Kanot- och kajakuthyrning

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Öppna en kanot och kajak uthyrningsverksamhet erbjuder en spännande möjlighet för företagare och utomhus entusiaster som bor nära vattnet. För många stadsmänniskor, båtuthyrning är det enda sättet att komma ut på vattnet.

Details

Med de priserna som gäller för god kvalitets kanoter och kajaker, är det svårt att utrusta en hel familj med sitt eget hantverk. Så istället, familjer och enstaka paddlare hyr kajaker och kanoter från paddel sportcenter per timme, dag eller på helg basis.

Bli en kanotuthyrare! Naturintresserade och familjer som söker billiga aktiviteter och semester destinationer är en växande demografisk grupp. Om du är någon som trivs utomhus och vill vara din egen chef, starta en kanot uthyrningsverksamhet är ett utmärkt sätt att utnyttja en lovande marknad. Du bör förstås vara bekant med kanot. Mångsidigheten hos den här typen av företag är kanske den bästa av allt. Du kan hyra ut kajaker, ge turer, sälja kajaker och även serva dem. Innan du börjar måste du först besluta vilken av dessa affärsmetoder kommer du att specialisera i.

Innan du börjar

Denna typ av uthyrningsverksamhet kan startas i ett par olika varianter. Du kan lämna kanoter eller kajaker till småbåtshamnar eller hotell som ligger i närheten av havet eller sjöar och dela hyresintäkter som genereras. Det andra alternativet är att driva uthyrning från egenhyrda vattennära plats. Eller, det tredje alternativet, du kan köra verksamhet hemifrån och göra reklam via tryckta medier för att locka kunder hyra kajak från dig och leverera hyrd utrustning till kunden.

Bli en expert. En grundlig kunskap om kajak världen kommer bara att göra bra saker för ditt företag. Om du inte har tid att bli en expert själv, se till att någon i personalen är väl insatt i kulturen av kajaker.

Skriv en affärsplan. Detta är ett viktigt steg för att skapa någon långvarig verksamhet. Även den mest passionerade kajak entusiast blir inte framgångsrik utan en ordentlig plan. Denna plan bör omfatta marknadsundersökningar, så att du kan bedöma den potentiella kundbasen och räkna ut priser för kajakuthyrning och tjänster.

Skapa en struktur för ditt företag. Rådgör gärna med en lokal kajakuthyrare eller arrangörer av kanot- och kajakpaddling med erfarenhet inom service och sport företag. Slutligen, besök ditt lokala kommunkontor och begär information om eventuella nödvändiga licenser, tillstånd eller regler och förordningar beträffande din tänkta verksamhet.

Ta reda på om vilken försäkring du behöver för att ta kunder ut på vattnet i en kajak. Snabbt vatten kan vara farligare och kommer att kräva större ansvarstäckning och övervakning.

Sjökort

Sjökort är kartor för navigering på havet, större sjöar, kanaler med hydrografisk, nautisk, topografisk och geodetisk information. Svenska sjökort framställs bland annat av sjöfartssektionen inom Sjöfartsverket.

Undersök sjökortet och ta reda på farbara vattenvägar i din region. Se till att det finns tillräckligt med vattendjup på alla vattenvägar, och att det inte finns några säkerhetsrisker eller problematiska områden t.ex. fisknät ramar eller militära installationer. Sjöfartsverket utvecklar och uppdaterar sjökort för bl.a. sjöar och floder och papperssjökort är användbara för kanot och kajak resor.

Farbara vattendrag för kanoter och kajaker inkluderar bäckar, vikar och floder. www.sjofartsverket.se På Sjöfartsverkets hemsida kan du hitta alla godkända kanotuthyrare hos oss på Svenska kanotförbundet.

Hitta rätt plats

Att hitta rätt plats är en av de första utmaningarna för din kajak och kanotuthyrning. Det säger sig självt att närheten till fritids vatten är en förutsättning för paddling uthyrningsverksamhet. Men det är inte den enda frågan du måste brottas med när det gäller plats val. Lättillgänglighet, synlighet, parkering och många andra faktorer spelar också in. 

Välj en tillgänglig plats. Uppenbarligen är ett strandnära läge idealiskt för att sälja kajaker. Om du är en uthyrare, är en turist plats ännu bättre. Du behöver inte vara direkt på vattnet, men minst i närheten nog så att transport av kajaker till vattnet är enkel. Det kan också vara fördelaktigt att erbjuda tjänster för att transportera kajaken till och från vattnet för kunderna. 

En idealisk lokalitet för din kanot uthyrningsverksamhet skulle vara populära långsamma floder, bäckar och sjöar som inte redan har en kanot uthyrning. Om du ofta går till eller bor nära en vattenförekomst kanske du redan har ett perfekt läge i åtanke.

Din uthyrningsanläggning bör ha en start och slutpunkt som tillåter minst några timmars kanottur, men kan även vara längre. Kontrollera att din anläggning lätt nås från huvudvägar och landsvägar. Om delar av landet är privata, kan du kanske skaffa ett tillstånd från lokala markägare i utbyte mot en avgift. Dessutom kan du behöva kontakta ditt kommunkontor för detaljer kring tillstånd.

