt. Men om du är nybörjare på din båt, ny på området eller har aldrig lärt ut, bör du välja ett mer rimligt pris. Håll också i minnet priset på material som eleverna kommer att behöva köpa för att delta i lektioner. Om du fixar material, då kan du ta ut mer betalt. Om du behöver hyra en studio för att lära din klass, så fråga skolor eller högskolor. Klasser som glasblåsning, smycken tillverkning och keramik kräver specialutrustning.

Marknadsföring

Låt din verkstad bli en mötesplats för hantverks- och kulturintresserade människor! Gå på vanliga marknader & särskilda hantverks mässor av olika slag och visa dig på så många platser du kan. Skapa hantverk prover! Att få folk entusiastiska över hantverk du kan skapa, måste du visa dem vad du har. Förbered prover av alla de hantverk du undervisar i och använd som marknadsföringsverktyg samt exempel för dina framtida elever. 

Skapa flygblad för att placera på offentliga platser, som bibliotek eller hantverks butiker, erbjuda dina tjänster som en privat hantverkslärare. Uppmuntra hänvisningar. Skapa ett bra rykte, be de lyckliga kursdeltagarna du tidigare undervisat hänvisa kursen till sina egna vänner. 

Din egen webbplats och blogg kommer att marknadsföra dig på nätet. Köpare av hantverkskurser intresserande kommer sannolikt att motiveras av de idéer och berättelser på din hemsida. Var inte blyg om att förklara passion för undervisning du säljer och varför du gör det du gör.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo