Uthyrning av vattenskotrar

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Vattenskoter är inte längre bara för adrenalin missbrukare och proffs. Tillgången till skotrar har skapat en rolig semester aktivitet för individer och familjer. Samtida modeller med två eller tre säten är idealiska för föräldrar att åka tillsammans med sina barn för en rolig dag ute på vattnet. 

Details

Vattenskotrar kan vara kul för folk i alla åldrar, men det är en dyr hobby. Om man vill prova utan att investera stora summor pengar kan man hyra en vattenskoter. Vattenskoter finns tillgängliga för turister och invånare i de flesta sjö och strandsamhällen. 

Starta en vattenskoter uthyrning företag innebär 3 saker: plats, utrustning och kunnande. Du kanske antar att "know-how" omfattar allt från kunskap, drift, marknadsföring, service och mer. Kan du lära av någon som redan har en vattenskoter uthyrning verksamhet blir det till stor hjälp för dig.

Vad är en vattenskoter?

Vattenskotrar är gasdrivna maskiner som färdas genom vattnet som en båt. Vanligtvis driver en passagerare maskinen. Definitionen av vattenskoter är en farkost som understiger fyra meter och som har en förbränningsmotor med ett vattenjetaggregat som främsta drivkälla och har utformats för att framföras av en eller flera personer som sitter eller står på farkosten, snarare än befinner sig i den. 

Det finns två typer av vattenskotrar som skiljer sig i väsentligt i sina egenskaper. Den vanligaste typen är de som även kan kallas sittmaskin. Den har utformats för att bära en eller flera personer som sitter på farkosten snarare än inuti den som i en konventionell båt. En sådan vattenskoter flyter relativt sett stabilt men stänk och risken att ramla i vattnet gör det lämpligt att ha våtdräkt eller annat skydd. Kraftig flytväst anses som obligatoriskt och även att föraren är kopplad till en säkerhetsströmbrytare. 

Den andra typen är avsedd att köras av en person stående och har ett så kallat instabilt skrov som sjunker under ytan när inte motorn driver. De kallas ofta Jetski eller ståmaskin. Den benämns mer sällan som vattenskoter i Sverige och försäljningen är blygsam. Den lämpar sig ej heller för längre turer.

Vad kostar en ny vattenskoter? Begagnad?

Hur pass mycket en ny vattenskoter kostar beror helt på i vilken prisklass du hade tänkt. Det finns vattenskotrar för runt 20.000 kr och det finns för över 100.000 kr. Ju bättre kvalitet desto dyrare. En begagnad är samma sak, beror på hur mycket den är använd och hur bra den är. En begagnad kan gå från så billigt som 2500 kr och ända upp till 100.000 kr.

Hitta en plats

Att du kan hitta en lämplig plats är grunden för att sätta upp denna uthyrningsverksamhet. Tala med lokala småbåtshamnar och vattenskoter återförsäljare för att ta reda på vad det finns för lämpliga alternativ för uthyrningsplatser. 

Nyckeln till att hitta en bra plats för vattenskoteruthyrning är att hitta en plats där vattensport är efterfrågad. Inte alla öppna vattenförekomster är vattenskoter lämpliga. Det finns skyddade vattenvägar eller grunt vatten med ett nätverk av koraller eller marina livsmiljöer som inte är bara farligt att köra jet båtarna i, men också går mot lagar och miljölagstiftning. Det kan vara klokt att kontrollera din lokala geografi först och uppdatera dig med lokala, regionala och miljörelaterade lagar innan du ger dig in i vattenskoter uthyrning.

Om du har valt "plats" för uthyrning, är det fortfarande lämpligt att kontrollera lagar och förordningar. Du vill inte ha problem med myndigheterna bara eftersom du missat att undersöka din "plats" först. Ställa upp en vattenskoter uthyrning är ju ganska dyr.

Innan du börjar

Start paket för verksamhet kräver inköp av skotrar och så kommer drift inkl. reparation, underhåll och bränslet. För att få en anständig inkomst, måste du ha minst ett par av dessa skotrar som arbetar samtidigt. Det är också lämpligt att få helt nya vattenskoter, eftersom second hand maskiner sparar dig pengar på inköpskostnaden, men det kommer att rinna av från dina konton från vattenskoter underhåll och service. 

Dina utgifter slutar inte där, du måste få försäkringar för både maskinerna och dina kunder. Att ha tillräckliga kunskaper om var och hur man får köra vattenskoter är absolut nödvändigt vid uthyrningen. Du måste ange avgränsningar i vatten, och underrätta dina framtida kunder var de säkert kan köra, och var går man utanför gränsvärden. 

Bestäm om du kommer hyra nya eller begagnade vattenskotrar. Eller om du kommer att leasa dem själv och hyra till dina kunder. Hyra vattenskotrar kanske kräver fler personal och innebär fler relaterade kostnader, men det kan vara förutsättning för att organisera och driva verksamhet på rätt sätt. 

Skapa en affärsplan med budget, inventering, service och verksamhetsbeskrivning.

Att hyra ut en vattenskoter

De flesta uthyrare är stationerade längs stranden av en sjö eller på en upptagen strand. Många hyrplatser debiterar per timmen, i stället för ett fast schablonbelopp. Du kan ofta ta ett billigare pris om du hyr ut en vattenskoter på morgonen i stället för under eftermiddagen. Låt en lektion ingå i priset som hyra. Första gången vattenskoter åkare kanske vill ta längre lektioner så att de förstår de säkerhetsmoment och detaljer som ingår. 

Ta reda på om det finns ett krav på ålder för att hyra vattenskoter. I de flesta fall alla över 16 års ålder kan få hyra skoter och passagerare kan sitta oavsett ålder. Så till att åkare lämnar en deposition när man hyr din vattenskoter. Både du och passagerarna måste underteckna ett säkerhetsavtal som du sparar i en pärm.

Vad gäller för körning med vattenskoter

Vattenskotern är både en härlig leksak och en nyttopryl. Men den är också ett störningsmoment för människor och natur. För att reglera farkosternas framfart har myndigheterna försökt att skapa nya regler. En vattenskoter är således ingen båt utan har en helt egen definition i lagtexten. Vattenskotrar får framföras på allmänna farleder och där länsstyrelsen så godkänner. Det kan handla om områden som ändå är så pass trafikerade och där vattenskoter åkning inte anses störa sjölivet i övrigt. En allmän farled kan ibland börja en bit ut i vattnet, skälet till att det är så är oftast att det ligger en hamn innanför.

Kontakta länsstyrelsen i ditt län så får du närmare information om var det är tillåtet att använda vattenskoter. En vattenskoterförare måste, precis som övriga sjötrafikanter, följa de regler som finns.

Marknadsföring

Få aktiviteter ger ett lyckorus lika starkt som att köra vattenskoter i full fart över öppna vatten. Har man en gång gjort det så vill man göra det igen. Vattenskoter är helt resolut det roligaste sättet att ta sig fram över vatten med!

När det gäller vattensporter, är vattenskoter åkning något som de flesta familjer gör som en hobby när de går till havet eller sjön. Det finns flera saker du kan göra för att förbättra synligheten och marknadsnärvaro. Annonsera i semester guider och på webben. Hitta kunder både direkt och indirekt via partners som resebyråer. Skicka broschyren och få dem att besöka webbplatsen. Dem som uttrycker intresse erbjuder du ett fullständigt sortiment av uthyrningsalternativ. Klienter som återvänder för ett andra besök erbjuds rabatter. 

För att komma igång, designa färgglada broschyrer och distribuera dem till hotell, motell och turistattraktioner. Broschyrer bör innehålla information om din skoterhyra inklusive storleken på båt och motor. Hotell och motell kan fungera som bokningsombud för dig samtidigt som de får en extra tjänst att erbjuda för sina gäster. Överväg en hyresinkomst uppdelning av kanske 20 procent för bokningsombud och 80 procent för dig. Detta bör vara tillräcklig ekonomisk incitament för motell innehavaren att komma ombord med programmet.

Obs!

Även om vissa människor kanske tror att ställa ut en vattenskoter uthyrningsverksamhet kan liknas sätta upp en uthyrning för cyklar, du måste komma ihåg att dessa är kraftfulla båtar, vilket är fullt kapabla att krossa segelbåtar och krascha in i hamnen och andra fysiska hinder. Om dina kunder inte sköter sig ordentligt finns risken för skador – och det är aldrig bra för business. 

Även om vattenskoter uthyrning kan vara en stor affärsmöjlighet för vissa typer av entreprenörer, finansiella krav vid lansering en vattenskoter uthyrning kan innebära katastrof för andra företagare, särskilt de som har orealistiska vinstförväntningar. Du behöver dessutom oftast betala för din uthyrningsplats och antalet vattenskoter du kan hyra kan vara begränsat. 

Ansvar är ett annat problem för vattenskoter uthyrare. Oavsett hur försiktig du är att instruera hyresgästers i en korrekt användning av dina vattenskotrar och säkerhetsutrustning, blir någon oundvikligen sårad medan racing över vågorna på en av dina fordon. När så sker, måste du kontrollera att ditt företag och dina personliga tillgångar är skyddade.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image