Utrustning

Antalet kanoter du behöver beror på den förväntade trafiken. Undersök din plats och notera hur många besök kan du förvänta dig och hur ofta. Överväg att intervjua några potentiella besökare om deras intresse för paddling.

När du startar ett företag, oftast är det en bra idé att börja litet. Börja med 3-4 kanoter. Sätt en annons för begagnade kanoter i din lokala tidning eller sport tidningar. Kolla på nätet. Var noga med att grundligt inspektera dina kanoter före köp. Plast kanoter vanligtvis håller längre och är tystare än sina aluminiummotsvarigheter.

Annan nödvändig utrustning inkluderar paddlar, flytredskap och en pickup eller kanot släp att dra kanoterna. Du kanske vill också sälja vattentäta påsar och tillbehör.

Komma i gång

Köp dina kanoter och kajaker. Dina kunder kan omfatta vanliga paddlarintresserade, men du kan också locka stillasittande besökare och första gång kanotister eller kajakpaddlare. Gör ditt val av båtar i enlighet med detta. Samla ett urval av personkajaker, plus flera tandemkajaker för partners och folk med olika förmågor. För alla båtar, håll fokus på hållbarhet och stabil konstruktion. Köp hållbara kanoter som tål repor och märken. 

Utveckla banlängder, olika långa turer och konfigurera start markörer för varje kurs, som kan upphöra exempelvis vid din butik. Tänk på att klienterna kommer att vara uttömda i slutet av resan. Varje uthyrningsslut innebär att de samlar helt enkelt sina tillhörigheter, återlämnar utrustningen och antingen lämnar platsen eller går till stugorna/butiken. 

Hyr vid behov vänlig paddlingskunnig personal. Eftersom du kommer att hjälpa kunder med varierande paddling färdigheter och nivåer, sök anställda som lätt kan hantera alla situationer. Personalen bör kunna undervisa grundläggande och avancerade paddling färdigheter och vägleda trötta eller oroliga gäster tillbaka till startplatsen.

Kanotpaddling

Kanotlederna i är i allmänhet paddlingsbara från mitten av maj till slutet av september. På våren är det hög vattenföring längs lederna och det är lätt att paddla. På sommaren varierar situationen årligen, under regniga somrar finns det tillräckligt med vatten längs alla kanotleder, under torra somrar är paddlingsalternativen mera begränsade. Den lilla farkosten kan lanseras på vattenvägarna med minimalt vattendjup, och kan ofta strandas för lunch eller rastplatser. 

För att nå den största publiken, erbjud resor av varierande längd. Detta kan kräva att du har ett antal pickup punkter som att plocka upp kanoten och dina kunder. Inför varje resa bör kunderna teckna ett hyresavtal som anger detaljer kring deras ansvar och lämna deposition. Kanotuthyrning avgifter kan variera beroende på läge och längden på resan. Dessutom är det en bra idé att ha ansvarsförsäkring.

Ytterligare intäkter

Kanotpaddling är ofta en sport under det varma vädret. Ju kallare klimat, desto kortare kommer du vara i gång. För nordliga delar av landet kan ditt företag fungera endast under sommaren. Lokaliteter längre söderut kan vara öppna från vår till höst. Få paddling sport verksamhet överlever på bara uthyrning. I många områden, uthyrning är som sagt en säsongsbetonad verksamhet och om du inte har möjlighet att generera ytterligare intäkter, kan det vara svårt att betala räkningarna under lågsäsong. 

Kanot och kajak försäljning, paddlingsturer, e-handel och andra aktiviteter passar för kanotföretag. Du kanske även vill undersöka idén att erbjuda månatliga lagringstjänster för privatägda kanotar och små båtar som ett sätt att skapa en liten ström av återkommande intäkter under lågsäsong.

Marknadsföring

Kanot och kajakuthyrning är en populär fritidsaktivitet för individer, familjer och stora grupper som njuter av naturen. Planera ett paddlingstema till invigningen. Skapa en festlig händelse med en "upptäck paddling" motiv. Skapa exempelvis en vattenbaserad tipspromenad där deltagarna måste paddla lokala vattendrag för att hämta objekt på korta checklistor. Vinnarna får en gratis paddling resa eller andra priser. 

Locka paddlare till din grand öppning, och erbjud rabatterade priser för den helgens resor. Presentera din professionellt klädda personal och servera campingtema förfriskningar. Annonsera händelsen i lokala tidningar och regionala fritids publikationer, lokala sportbutiker, restauranger och på din egen blogg. Slutligen, placera flygblad på anslagstavlor och friskvård- och tränings anläggningar. 

Skaffa certifiering innan du tänker erbjuda undervisning eller kajak turer och inte har särskilt stor erfarenhet av paddling. En certifiering kommer också att ge ditt företag en viss trovärdighet, professionalism och en konkurrensfördel. Dina kunder vet då att de kan tryggt anlita en godkänd uthyrare och att säkerheten och informationen sköts på allra bästa sätt.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image