Akvarieuthyrning

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Varför hyra ett akvarium? I ett akvarium lever fiskarna i sin egen värld. Och det smittar av sig. Att många akvarier står i väntrum är därför kanske inte så konstigt. Det porlande vattnet och fiskarnas långsamma rörelser gör att man känner sig ofta lite lugnare, lite mindre stressade och ibland till och med lite gladare i närheten av akvarier. Det blir en stunds avkoppling, oavsett vilket tempo man för övrigt håller.

Details

Har du intresse för akvariefiskar? Har du genom åren fått väldigt god kunskap om hur man får ett akvarium att fungera biologiskt så att man får så lite bekymmer med balansen i akvariet och sjuka fiskar? Vet du mycket om olika fiskarter och allmän akvarieskötsel? Du kanske kan starta egen akvarieuthyrning med små investeringar och du kan köra det från ditt hemmakontor. 

Som en del av akvarieuthyrning kommer du på plats och installerar akvarium komplett med fiskar, utrustning, lämnar fisk mat och besöker med jämna mellanrum för att se till att allt ser så bra som den dag den installerades. Om det finns för mycket konkurrens, kan det vara klokt att överväga att starta verksamheten i en mindre konkurrensutsatt marknad.

Skaffa en mentor

Om du vill öppna ett akvarium leasing företag du borde verkligen ha en konversation med någon som är i branschen. Om du tror att ägare av närliggande akvarium företag kommer att ge dig råd, tänk om. Varför skulle de vilja utbilda en framtida konkurrent? Å andra sidan kommer en individ som har ett akvarium leasing och underhåll verksamhet utanför hemorten vara mycket mer benägna att tala med dig, när de inser att du inte kommer att direkt konkurrera med dem i samhället.

Faktum är att många erfarna entreprenörer gärna erbjuder rådgivning till start företagare. Det kan ta ett tag att hitta en entreprenör som är villig att prata, men det är väl värt ansträngningen.
Var skulle du hitta ett akvarium leasing och underhåll verksamhet grundare utanför ditt område som är villig att prata?

Att hitta leverantörer

Du kan hyra ut både standardakvarier och specialdesignade akvarier. Ett samarbete med etablerade akvarieleverantörer eller grossister gör att du i princip kan hitta ett akvarium som passar allas smak - och miljö. Du lyssnar till dina kunders önskemål, undersöker förutsättningar och kommer sedan med ett förslag på vad som kan passa. När du är överens med kunden – gör du beställning. Dessutom tar du hand om allt underhåll.

Hur du väljer ett akvarium som passar kunden

Fundera på hur mycket utrymme du har för ett akvarium. Kom ihåg att tanken kommer att behöva placeras nära ett eluttag. Tänk på olika akvarium former. Standarden är ett fyrkantigt akvarium, men det finns många andra former som är populära exempelvis sexhörningar och cylinder. Stora tankar håller mycket vatten och är mycket tunga. När en stor tank är inställd, är det oerhört svårt att flytta.

Börja med att göra mätningar och se till att tanken och utrustningen passar på önskad plats. På grund av vikten och potentiella läckage problem, bör akvarier placeras på stabila hyllor eller andra trygga bärare som är konstruerade för detta ändamål. Storleken på en tank kommer att diktera hur många fiskar kan leva inuti liksom allmänna storleken på fisken.

Köpa ett större akvarium i takt med tänkta budgeten är ett perfekt sätt att börja. Det är lättare att reglera temperatur - och vattenförhållanden i större tankar och det ger mer frihet med fiskval. Om man vill hålla en viss typ av fisk kommer givetvis detta att diktera akvariet som behövs. Undersök förutsättningar för en viss art, sedan bygga en tank till dessa specifikationer. Att lägga till ytterligare arter i samma tank, fråga i en djuraffär eller andra experter om olika typer av fisk som kan bo sambor med den valda fisken.

Tänk på att tankstorleken fortfarande avgör hur många totalt fiskar kan överleva i akvariet samt utrustning som behövs. Att få en tank något större än vad som behövs säkerställer fisken med utrymme och tillräcklig syre. 

Välj mellan platta glas eller akrylmaterial såsom plexiglas. Båda material har både för- och nackdelar. Planglas är tungt. Plexiglas kan få lätt repor. Sektioner av planglas är ganska lätta att ersätta, plexiglas tankar är ofta mer kompakta.

Se till att dina akvarieinställningar fungerar

Fisk från en uppfödare kan vara sjuk. Om du ser tecken på sjukdom, ta fisken till en separat behållare. Kontrollera din fisk dagligen och ändra vatten ofta. Obs: kommersialisera dina akvarier så mycket som möjligt, men behåll lycklig fisk. Friska akvariefiskar lockar kunder.
Att hålla fiskar levande och friska kräver att du tar hand om dem. Akvarieskötsel kommer att omfatta dessa uppgifter:

• Regelbundna akvarium rengöringar och vattenbyten
• Regelbundet filterunderhåll
• Regelbunden matning med hälsosam föda
• Observation och upptäckt av alla udda beteenden i din fiskmiljö.
• Inspektera utrustningen

Många problem börjar med vattenkvaliteten. Kvaliteten på vattnet kan äventyras då dekorationer, stenar, grus, plast växter läggs. De kan innehålla kalksten som gör vattnet syraneutraliserande. Du kommer alltid kämpa med att hålla pH-balansen i din tank. Se till att dekorationer du använder är rena, lämpliga och gjorda av ett kvalitetsmaterial.

Tips

• Vissa fiskar äter sina unga. Det är ibland en bra idé att separera ungarna från de vuxna.
• Färgade grus och falska växter kommer att göra dina tankar mer ögat tilltalande för dina kunder.
• Att varje tank håller sig med rätt typ av fisk och andra levande ting kommer att minska din underhålls arbetsbörda något, men inte helt.

Testperiod

Att hyra ett akvarium är ett stort beslut. Inte för att det kräver någon insats från kundens sida (du sköter ju allt från installation till rengöring), men för att det ger rummet en helt ny karaktär. De flesta gillar det och väljer faktiskt att fortsätta ha ett akvarium när de väl testat. Men för att kunden ska känna sig riktigt trygg i beslutet kan du erbjuda en prova på period helt kostnadsfritt i två veckor. Då kommer du först ut till kunden och diskuterar utformning, inredning och en lämplig plats för akvariet. Sedan kommer du och installerar det.

När prövoperioden sedan är över hör du av dig och frågar om de vill fortsätta ha akvariet. Om inte kommer du och hämtar det! Att prova kostar alltså inget för kunden.

Priser

Akvariet finns i olika storlekar och färger. Du kan erbjuda akvarier i en mängd utföranden och de kommer kräva lite olika slags underhåll beroende på installationstyp, undervattensmiljö och typ av fiskar. Därför kan priserna variera en hel del. Generellt kan man säga att det brukar kosta alltifrån från 1000 kr per månad (enklaste modeller) och uppåt att hyra ett akvarium.

Vad man ska komma ihåg är att man inte bara hyr akvariet. Man hyr - eller får - också rengöring, matning, vård av fiskarna och service, eftersom allt det ingår i priset. För många av dina kunder är akvariet en investering både i deras egen och eventuella anställdas hälsa (och trivsel!) och blir då en satsning väl värd pengarna. Dessutom kan man välja som kund att exponera sitt varumärke genom att sätta företags logotyp på ett akvarium. Akvarium passar utmärkt som budskapsbärare och har ett stort uppmärksamhetsvärde.

Du kan hjälpa kunderna med att ta fram -och sköta om byten av bakgrunder.

Kunder

En av utmaningarna med att starta ett akvariumuthyrning- och underhålls företag är att hitta dina första kunder. Så, vem skulle hyra tropiska fiskar och akvarier? Eftersom akvarier är bra för att sänka blodtrycket och minska stress de är inte bara dekorativa utan praktiskt inslag i en företagsmiljö. Listan är lång, om du tänker på väntrum. Potentiella kunder kan vara företag, advokater, läkare, restauranger och bostäder. Eller resebyråer. Barn som kommer in i butiken, är inte svåra att sysselsätta, medan mamma och pappa planerar resan. 

Den första forskningsprojekt som du behöver göra innan du börjar är att ta reda på vem som har akvarier offentligt. Fråga alla du känner, bekanta och vänner. Skapa dessutom en liten lista på alla läkare och advokater och övriga kontor i området och sedan fråga dem om de har ett akvarium. Lägg ner deras svar på papper och kontakta dem i fall det finns intresse. 

Du kan också specialisera dig på akvarium uthyrning till ett kundsegment ex. företag, skolor eller hälsovård lokaler.

Marknadsföringsmaterial

Skaffa broschyrer, visitkort, mappar och andra typer av marknadsföringsmaterial. För akvarium leasing- och underhålls företag är det viktigt att se till att varje del av marknadsföringsmaterial stärker ditt varumärke. För att lyckas måste din marknadsföring riktas mot rätt mottagare. Levereras till fel person, kommer dina broschyrer att samla damm.

Kataloger är ett bra verktyg för att visa dina produkter till kunder. Gör din undersökning och se till att varje katalog du skickar når inköpsansvariga för att göra det värt ansträngningen. Se också till att uppdatera kataloglistor när produkt information ändras. Ett annat sätt du kan annonsera dina tjänster på är egen webbplats. 

Bli vän med din lokala djuraffär som inte har egen akvarieleasing. Fråga om de kan ta emot några av dina visitkort. Bli vän med de människor som arbetar i butikerna och de blir dina obetalda försäljare.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image